ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Бетаин хидрохлорид (HCl) в помощ на храносмилането

Храносмилането e един от най-важните процеси в човешкия организъм, от който зависят всички останали процеси и функции в тялото, тъй като именно чрез преработката на хранителни вещества, организмът получава необходимото гориво, за да работи правилно. 

Зависим от редица външни и вътрешни фактори, стомашно-чревният тракт е уязвима част от човешкото тяло и храносмилателните функции се случва да бъдат нарушавани, което води до различни по сериозност и продължителност състояния. В последно време едно съединение привлича вниманието върху себе си с ползите си за правилните функции на храносмилателната система, и именно за него ще ви разкажем днес - това е бетаин хидрохлоридът.

Как работи храносмилателната система?

В основата си храносмилането е комплексен процес, който започва в момента, в който храната попадне в устата ни и преминава през различни етапи, докато хранителните вещества се абсорбират в кръвта и отпадъчните продукти се отделят от системата. Храносмилането включва механични и химични процеси, които работят заедно, за да разградят сложните хранителни молекули до по-прости, които да могат по-лесно да се усвоят от тялото.

При поглъщане храната се дъвче и се смесва със слюнка, която съдържа ензими, благодарение на които започва разграждането на въглехидратите. Веднъж погълната, храната се придвижва надолу по хранопровода и навлиза в стомаха, където се смесва със стомашните сокове, които допълнително разграждат протеините и активират храносмилателните ензими. 

От стомаха, частично усвоената храна навлиза в тънките черва, където се извършва по-голямата част от усвояването на хранителните вещества. Ензимите от панкреаса и жлъчката от черния дроб подпомагат смилането и усвояването на мазнини, протеини и въглехидрати. Накрая, останалите отпадъчни продукти се придвижват в дебелото черво, където водата и електролитите се абсорбират и се образуват изпражнения за отделяне.

Кои са най-честите храносмилателни неразположения?

Въпреки важността си, храносмилателната система е податлива на различни разстройства и заболявания, които могат да нарушат нормалната ѝ функция. Ето и кои са някои от най-често срещаните проблеми с храносмилането:

 • Гастроезофагеална рефлуксна болест - характеризираща се с хроничен киселинен рефлукс, ГЕРБ възниква, когато стомашната киселина се връща обратно в хранопровода, причинявайки киселини, болка в гърдите и дискомфорт.
 • Синдром на раздразнените черва - като хронично стомашно-чревно разстройство, което засяга дебелото черво, IBS се характеризира със симптоми като коремна болка, подуване на корема, диария и запек.
 • Пептични язви - това са отворени рани, които се развиват върху лигавицата на стомаха, тънките черва или хранопровода, и могат да причинят коремна болка, подуване на корема, гадене и повръщане.
 • Запек - един често срещан храносмилателен проблем, характеризиращ се с редки движения на червата или затруднено изхождане. Запекът може да бъде причинен от различни фактори, включително диетични промени, дехидратация и липса на физическа активност.
 • Камъни в жлъчката - камъните са втвърдени отлагания, които се образуват в жлъчния мехур, могат да блокират потока на жлъчката и да доведат до симптоми като коремна болка, гадене и жълтеница.
 • Целиакия - автоимунно заболяване, предизвикано от консумацията на глутен, причинява увреждане на лигавицата на тънките черва, което води до храносмилателни проблеми, малабсорбция на хранителни вещества и други усложнения.

Какво е бетаин хидрохлорид?

Бетаин хидрохлоридът, познат още като HCl, е химическо съединение, получено от бетаин, което се среща естествено в някои храни като зърнените и зеленчуците като цвекло и спанак. В последните години веществото се  откроява като естествено средство за подобряване на храносмилателното и общото здраве на човека.

Бетаин хидрохлоридът играе решаваща роля в храносмилателния процес, като помага за поддържане на оптималните нива на солна киселина (HCl) в стомаха. Солната киселина е от съществено значение за разграждането на хранителните частици на по-малки молекули, които могат да бъдат усвоени от тялото. Бетаин хидрохлоридът активира храносмилателни ензими, като пепсин, които улесняват разграждането на протеините до аминокиселини.

Освен важната си роля в храносмилането, бетаин хидрохлоридът има още редица други ползи за здравето. Изследвания показват, че поддържа функцията на черния дроб, здравето на сърдечно-съдовата система и също така действа благоприятно на активни спортисти и ефекта от техните тренировки. 

Бетаин хидрохлорид за подпомагане на храносмилането

Като значим компонент в подпомагането на храносмилането, бетаин хидрохлоридът има редица предимства за стомашно-чревния тракт:

 1. Улеснява производството на солна киселина - бетаин хидрохлоридът е източник на солна киселина (HCl), която е от съществено значение за правилното храносмилане. Солната киселина помага за създаването на киселинна среда в стомаха, която е необходима за активиране на храносмилателните ензими и разграждането на хранителните частици на по-малки молекули, които могат да бъдат усвоени от тялото.
 2. Подобрява храносмилането на протеините - солната киселина, произведена от бетаин HCl, помага за разграждането на протеините, което ги прави по-достъпни за храносмилателни ензими като пепсин. Това подобрява разграждането на хранителните протеини до аминокиселини, които са градивните елементи на протеина, и са от съществено значение за различни телесни функции, включително възстановяване и растеж на мускулите.
 3. Подобрява усвояването на хранителните вещества - адекватните нива на стомашна киселина са от решаващо значение за усвояването на няколко ключови хранителни вещества, включително желязо, калций, магнезий и витамин B12. 
 4. Поддържа здравето на червата - бетаин хидрохлоридът може да помогне за насърчаване на здравословен баланс на чревната микробиота чрез създаване на кисела среда в стомаха, която инхибира растежа на вредни бактерии и патогени. Това може да помогне за предотвратяване на стомашно-чревни инфекции и да поддържа цялостното здраве на червата.
 5. Помага за облекчаване на храносмилателния дискомфорт - ниските нива на стомашна киселина - състояние, известно като хипохлорхидрия, могат да доведе до храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове, лошо храносмилане и киселини. Бетаин хидрохлоридът може да помогне за облекчаване на тези симптоми чрез подобряване на цялостната храносмилателна функция.

Бетаин комплекс на Herbamedica

Бетаин Комплекс е хранителна добавка на българската компания Herbamedica, която съдържа оптимално усвоим бетаин хидрохлорид и пепсин, който да допринася за нормалното разграждане на протеините в организма.

Продуктът има редица ползи за организма, сред които:

 • повишаване на занижените нива на солна киселина в стомаха
 • стимулиране на нормалната функция на храносмилателната система
 • поддържането на естествена киселинна среда в стомашно-чревния тракт
 • подкрепа в производство на храносмилателни ензими
 • поддържане на здравословния баланс на чревната флора

Използвани източници

Dobrijević D, Pastor K, Nastić N, Özogul F, Krulj J, Kokić B, Bartkiene E, Rocha JM, Kojić J. Betaine as a Functional Ingredient: Metabolism, Health-Promoting Attributes, Food Sources, Applications and Analysis Methods. Molecules. 2023 Jun 17;28(12):4824. doi: 10.3390/molecules28124824. PMID: 37375378; PMCID: PMC10302777.

Yago MR, Frymoyer AR, Smelick GS, Frassetto LA, Budha NR, Dresser MJ, Ware JA, Benet LZ. Gastric reacidification with betaine HCl in healthy volunteers with rabeprazole-induced hypochlorhydria. Mol Pharm. 2013 Nov 4;10(11):4032-7. doi: 10.1021/mp4003738. Epub 2013 Sep 10. PMID: 23980906; PMCID: PMC3946491.

National Center for Biotechnology Information (2024). PubChem Compound Summary for CID 11545, Betaine hydrochloride. Retrieved May 2, 2024 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Betaine-hydrochloride.

Guilliams TG, Drake LE. Meal-Time Supplementation with Betaine HCl for Functional Hypochlorhydria: What is the Evidence? Integr Med (Encinitas). 2020 Feb;19(1):32-36. PMID: 32549862; PMCID: PMC7238915.


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ