ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Брейн Код в подкрепа на мозъчната дейност и когнитивна функция

Живеем в забързан свят, в който вероятно непрекъснато се чувствате заобиколени от потока неспирна информация, идваща от разнообразни източници. Този безкраен поток на данни може да постави пред огромно предизвикателство Вашия фокус, тъй като колкото повече информация получавате, толкова по-трудно става да запазите концентрацията си. 

Добрите когнитивни способности и правилните функции на мозъка са от значение не просто за паметта и концентрацията Ви, но и за здравето на нервната Ви система и цялото Ви тяло. Ето защо днес ще разгледаме кои неща пречат на съзнанието да остане фокусирано и по какви начини можете да подобрите своята умствена дейност въпреки необратимия ход на времето.

Как всъщност работят фокусът и концентрацията?

Фокусът и концентрацията са жизненоважни когнитивни умения, които позволяват да насочите вниманието си към конкретна дейност или задача и да го задържите към нея и информацията, която Ви носи. В състояние на съсредоточеност, мозъкът успява да филтрира всички разсейващи фактори около Вас и Ви помага да сте по-продуктивни и да обработвате информация по-ефективно. Повишеният фокус също така спомага за формирането на нови невронни връзки, което влияе особено положително на способността Ви да учите нови неща и да запомняте по-голям обем от данни по-лесно. 

Кои са факторите, които влияят върху Вашите когнитивни способности?

Списъкът от фактори, които могат да повлияят върху фокуса и концентрацията Ви, е безкраен - буквално всяко нещо около Вас може да Ви разсее, въпросът е не какво, а защо се случва това. Най-честите причини, поради които когнитивните Ви способности могат да бъдат нарушени, се крият в начина Ви на живот. Това са недостатъчното количество сън, хроничният стрес, лошите хранителни навици, липсата на достатъчно и често движение. 

Огромно влияние могат да имат още поемането на твърде много задачи за кратък срок, както и прекомерното време пред екрана - замислете се колко часове от денонощието прекарвате пред мобилния телефон, компютъра или телевизора. Днес дори и четенето на книги е пренесено в дигитален формат чрез електронните четци - да сте заобиколени от технологии е колкото улесняващо живота и полезно, толкова и вредно за оптималните функции на мозъка Ви.

Как можете да подобрите своята концентрация и мозъчна дейност?

Съществуват редица начини, чрез които можете да насърчите фокуса и концентрацията си и отново да влезете в ритъм. Не се тревожете - не е необходимо да предприемате кой знае какви грандиозни промени, нужно е единствено да въведете няколко подобрения в начина си живот.

Качествен сън - сънят не е просто презареждане на физическите Ви батерии, а рестарт на мозъка и целия Ви организъм. За да поддържате оптимална умствена яснота и концентрация, се старайте да си лягате по едно и също време всеки ден и да доставяте на тялото си между седем и девет часа сън на денонощие.

Без повече стрес - Спокойствието на ума може да допринесе за по-добър фокус и концентрация при изпълнение на ежедневните ви задачи. Опитайте различни стратегии за справяне с напрежението - йога, медитация, дихателни практики, или редовна физическа активност - открийте методът, който работи най-добре за Вас, и прибягвайте до него редовно, за да насърчите фокуса и концентрацията си.    

Балансирано хранене - Когато се храните, Вие доставяте енергия не само на тялото си, Вие генерирате гориво за мозъка си. Изберете балансирана здравословна диета, богата на разнообразни хранителни вещества, за да поддържате оптималните функции на мозъка си. Заложете на плодове и зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни и месо с високо съдържание на протеини, което съдържа по-малко мазнини, като бяла риба, птиче месо без кожа, телешко филе.

Редовна физическа активност - Чрез редовните упражнения, Вие не просто можете да поддържате тялото си в добра форма и да постигнете фитнес целите си, но и да увеличите притока на кръв към мозъка си, а това води до подобряване когнитивните функции и повишаване на фокуса. Стремете се към поне половин час от любимата си физическа активност поне три пъти седмично. 

Магията на управлението на времето - Съчетайте работата с почивката и опитайте различни техники за управление на времето, с които да комбинирате активност и релакс. Популярна такава е техниката pomodoro, която е базирана на 25 минути активна работа, последвана от 5 минути почивка. Чрез честите и кратки почивки, Вие подобрявате мозъчната си дейност и предотвратявате така нареченото “прегряване”. Опитайте също така да разделите задачите си по приоритети и да не се захващате с няколко едновременно. 

Перфектната работна среда - Подреденото пространство води до подреден ум. Старайте се да работите на място, предразполагащо да се концентрирате в работата си без да се разсейвате от странични фактори. Изключете звука на телефона си, за да не бъдете прекъсвани от непрекъснати известия и ограничете шума. 

Тренировки за мозъка - Упражненията не е необходимо да са единствено физически - тренирайте паметта си като редите пъзели, попълвате судоку и кръстословици и играете игри, насърчаващи паметта. Подобни дейности укрепват мозъка и подобряват когнитивните Ви способности, докато се забавлявате. 

Хидратация - Недостатъчният прием на течности може да повлияе отрицателно на паметта и фокуса Ви. Приемайте поне литър и половина вода дневно, за да подобрите концентрацията си и намалете приема на кофеин, тъй като той дехидратира организма. 

Доверете се на ефективен помощник -  Ако изпитвате постоянни затруднения с фокуса и концентрацията, помислете за прием на подходяща хранителна добавка, която да подсили мозъчната Ви дейност и да подобри когнитивните Ви способности. 

Брейн Код за когнитивна и мозъчна функция

Брейн Код на Herbamedica е хранителна добавка, специално създадена за подобряване когнитивните дейности и правилните функции на мозъка. Свойствата на продукта да насърчават фокуса и концентрацията и да стимулират притока на енергия се дължат на комплекс от четири мощни съставки:

  • NADH - стимулира кръвообращението и подобрява паметта
  • Цитиколин - за регенерация на клетките в мозъка
  • Коензим Q10 - поддържа хормоналния баланс и предотвратява стареенето на организма
  • Бор - подсилва имунната система и влияе положително на краткосрочната памет, освен това има противовъзпалително действие.

Поддържането на фокус и концентрация е от съществено значение за здравето на мозъка и Вашата продуктивност. С въвеждане на някои промени в ежедневието си и и приемът на подходящата хранителна добавка, можете да подобрите когнитивните си способности и да върнете концентрацията си.

Използвани източници

  1. Dhakal A, Bobrin BD. Cognitive Deficits. [Updated 2023 Feb 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559052/
  2. Sörqvist P, Marsh JE. How Concentration Shields Against Distraction. Curr Dir Psychol Sci. 2015 Aug;24(4):267-272. doi: 10.1177/0963721415577356. PMID: 26300594; PMCID: PMC4536538.
  3. Basso JC, McHale A, Ende V, Oberlin DJ, Suzuki WA. Brief, daily meditation enhances attention, memory, mood, and emotional regulation in non-experienced meditators. Behav Brain Res. 2019 Jan 1;356:208-220. doi: 10.1016/j.bbr.2018.08.023. Epub 2018 Aug 25. PMID: 30153464.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ