ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Бета Пепсин за регулиране на стомашната киселина и добро храносмилане

Човешкото тяло е сложна система от неспирни процеси, действащи в името на общото Ви благосъстояние. Храносмилателните функции заемат централно място в този комплекс от операции, като сред тях се откроява стомашната киселина със своята задача да разгради хранителните вещества и да спомогне за тяхното правилно усвояване от организма. 

Съвременният начин на живот в комбинация с вредните хранителни навици правят храносмилателните проблеми част от ежедневието - вероятно и Вие неведнъж сте се сблъсквали с киселини, подуване, запек или диария. Предстои да Ви запознаем с това как работи храносмилателната система и да Ви предложим няколко натурални метода за стимулиране на нейните правилни функции и облекчаване на дискомфорта, който причинява тяхното нарушаване.

Какво точно представлява храносмилането?

Въпреки че названието на процеса донякъде подсказва неговата функция, не си представяйте организма като мелачка за месо или домати, която просто смила приетата храна. Процесът е много по-комплексен и не се изразява просто в механична обработка, а в преработването на храната в енергия и хранителни вещества, значими за цялостното благосъстояние.

Процесът започва още в устата Ви, където ензимите започват да разграждат въглехидратите. След като сдъвканата храна премине през хранопровода, тя навлиза в стомаха, където стомашните сокове, съдържащи солна киселина и ензими, като пепсин, я превръщат в полутечна маса, наречена химус. 

Въпросният химус попада в тънките черва, където жлъчката спомага за по-нататъшното разграждане на хранителните вещества. По-късно те се усвояват през чревната лигавица в кръвта, докато отпадъчните продукти продължават пътуването си до дебелото черво за естественото им извеждане от организма.

Кои са най-честите признаци на нарушено храносмилане?

Въпреки че този процес изглежда съвършен, различни фактори могат да доведат до проблеми с храносмилането, понякога изразяващи се в безобиден дискомфорт, но често и развиващи се до сериозни проблеми и заболявания.

Киселинният рефлукс е един от най-честите храносмилателни проблеми и се характеризира с обратен поток на стомашна киселина в хранопровода, която води до дискомфорт и състоянието, което сте свикнали да наричате просто “киселини”. 

Лошото храносмилане често се проявява и като подуване на корема, гадене и болки. Синдромът на раздразнените черва води до набор от симптоми, включително спазми, газове, диария и запек. Целиакията пък, автоимунно разстройство, предизвикано от консумацията на глутен, уврежда лигавицата на тънките черва и нарушава усвояването на хранителните вещества. 

Непоносимостта към лактоза също може да причини храносмилателни проблеми заради неспособността на тялото да разгради млечната захар. Всички тези проблеми се пораждат от лоши хранителни навици и нездравословен начин на живот, и могат да причинят от временен дискомфорт до дългосрочни и сериозни проблеми със здравето. Ето защо е необходимо да вземете навременни мерки за всяко неразположение, породено от нарушено храносмилане.

Съвети за правилно храносмилане

Добрите новини по отношение на нарушеното храносмилане са, че съществуват няколко прости, но ефективни практики за облекчаване на дискомфорта. На първо място, от изключително значение е да дъвчете старателно, за да улесните преработката на храната и правилното ѝ разграждане.

Откажете се от вредния навик да се занимавате с още нещо, докато се храните. Дръжте телефона настрана и изключете телевизора, за да позволите на организма си да се съсредоточи върху храносмилането без външни разсейващи фактори. 

Включете в менюто си храни, богати на фибри. Те ще спомогнат за поддържане редовните движения на червата и здравословния чревен микробиом. Също така е важно да избягвате така наречените полуфабрикати - прекалено преработени храни с високо съдържание на захар и консерванти.

Защо е важна хидратацията?

Приемането на достатъчно течности в ежедневието също допринася за възстановяване правилните функции на храносмилателната система. Билковите чайове освен че имат свойството да облекчат стомашния дискомфорт, могат да подпомогнат процесите на преработка на хранителните вещества. 

В тази връзка, стремете се всеки ден да приемате поне 3 литра вода и други негазирани течности, за да насърчите здравословното храносмилане. Обмислете и приема на хранителни добавки, които да подпомогнат процесите на детоксикация в тялото. 

Бета Пепсин за правилно храносмилане

С напредването на възрастта естественото производство на стомашна киселина в организма намалява, което води до проблеми с храносмилането. За поддържане оптималните функции на храносмилателната система е необходимо освен да подобрите хранителните си навици, да вземете допълнителни мерки, които често се изразяват именно в приема на храносмилателни ензими. 

Натуралният продукт Бета Пепсин е комбинация от един от основните ензими, които отговарят за регулирането нивата на стомашна киселина и подобряване на храносмилането, и солна киселина. Тази комбинация естествено подпомага разграждането на протеините и поддържа оптимални стойности на стомашната киселина.

Течната хранителна добавка Бета Пепсин на Herbamedica, предлагана на сайта на Lifestore, е разработена да регулира стомашната киселинност, предотвратявайки стомашно-чревен дискомфорт. Продуктът е натурален и съдържа пепсин - ензимът, отговорен за преработката на протеините, и солна киселина - основен компонент на стомашния сок, чиято основна функция е да активира стомашните ензими.

Не е необходимо да въвеждате драстични промени в начина си на живот, за да приемате хранителната добавка - достатъчно е да разтваряте между 10 и 20 капки от нея в чаша вода три пъти дневно преди хранене, за да се възползвате от нейните ползи по най-ефикасния начин. Що се отнася до начина Ви на хранене, може да заложите на газогонни храни и такива, които не съдържат FODMAP. За FODMAP може да прочетете повече в LOW FODMAP хранене - лек за раздразнени черва и непоносимости.

Храносмилането е сложен естествен процес, който често бива нарушен заради нездравословен начин на живот или вредни хранителни навици, както и поради стрес или заболявания. 

Сега, когато вече имате познания за преработването на нутриенти от организма и осигуряване на подходящите условия чрез диета и средства като Бета Пепсин, може да се радвате на балансирано и пълноценно храносмилане. Продуктът е достъпен и в специално промо предложение -20% Бета Пепсин промо пакет - по едно за вас и едно за майка/сестра/брат или детето.

Ако обаче проблемите не отшумяват и имате някакъв здравословен проблем, задължително се обърнете към медицински специалист.

Използвани източници

Guilliams TG, Drake LE. Meal-Time Supplementation with Betaine HCl for Functional Hypochlorhydria: What is the Evidence? Integr Med (Encinitas). 2020 Feb;19(1):32-36. PMID: 32549862; PMCID: PMC7238915.

Patricia JJ, Dhamoon AS. Physiology, Digestion. [Updated 2022 Sep 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544242/

Heda R, Toro F, Tombazzi CR. Physiology, Pepsin. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537005/

Bardhan KD, Strugala V, Dettmar PW. Reflux revisited: advancing the role of pepsin. Int J Otolaryngol. 2012;2012:646901. doi: 10.1155/2012/646901. Epub 2011 Nov 10. PMID: 2

2242022; PMCID: PMC3216344.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ