ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Болезнената истина за болкоуспокоителните

Нестероидните противовъзпалителни средства (NSAID) са широко използвани при лечението на артрит, наранявания и други болезнени състояния. Докато биват предписвани в огромни мащаби – над 70 млн. по целия свят – те всъщност са сред най-опасните лекарствени препарати, предлагани на пазара.

Много хора, страдащи от хронична болка вярват, че болкоуспокоителните ще облекчат страданията им. Но в САЩ например всяка година 100 000 души, взимащи NSAID, биват хоспитализирани и приблизително 15 000 от тях умират.

NSAID се свързват с някои опустушителни странични ефекти, които се проявяват предимно в по-напреднала възраст.

През 2000 г. беше пуснат в продажба Vioxx. Една година преди това публично предупредих обществеността от опасността от сърдечно-съдови заболявания, свързани с употребата на това лекарство. Отне 4 години и 60000 смъртни случая (свързани със страничните ефекти, предразполагащи към сърдечни проблеми), преди предупреждението да бъде взето под внимание и Vioxx да бъде изтеглен от пазара. През 2004 г. американското министерство по храните и лекарствата оповести публично, че NSAID като Bextra (което беше забранено през 2005 г.) и Celebrex, заедно с други техни варианти като Aleve, Ибупрофен и Аспирин, потенциално водят до сърдечно-съдови заболявания, гастроентерологични и бъбречни проблеми, високо кръвно налягане.

Специално предупреждение получиха бременните жени, използващи NSAID. Медицинските изследвания сочат, че има опасност от спонтанен аборт. Тези лекарства потискат производството на простагландини, необходими за успешното задържане на ембриона в утробата.

Най-често срещаните странични ефекти от NSAID:

 • Сърдечно-съдови проблеми – от 40% до 60% по-голям риск, отколкото при хората, които не приемат NSAID.
 • Косопад – 25% от 27 000 мъже се диагностицират със загуба на коса.
 • Стомашно-чревни усложнения – 7000 души в САЩ се хоспитализират заради този проблем.
 • Алергични реакции – от 10% до 30% по-висок риск от алергични реакции.

NSAID се употребяват от 60 млн. американци. Предписват се на 39% жени и 29% мъже над 74-годишна възраст всяка година в САЩ.

Най-разпространените NSAID са:

 1. Voltaren – най-предписваният в целия свят. Произведен за пръв път през 1978 г. Увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания с 38% до 63%
 2. Ibuprofen – въведен за пръв път във Великобритания през 1969 г. Употребява се най-вече от професионални спортисти и от хора с остеоартрит. През 2002 г. 17% от възрастното население е приемало това лекарство. Свързва се със спонтанни аборти и проблемна бременност.
 3. Celecoxib (Celebrex) – създаден през декември 1998 г. за лечение на остеоартрит и ревматоиден артрит. През 2011 г. това лекарство е било предписано на над 2 млн. американци. Води до сърдечни проблеми.
 4. Naprosyn (Naproxen) – пуснат в продажба през 1973 г. Между 2005 и 2006 година е приеман от 500 000 пациенти. Употребата му увеличава риска от развитие на кръвни съсиреци.
 5. Аспирин – най-старото и най-добре познато. Увеличава риска от инфаркт при хората между 45 г. и 79 г. и може да влоши състоянията на уртикария и ангиоедема при астматиците.

След множество медицински изследвания някои държави преустановиха продажбата на тези лекарствени препарати. Можете и сами да елиминирате NSAID от ежедневието си.

Използвайте следните натурални способи да се справите с болката:

 • Намалете консумацията на зърнени култури и захар или напълно я преустановете. Така ще избегнете високите нива на инсулин и лептин, които могат да предизвикат появата или да обострят възпаленията в тялото ви.
 • Витамин Д. Увеличете производството на този витамин в тялото си, като редовно се излагате на умерени слънчеви лъчи. Чрез различни механизми това води до намаляване на болката.
 • Омега-3. Приемайте достатъчно храни от животински произход, богати на Омега 3 мазнини, каквото е например маслото от Крил.
 • Освободете се от стреса. Използвайте различни техники за разтоварване. Емоционалното и психическо натоварване остлабва имунната система. Практикувайте йога, акупунктура, медитация, разходки и умерени физически упражнения.
 • Натурални продукти като джинджифил, босвелия (известна още като индийска лиана), бромелаин, кайен (лют червен пипер), куркума (съдържа куркумин), ананас (съдържа бромелин).
 • Вечерна иглика, касис и масло от билката пореч
 • Цетил миристолеат – съдържа се в рибата и пълномасленото масло.
 • Астаксантин. Има антивъзпалителни свойства. Среща се в микроводорасли, дрожди, сьомга, пъстърва, крил, скариди, раци и ракообразни.
 • Връзка със земята. Ходете навън с боси крака. Така ще приемете вълни от електрони от земята, което има антиоксидантни ефекти, а това предпазва тялото от възпаления.

В заключение смятам, че като цяло воденето на здравословен начин на живот елиминира нуждата от приема на болкоуспокоителни лекарства, тъй като това предотвратява появата на възпаления в тялото. Първата решаваща крачка е изцяло да избягвате болкоуспокоителните, както и всякакви други ненужни лекарства и медицински процедури.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ