ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Бременност, спорт и добавки – 9 важни съвета за 9-те важни месеца (2)

Бременността е изключително и неповторимо преживяване. Няма нищо подобно в света, с което да може да се сравни. Вашето тяло преминава през удивителни промени и вие живеете всеки ден от тези девет месеца, знаейки, че благодарение на вас скоро ще се появи друг човек. През годините са се водили изключително много дискусии за това как трябва да се храни една жена по време на бременност, кое е полезно и кое е вредно за нея и бебето и дали трябва да бъде по-активна от физическа гледна точка.

Веднага можем да дадем отговор на последния въпрос – да, препоръчително е да се набляга на разходките, домашните гимнастически упражнения и защо не упражнения във фитнес зала с малки тежести? При правилна техника и добра предишна физическа подготовка няма опасност за майката и бебето, стига тя да се пази от по-опасни упражнения и да не прекали с използваните тежести.

В първата част ви предложихме различни съвети за хранителния режим и допълнителните добавки, които са необходими по време на бременност. През този период, а и след това при кърмене, нуждата от определени вещества е доста по-голяма и освен чрез храната може да си ги набавяте и чрез добавки.

Защо жените се нуждаят от суплементи по време на бременност

Витамините и минералите поддържат растежа на майката и плода на всеки етап от бременността и са необходими за поддържане на критични функции като клетъчен растеж и клетъчна сигнализация. Докато някои жени са в състояние да отговорят на тази нарастваща нужда чрез добре планирана диета с високи хранителни показатели, други не успяват.

Някои бременни жени може да се наложи да приемат витамини и минерали по различни причини, включително:

 • Недостиг на хранителни вещества: Някои жени може да се нуждаят от добавки след изследване на кръвта, показващо дефицит на конкретен витамин или минерал. Коригирането на недостатъците е критично, тъй като недостигът на хранителни вещества като фолиевата киселина е свързан с вродени дефекти;
 • Хиперемезис гравидарум: Това усложнение при бременност се характеризира с тежко гадене и повръщане. То може да доведе до загуба на тегло и недостиг на хранителни вещества;
 • Диетични ограничения: Жените, които следват специфични диети, включително вегани и тези с непоносимост към храни и алергии, може да се нуждаят от добавки с витамини и минерали за предотвратяване на дефицита на микроелементи. Допълнително, при безглутенов режи, лактозна непоносимост или нужда от храносмилателни ензими също е желателно да се подберат подходящите добавки, които да помогнат за по-добро здраве в дългосрочен план.

АктиДим / ActiDim – 60 капсули 200 mg – при хормонален дисбаланс;

Глутен Контрол / Gluten Control – 60 капсули 300mg – при безглутеново хранене;

ПротеоЗим / ProteoZyme – 40 таблетки – за по-добро храносмилане;

 • Тютюнопушене: Въпреки че е изключително важно за майките да избягват цигари по време на бременност, тези, които продължават да пушат, имат повишена нужда от специфични хранителни вещества като витамин С и фолиева киселина;
 • Многочислена бременност: Жените, които износват повече от едно бебе, имат по-високи нужди от микроелементи, отколкото жените, които имат едно бебе. Често е необходимо допълване, за да се осигури оптимално хранене както за майката, така и за нейните бебета. В такъв случай подходящи са цинк, магнезий, фолиева киселина, калий, селен, течно желязо и други;
 • Генетични мутации като MTHFR: MTHFR е ген, който превръща фолата във форма, която тялото може да използва. Бременните жени с тази генна мутация може да се нуждаят от допълване със специфична форма на фолиева киселина, за да се избегнат усложнения;
 • Бедна на нутриенти диета: Жените, които не приемат или избират храни с ниско съдържание на хранителни вещества, може да се нуждаят от добавки с витамини и минерали, за да се избегнат дефицити.

Добавки, считани за безопасни по време на бременност

Точно както лекарствата, всички микроелементи и билкови добавки трябва да бъдат одобрени и контролирани от вашия лекар, за да се гарантира, че те са необходими и взети в безопасни количества.

В списъка на задължителните добавки, които да обсъдите с вашия проследяващ лекар, можем да сложим:

 • Пренатални витамини

Пренаталните витамини са мултивитамини, които са специално формулирани, за да отговорят на повишените нужди от микроелементи по време на бременност. Те са предназначени да бъдат приемани преди зачеването и по време на бременност и кърмене.

 • Фолат

Този витамин е необходим за образуването на кръвни клетки и нови тъкани. По време на бременността нуждата от фолиева киселина е по-висока. Липсата на фолиева киселина е свързана с вродени дефекти на невралната тръба, такива като спина бифида. Рискът от раждане на дете с тези вродени дефекти е нисък и може да бъде намален чрез приемане на таблетка фолиева киселина. Приемайте таблетка фолиева киселина (0,8 mg) дневно в продължение на четири седмици (един месец), преди да забременеете до 12 седмици (три месеца) след реална бременност. Ако разберете, че сте бременна и не сте приемали таблетки фолиева киселина, започнете да приемате таблетки и продължете до 12-та седмица от бременността.

 • Витамин Д

Този мастноразтворим витамин е важен за имунната функция, здравето на костите и клетъчното делене. Недостигът на витамин D по време на бременност е свързан с повишен риск от цезарово сечение, прееклампсия, преждевременно раждане и гестационен диабет. Настоящият препоръчителен прием на витамин D по време на бременност е 600 IU на ден. Въпреки това, някои експерти предполагат, че нуждите от витамин D по време на бременността са много по-високи.

 • Желязо

Важно е нивата на желязо да се поддържат по време на бременност и кърмене. Ниските нива на желязо също ще ви накарат да се чувствате по-уморени, отколкото се очаква по време на бременност. Тежък недостиг на желязо може да доведе до ниско тегло при раждане, преждевременно раждане и слабо развитие на детето.

 • Рибено масло

Рибеното масло съдържа DHA и EPA, две есенциални мастни киселини, които са важни за развитието на мозъка на плода. DHA по-специално се натрупва в мозъка и в очите на плода, особено през последния триместър на бременността. Тези мастни киселини се намират и в мазнините на майчината кърма. Уверете се, че вашият лекар знае за всякакви други добавки, които може да приемате, включително билкови лекарства.

 • Магнезий

Магнезият е минерал, включен в стотици химични реакции в тялото. Той играе важна роля в имунната, мускулната и нервната функция. Недостигът на този минерал по време на бременност може да увеличи риска от хронична хипертония и преждевременно раждане, както и да повлияе на съня и мускулната издръжливост.

 • Пробиотици и пребиотици

Пробиотиците са живи микроорганизми, за които се смята, че са от полза за храносмилането. Много проучвания показват, че пробиотиците са безопасни за приемане по време на бременност и не са установени вредни странични ефекти, а гореща тенденция в момента са симбиотиците като ProSpore Biome / ПроСпор Биом – 30 капс 400mg.

 • Морски колаген

Колагенът е най-важният градивен елемент на тялото и съставлява приблизително 30% от протеините в телата ни. Колагенът е ключовият структурен протеин, който осигурява сцеплението, еластичността и регенерацията на всички наши съединителни тъкани, включително кожата, сухожилията, хрущялите и костите. По същество, колагенът е силен и гъвкав и е от изключително значение във всеки етап на живота, а неговото производство се забавя с навършване на 25-годишна възраст.

 • Йод

Това е важно хранително вещество, което се изисква в малки количества за поддържане на нормалния растеж и развитие, включително развитието на мозъка. Важно е неродените бебета да получават достатъчно йод. Приемайте дневно таблетка само с йод (0.150 mg / 150 μg) по време на бременността. Изберете храни, които са източници на йод, като например добре приготвени морски храни, яйца, някои зърнени храни, зърнени култури, зеленчуков крем. Ако използвате сол, изберете йодирана сол.

Упражнения и физическо натоварване по време на бременност

Физическата активност е също толкова важна, когато сте бременна, както и във всеки друг период от живота. Обсъдете с вашия лекар фитнес програмата си и хранителния режим, за да могат да бъдат адаптирани към сегашното ви състояние. Все повече майки предпочитат да посещават класове по пренатална йога или пилатес, като тези занятия може да практикувате и на спокойствие у дома. Бъдете внимателни в движенията и избягвайте активността с подскачащи или резки движения.

Вдигане на тежести – за или против

Ако сте тренирали с тежести преди бременността, обикновено е безопасно да продължите, докато сте бременна. Всъщност, настоящите международни насоки препоръчват здрави жени да извършват тренировки за устойчивост по време на бременността. Използването на умерени тежести е важно, защото силните мускули ще ви помогнат да износите по-лесно бебето си, както и да улесните раждането. Подобренията в цялостната здравина на тялото, основната сила и стойката могат да предотвратят мускулно-скелетни деформации и да подпомогнат естественото раждане.

За още по-приятни усещания от тренировките може да включите и стречинг, който да правите след всяка тренировка. Чрез него ще помогнете на мускулите си да се отпуснат и постепенно ще увеличите гъвкавостта си, която с голямо коремче невинаги е голяма.

Упражнения и занимания, които да избягвате

Не правете упражнения, при които лежите изцяло на гърба си, особено след 16-та гестационна седмица, защото теглото на бебето притиска големите кръвоносни съдове и може да ви накара да се почувствате отпаднали и да намалите притока на кръв към бебето.

Също така не се препоръчва да участвате в контактни спортове, където има риск да бъдете ударени, като кикбокс, джудо, скуош, тенис, футбол или ръгби. Не практикувайте конна езда, ски спускане, хокей на лед, гимнастика и колоездене, защото съществува риск от падане и по-сериозни последствия.

Не бива да се гмуркате, защото бебето няма защита срещу декомпресионна болест и газова емболия (газови мехурчета в кръвния поток). Не правете повтарящи се упражнения с голямо въздействие или с много обръщания, високи стъпки или внезапни спирания, които причиняват дискомфорт в ставите.

Интензивните упражнения могат да доведат до повишаване на температурата на сърцето до ниво, което не е безопасно за вашето бебе. Ограничете упражненията до умерена интензивност, пийте много вода, носете леки дрехи и тренирайте само в хладни, добре проветрени места (без спа и сауни).

Душевно здраве и нагласи

Отглеждането на нов живот е магически процес, но може да бъде и стресиращ на моменти. Направете всичко възможно, за да се насладите на този период. Престанете да се притеснявате за това как ще се отървете от качените килограми или как сте декорирали стаята на бебето. Вместо това, наслаждавайте се на всички ритници и движения и не забравяйте, че периодът на бременността е само кратък период от живота ви, в който трябва да навлезете с позитивна нагласа за най-доброто.

*Преди да започнете или промените тренировъчната си програма по време на бременност, консултирайте се с вашия лекар или гинеколог.

С пожелание за лека бременност,

Екип Herbamedicabg

Свързани продукти

ПРОМО
33.00 лв
26.40 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ