ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Берберин - Ново оръжие срещу високия холестерол, диабета и наднорменото тегло

Берберинът е естествен химикал съдържащ в различни растения, които се използват в медицинската практика, включително Хидрастис (Hydrastis canadensis), Орегонско грозде (Oregon grape), Кисел трън (Berberis vulgaris) и други. Берберинът е едно от най-интересните съединения, които се изследват напоследък, тъй като има впечатляващи доказани ползи за здравето и влияе на молекулно ниво. Само част от неговите положителни ефекти за здравето са понижаване на кръвната захар, намаляване на теглото и регулиране на високото кръвно налягане. 

Същност и действие на берберина

Берберинът е с жълт цвят и растенията, които съдържат берберин, често се използват като багрила особено за оцветяване на вълна. От химическа гледна точка берберинът е класифициран като изохинолов алкалоид. 

Ботаническият екстракт берберин стана обект на множество изследвания, като над 500 бяха публикувани само през последните 5 години в каталога на PubMed. От тези изследвания става ясно, че берберинът има множество клинични приложения при различни състояния с разностранен произход.

Берберинът е алкалоид, извлечен от различни растения, използвани в традиционната китайска медицина. Използва се предимно за контрол на инсулиновата резистентност и подобряване на биомаркерите при диабет тип II като глюкоза на гладно и гликиран хемоглобин. 

Берберинът може да активира ензим, наречен Аденозин монофосфат-активирана протеин киназа (AMPK), докато инхибира протеин-тирозин фосфатаза 1В (PTP1B). По този начин се повишава чувствителността към инсулин, която е от изключително значение при проблеми с този хормон. 

Други възможни механизми на действие включват защита и β-клетки, регулиране на чернодробната глюконеогенеза и намаляване на възпалителната цитокинова сигнализация. Всички тези механизми са насочени към оптимално регулиране на процесите в организма, свързани с обработка и усвояване на хранителни вещества и осигуряване на енергия за организма, както и за противовъзпалителни механизми.

След прием на берберин в организма той се транспортира в кръвта и така достига до клетките на тялото, като вътре в тях той се свързва с различни “молекулни мишени” и променя тяхната функция. Този механизъм на действие е подобен на механизма на действие на фармацевтичните лекарства. По принцип биологичните механизми на действие на берберина са сложни и доста разнообразни. Едно от основните му действия е да активира ензим вътре в клетките, който се нарича AMP-активирана протеин киназа, за който говорихме по-рано.

AMPK регулира редица биологични дейности, които нормализират липидния, глюкозния и енергийния дисбаланс. Метаболитен синдром възниква, когато тези пътища, регулирани от AMPK, са изключени, което задейства синдром, който активира хипергликемия, диабет, липиден и енергиен дисбаланс.

Възможно е берберинът да се нарече и “метаболитен главен превключвател”, тъй като той контролира до голяма степен метаболизма. Може да се срещне също в клетките на различни органи като мозъка, бъбреците, сърцето и черния дроб.

Предимства за здравето при употреба на берберин

Контрол на кръвната захар при болести на обмяната

Приемът на берберин предизвиква значително намаляване на нивата на кръвна захар при диабет тип 2, който е сериозно заболяване. При този вид диабет са налице повишени нива на кръвна захар, които са причинени от инсулинова резистентност или липса на инсулин. За съжаление с течение на времето високите нива на глюкоза могат да увредят тъканите и органите на тялото, което води до здравословни проблеми и влошено качество на живота. 

Множество изследвания показват, че приемът на берберин може да намали нивата на кръвна захар при лица с диабет тип 2.

Тези ефекти се осъществяват с помощта на няколко различни механизми които берберинът предизвиква, а именно:

  • понижава инсулиновата резистентност като прави инсулинът по-ефективен;
  • подобрява гликолизата, което спомага за разграждане на захарта в клетките;
  • ограничава производството на захар в черния дроб;
  • забавя разграждането на въглехидрати в червата и допринася за количеството на полезните бактерии в чревния микробиом.

Няколко изследвания показват, че берберинът може да понижи хемоглобин а1с с около 12%. Той е маркер за дългосрочните нива на кръвната захар. Освен на хемоглобина, съединението може да въздейства и за нормални нива на холестерол и триглицериди.

Изследвания върху хора и животни показват, че приемът на 1500 мг берберин в 3 равни дози е също толкова ефективен като приемането на същата доза метформин (който е средство за лечение на диабет тип 2.)

Берберинът може да ви помогне за отслабване

Досега в около 10 проучвания са изследвани ефектите върху телесното тегло. В 12-седмично проучване при хора със затлъстяване 500 мг. берберин приети 3 пъти дневно водят до средно 5 килограма загуба на тегло. Участниците също губят приблизително 3-4% телесни мазнини, което допринася за по-добър краен резултат.

Друго по-впечатляващо проучване е проведено при 37 мъже и жени с метаболитен синдром. Това проучване продължава 3 месеца и участниците приемат по 300 мг. 3 пъти на ден. Участниците редуцират своя ИТМ от 31,5 на 27,4, или от затлъстяване до наднормено тегло само за 3 месеца. Те също се освобождават от коремни мазнини и подобряват различни здравни маркери като холестерол, триглицериди и други.

Берберин за добро стомашно-чревно здраве

Съдържащите берберин растения имат дълга история на употреба в Аюрведа и в китайската билкова медицина. Той се използва за подобряване на  чревната микрофлора и стомашно-чревния тракт. 

Клинично изпитване при хора, което оценява 4 различни дозировки с берберин, вариращи от 5 мг./кг. на ден в продължение на 5 дни до 10 мг./кг. на ден в продължение на 10 дни, показва, че най-високата доза на берберин е била най-ефективна в подкрепа на стомашно-чревния баланс. 

Берберинът често се използва в комбинация с други съединения като артемизинин, чесън, тинтява и други за подпомагане на стомашно-чревната детоксикация или насърчаване на здравословен баланс в чревната микрофлора.

Здравословен метаболизъм на липидите благодарение на берберин

Мета-анализ на 11 клинични проучвания показва, че берберинът подобрява липидния метаболизъм в нормални граници в сравнение с плацебо или стандартна терапия. В едно клинично проучване, дозата от 1500 мг. на ден в продължение на 12 седмици поддържа здравословен липиден метаболизъм. 

Други проучвания сочат, че берберинът влияе на липидния метаболизъм чрез механизми, които насърчават експресията на холестеролните рецептори върху хепатоцитите (чернодробните клетки) и медиират оборотите на жлъчни киселини. 

Степен на абсорбция

Смятало се, че берберинът се абсорбира лошо през чревните стени. Фармакокинетичните изследователи определено са открили ниски плазмени концентрации - нива толкова ниски, че „забележителното разнообразие от фармакологични ефекти, упражнявани от берберин при концентрации в кръвта под ефективната доза, необходима за активност in vitro, е оценено със значителен скептицизъм.”

Сега обаче новата информация от изследвания показва, че берберинът всъщност се усвоява доста добре. Объркването се крие във факта, че бързо се метаболизира. Кръвният клирънс е толкова бърз, а биотрансформацията в черния дроб е толкова бърза, че берберинът изчезва от кръвта по-бързо, отколкото може да се измери. 

Повечето берберин се метаболизира в черния дроб чрез деметилиране на фаза I и глюкуронидация фаза II, след което метаболитите се екскретират с жлъчката.

Какви са страничните ефекти и недостатъци

Берберинът има висок потенциал да взаимодейства с лекарства и някои взаимодействия могат да бъдат по-тежки от други. По принцип е безопасен за употреба в нормални дози, но са необходими по-дългосрочни изследвания за по-големи дози и взаимодействия с други медикаменти. 

Стомашно-чревни разстройства могат да възникнат, когато се използват високи дози и поради способността му да намалява кръвната захар, това може да увеличи риска от хипогликемия при високи дози, въпреки че това не е често срещано явление.

Приложения на берберина

Препоръчително е да се разгледа използването на берберин при пациенти с инсулинова резистентност, преддиабетно състояние, диабет, метаболитен синдром, хипертония, сърдечни заболявания, дислипидемия, рак, депресия и други невропсихиатрични заболявания.

Берберинът активира AMPK по начин, подобен на предизвикания от физическата активност. Така се стимулира повече сила и по-добра загуба на тегло. По този начин, всяко състояние, което включва редуциране на теглото и контрол на кръвни и липидни показатели, може да се повлияе благоприятно чрез перорална добавка с берберин.

В препоръчани продукти: https://lifestore.bg/acti-berberine-akti-berberin-60-kapsuli-300-mg

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ