ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Билкова формула Пресит за контрол на високо кръвно налягане и симптомите му

Хипертонията или хронично повишеното кръвно налягане (BP) (систолично / диастолично BP [SBP / DBP] ≥140 / 90 mmHg в брахиалната артерия) е многофакторно състояние, свързано с развитието и прогресирането на сърдечно-съдовите заболявания. Хипертонията е сред най-важните подлежащи на модификация рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, на която със сигурност трябва да обърнем сериозно внимание:

Според последните проучвания само 40% от пациентите в България знаят, че страдат от повишено кръвно налягане и го контролират. Повече от 20 000 души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане. 

Високото кръвно налягане по сегашни данни засяга почти 1 милиард души в световен мащаб и около 30% от възрастните в западните страни. Приблизително 70% от случаите на инфаркти, инсулти и хронична сърдечна недостатъчност се дължат на хипертония, което води до 37% от смъртните случаи, причинени от сърдечно-съдово заболяване в западните страни и 13,5% в световен мащаб.

Но до тук с негативната статистика – предполагаме, че вече сте я чували. Въпросът е какво може да направите, за да предотвратите проблеми с кръвното налягане? Едно от най-добрите решения е да промените начина си на живот, храненето и движението, за да поддържате кръвното налягане в нормални граници.

Мерки за контрол на кръвното налягане

Хората могат да понижат кръвното си налягане по естествен начин, като направят промени в начина на живот: например като включат повече физически упражнения и подобрят хранителния си режим. Ако промените в начина на живот не сработят като ефективен метод за контрол над нивата на кръвно налягане, често се преминава към лечение с медикаменти. Намаляването на стреса чрез практикуване на йога или медитация също може да бъде ефективен метод за нормализиране на кръвното налягане, а обръщайки се към „натуралния подход“ за излекуване си струва да помислите и за билки. На билкова основа е и нашият Пресит – хранителна добавка подходяща за хора с високо кръвно налягане. 

Състав на Пресит

Пресит е хранителна добавка, подходяща за хора с високо кръвно налягане. Той няма странични ефекти и не води до пристрастеност, а дълготрайният му прием спомага за нормализиране на високото кръвно.

Глог, цвят (Crataegus monogyna L.)

Глогът (Crataegus) е растение  от семейство розови, в което влизат много храсти и дървета. Глогът се използва като средство за лечение на сърдечно-съдови заболявания от векове. Медицинските изследвания подкрепят репутацията на растението като благоприятно за сърдечно-съдовата система. 

Глогът всъщност често се използва като средство за алтернативно лечение. Той е ефективен при хипертония поради съдържанието на противовъзпалителни съединения. При хипертония има нискостепенно възпаление в артериалните стени – това означава, че кръвоносните съдове се свиват и не се разширяват естествено. Съединенията на глога могат да помогнат за отпускането на артериалните стени и понижаване на кръвното налягане.

Чесън, луковица (Allium sativum L.)

Билката чесън (Allium sativum L.) традиционно се използва за насърчаване на сърдечно-съдовото здраве и имунитета. Чесънът съдържа алицин от алиин и ензима алиназа, който има ефект на инхибиране на ангиотензин II и вазодилатацията. Съществуват също така проучвания, според които ролята на чесъна за понижаване на кръвното налягане е свързана с производството на сероводород, който може да медиира вазоактивността. Медицинските изследвания открили антихипертензивния ефект на чесъна продължават.

Хранителните добавки, съдържащи чесън, показват обещаващи резултати при лечението на неконтролирана хипертония, понижавайки кръвното налягане (BP) с около 10 mmHg систолично и 8 mmHg диастолично, подобно на стандартните лекарства за BP. Данните за това са от рецензия публикувана в ReserchGate Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: Mechanisms of action and clinical relevance.

Екстрактът от чесън съдържа S-алилцистеин като биоактивно сярно съединение. За него не са известни наличие на взаимодействия, когато се приема с други лекарства за намаляване на артериална хипертония или за разреждане на кръвта. В рецензията са описани биологично правдоподобни механизми на понижаващия кръвното налягане ефект на чесъна. Получените от чесън полисулфиди стимулират производството на съдовия газотрансмитер водороден сулфид (H2S) и подобряват регулирането на ендотелния азотен оксид (NO), които предизвикват релаксация на гладките мускули, вазодилатация и намаляване на кръвното налягане. Няколко диетични и генетични фактора влияят върху ефективността на сигналните пътища H2S и NO и могат да допринесат за развитието на хипертония. 

Валериана, корен (Valeriana officinalis L.)

Valeriana officinalis и нейните основни активни съставки притежават изразени успокоителни, антиконвулсивни, хипотензивни, успокояващи, невротропни свойства. Валерианата изобилства от етерични масла, иридоидни съединения като монотерпени и сесквитерпени, флавоноиди, алкалоиди, аминокиселини и лигнаноиди. 

Това всъщност е една от най-изучаваните билки и употребата ѝ е изследвана както при хора, така и при животни в страни като Германия и Русия. Хипотензивните и успокояващите ѝ свойства са резултат от селективното невротропно действие на корена на валериана върху специфични центрове в мозъка. Има данни и за това, че основната функция на билката е да регулира вегетативната нервна система.

Жълт кантарион, цвят (Hypericum perforatum)

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е красив цъфтящ храст. Името си получава поради това, често цъфти на рождения ден на библейския Йоан Кръстител (St. John's wort). Цветята и листата на жълтия кантарион съдържат активни съставки като хиперфорин, като той често се използва за лечение на лека до умерена депресия, контрол нивото на кръвното налягане и други здравословни проблеми.

Жълтият кантарион също има антибактериални, антиоксидантни и антивирусни свойства.

Невен, цвят (Calendula officinalis L.)

Цветните листенца на растението невен (Calendula officinalis), или само невен, се използват за лечебни цели поне от XII век. Невенът съдържа големи количества флавоноиди и растителни антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Невенът също може да се противопостави на възпалението, което  може да е предизвикало покачване на кръвното налягане.

В ранни проучвания върху животни се съобщава, че високи дози екстракт от невен притежават хипотонични ефекти. Следователно, комбинираната употреба със средства за лечение на хипертония може да доведе до адитивни ефекти. Невенът може да има адитивен ефект и с агенти, които намаляват липидите и триглицеридите.

Приет вътрешно, невенът е благоприятен при храносмилателни разстройства: гастрит, гастродуоденални язви, стомашно-чревни спазми, стомашни болки, чревни паразити и за пикочни инфекции.

Орех, лист (Juglans regia L.)

Според препоръки на American College of Nutrition орехите, които отдавна се популяризират като здравословна храна, могат да понижат кръвното налягане. Консумацията им помага за по-добър кръвен поток, регулиране на кръвно налягане и по-малка обиколка на талията. 

В комбинация с диета с ниско съдържание на наситени мазнини, яденето на сурови орехи може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хора с повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, според ново проучване на Penn State

Орехите съдържат алфа-линоленова киселина - ALA - растителна омега-3 мазнина, която може да повлияе положително на кръвното налягане.

Лавандула, цвят (Lavandula angustifolia Mill)

Лавандуловото масло и неговата основна съставка линалилацетат облекчават болката и безпокойството, намаляват кръвното налягане, регулират сърдечната честота и имат диуретична активност. 

Ранни изследвания показват, че използването на смес от етерично масло от лавандула, лимон и иланг иланг като ароматерапия може да намали кръвното налягане при хора с високо кръвно налягане. Също приета и като част от билков бленд, лавандулата може да подпомогне нормализирането на кръвното налягане по естествен начин.

Продължителният прием на Пресит води до нормализиране на кръвното налягане, без да причинява зависимост към продукта или да въздейства върху другите органи. В състава му влизат само чисти природни средства, които подпомагат работата и на други органи и системи. Пресит не натоварва бъбречната или чернодробната функция. 

Използвани ресурси

  1. Ried K, Fakler P. Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: mechanisms of action and clinical relevance. Integr Blood Press Control. 2014;7:71-82. Published 2014 Dec 9. doi:10.2147/IBPC.S51434
  2. Ashraf R, Khan RA, Ashraf I, Qureshi AA. Effects of Allium sativum (garlic) on systolic and diastolic blood pressure in patients with essential hypertension. Pak J Pharm Sci. 2013 Sep;26(5):859-63. PMID: 24035939.
  3. Chen HW, Wei BJ, He XH, Liu Y, Wang J. Chemical Components and Cardiovascular Activities of Valeriana spp. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:947619. doi:10.1155/2015/947619 
  4. Joukar S, Ebrahimi S, Khazaei M, Bashiri A, Shakibi MR, Naderi V, Shahouzehi B, Alasvand M. Co-administration of walnut (Juglans regia) prevents systemic hypertension induced by long-term use of dexamethasone: a promising strategy for steroid consumers. Pharm Biol. 2017 Dec;55(1):184-189. doi: 10.1080/13880209.2016.1233570. Epub 2016 Sep 21. PMID: 27653214; PMCID: PMC7011871. 
  5. Penn State. (2019, May 1). Walnuts may help lower blood pressure for those at risk of heart disease. ScienceDaily. Retrieved April 18, 2021 from www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190501161226.htm 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ