ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Бременност, спорт и добавки - 9 важни съвета за 9-те важни месеца

Деветте месеца бременност може да бъдат най-вълнуващият и щастлив период в живота на жената. Има обаче и изключения, когато бременноста е объркващо и противоречиво време за някои бъдещи майки.

Интернет, списанията и рекламите услужливо обясняват на жените как да останат здрави по време на бременност. Докато повечето жени знаят, че морски дарове с високо съдържание на живак, алкохол и цигари са извън границите на позволеното по време на бременност, много от тях не знаят, че има витамини, минерали и билкови добавки, които трябва да се приемат допълнително.

Информацията за това кои добавки са безопасни често се различава в източниците и между специалистите, правейки нещата по-сложни. С настоящата статия ще се опитаме да анализираме какво е безопасно по време на бременност и кои храни или добавки ще допринесат за повече положителни емоции през деветте предизвикателни месеца.

Докато трае цялата бременност е важно да получавате подходящите хранителни вещества и енергия, необходими за поддържане на вашето здраве и това на вашето бебе. Физическата активност е също толкова важна, когато сте бременна, както и във всеки друг момент от живота.

Благодарение на спорта и движението имате по-добри шансове да родите с по-голяма лекота и да се възстановите по-лесно от следродилната депресия, ако има такава.

Хранене по време на бременност

Когато става дума за хранене, планирайте занапред какво ще хапвате, за да сте сигурни, че консумирате балансирано количество вещества. Уверете се, че ястията съдържат протеини, въглехидрати, добри мазнини, витамини и минерали.

Бременността не е време за експерименти с теглото или нискокалорийни диети. В действителност, като общо правило за всички бременни може да се посочи, че трябва да приемате около 300 калории повече дневно, отколкото сте консумирали преди да забременеете. Нуждаете се от тези допълнителни калории и нутриенти, за да може вашето бебе да расте нормално, да се формират здрави костни връзки, органи и структури.

Заложете на големите 5 по време на бременност: Фолат, Калций, Желязо, Цинк и Влакна

Преди зачеването и през първите шест седмици от бременността никоя хранителна съставка не е по-жизненоважна от фолат (синтетичната форма е фолиевата киселина). Витамин В9 може да намали риска от дефекти на нервната тръба, като спина бифида, с цели 70 процента.

Сред най-добрите източници на витамин В9 са листни зеленчуци като спанак, маруля, кейл, други зеленчуци като карфиол и броколи. Може да получите дневния минимум от 400 микрограма (600 микрограма се препоръчва през първото тримесечие) също от боб и бобови растения, цитрусови плодове и сокове, пълнозърнести храни.

Дневната доза от 1200 милиграма калций ще си набавите от нискомаслени млечни продукти, тъмнозелени зеленчуци, обогатен портокалов сок и соеви продукти. Те имат ключова роля през втория и третия триместър, когато развитието на костите и зъбите на вашето бебе достигне своя пик.

Тъй като плодът извлича калций от тялото ви, получаването на достатъчно количество от този минерал може да защити и вашата костна система. Желязото, което е важно за поддържане на 50-процентното увеличаване на обема на кръвта, е от решаващо значение за третото тримесечие. Осигурете си 30 милиграма на ден от него.

Необходимостта от цинк се увеличава поне с 50% по време на бременност, така че около 15 милиграма на ден са желателни.

Недостигът на цинк е свързан с вродени дефекти, ограничен растеж на плода и преждевременно раждане, така че заложете на качествена добавка като Акти ЗМА. Той не се произвежда и съхранява в организма, така че ежедневно трябва да има храни в менюто ви, които да го доставят. Такива храни са стриди, червени меса, сусамово и маково семе, пшенични трици и други.

Фибрите (ще ги откриете в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни) са особено важни за вашето здраве. Те помагат за намаляване на запека - често срещано оплакване по време на бременност, което може да доведе до хемороиди. Тук препоръчителната дневна доза е 25 милиграма до 35 милиграма.

Яжте разнообразна храна и по възможност с повече протеини

Да, много бременни жени просто жадуват за въглехидрати и всякакви нездравословни храни като пица с бяло брашно, паста и сладко. В повечето случаи удоволствието е голямо, но с цената на много празни калории и никакви полезни вещества.

Необходими са ви храни, богати на антиоксиданти като моркови, боровинки и спанак вместо богатите на въглехидрати и мазнини тестени изделия. И също така, не по-малко важни са:

Омега киселините – за добре развит мозък, памет и възприятие

Диета, богата на омега-3, ще спомогне  за оформянето на мозъка и неврологичното развитие на бебето ви преди раждането, което вероятно ще доведе до по-добро зрение, памет и езиково разбиране в ранното детство.

Лененото масло, орехите и омега-3-обогатените яйца са добри източници на АЛА - една от трите омега-3 мазнини, но мазните риби са единствените надеждни източници на двете по-важни омега-3 - EPA и DHA. Тях ще откриете в оптимални количества в Нептун Крил Ойл – най-висококачествена и балансирана добавка с богата омега-3 формула.

Ограничете достъпа на пестициди до вас – избирайте органик и натурални продукти

Най-високи концентрации на пестициди обикновено има в плодове и зеленчуци с тънки кожи като праскови, ябълки, чушки и ягоди. Някои вносни зеленчуци и плодове като авокадото и бананите също може да са жертва на пръскане с пестициди и нитрати, така че миенето на първите и отстраняването на вторите е задължителна мярка.

Още по-добре е, ако знаете как точно се отглеждат и произвеждат продуктите, както и какъв е произходът им. Има храни с доказан органичен или натурален произход, като първата категория са за предпочитане. Вижте повече по темата за разликата между био и натурални продукти.

Не прекалявайте с храненето – не преяждайте като за двама

Ако очаквате едно дете, имате нужда от приблизително 340 допълнителни калории на ден през второто тримесечие. През третото тримесечие са 450 допълнителни калории.

Специалистите не са единодушни дали имате нужда от повече калории през първия триместър - ако сте с наднормено тегло, най-вероятно нямате. Но вместо да броите калориите, просто яжте, докато не се чувствате сити, не повече.

Ако имате проблем с контрола, потърсете помощ от близък, който да ви окаже съдействие.

Хидратирайте се и се пазете от бактериални организми

Хидратацията е от съществено значение за предотвратяване на преждевременно раждане. Когато не приемате достатъчно течности, тялото произвежда хормон, който симулира контракциите.

Поддържането на добра хидратация също помага за предотвратяване на главоболие, камъни в бъбреците, замаяност и често срещани оплаквания като запек и хемороиди. Знаете, че сте добре хидратирани, когато урината ви е светло жълта към прозрачна на цвят.

За да предпазите себе си и вашето бебе от вредни бактерии, като Е. coli, Salmonella и Listeria, не яжте сурово или лошо изпечено месо. Могат да ви навредят и птици, морски дарове и храна, останала за повече от два часа извън хладилник. Също не се препоръчва да ядете суши със сурова риба през 9-те месеца бременност.

Това бяха шестте основополагащи препоръки за здравословно поддържане на тегло и кондиция. В част 2 ще ви представим как да дадете на тялото си правилния тип упражнения и спорт, за да се подготвите за бъдещото важно събитие в края на бременността.

С пожелание за леко бременеене,

Екип Herbamedicab

Хранителни добавки за Жени

Витамини и минерали

Добавки при Диария и Запек

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ