ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Бронхал - богата билкова смес за прочистване на белодробната система

Диети, режими, затлъстяване, хормонален дисбаланс – това са вечно актуалните проблеми, с които се сблъсква всеки човек. Темата за респираторното здраве не е стояла на преден план допреди да ни завладее COVID-пандемията. Ето обаче, че дойде моментът да обърнем сериозно внимание на това как е устроена, как функционира и как можем да подкрепим белодробната система с даровете на природата.

Не е тайна, че добре балансираната и разнообразна диета поддържа тялото и ума защитени и здрави. Осигуряването на пълноценни храни и хранителни вещества може да ни даде нужната енергия за изпълнение на всички задачи през денонощието, както и за поддържане на имунната система и подобряване здравето на белите дробове. 

Има хранителни вещества, които могат да подпомогнат защитата на белите дробове от увреждане, да стимулират по-леко и свободно дишане, а в някои случаи и да минимизират симптомите на редица респираторни проблеми. Не говорим за конкретна диета – такава не съществува, а по-скоро за хранителни вещества и билки, които могат да подпомогнат белодробната функция.

Поддържане на белите дробове здрави 

Метаболизмът е комплекс от всички биохимични реакции, протичащи в организма, които обработват и превръщат храната в енергия. Тялото на всеки жив организъм се нуждае от енергия за да функционира оптимално и да захрани всички клетки в тялото. Метаболизмът се състои от анаболизъм (натрупване на вещества) и катаболизъм (разграждане на веществата). Терминът метаболизъм обикновено се използва за обозначаване на разграждането на храната и нейното превръщане в енергия.

Различните видове хранителни вещества изискват различни количества кислород за да бъдат обработени и съответно произвеждат различни количества въглероден диоксид. Въглехидратите използват повече кислород и произвеждат повече въглероден диоксид, докато мазнините произвеждат по-малко въглероден диоксид за количеството консумиран кислород. При консумиране на повече полезни ненаситени мазнини и по-малко въглехидрати може да се облекчи дихателната функция, особено при хора с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Сред най-важните витамини за здравето на белодробната система са витамин D и витамин Е. Витамин D играе ключова роля за функционирането на имунната система и помага за намаляване на възпалението на дихателните пътища. Ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от пристъпи на астма при деца и възрастни. Витамин Е е мощен антиоксидант, който има протективен ефект върху кожата и лигавиците и може да намали риска от симптоми на астма като кашлица или хрипове при деца и възрастни. 

Здравословното хранене на първо място е дългосрочна стратегия за добро здраве на белите дробове и по-добър начин на живот. В Nutrition and Respiratory Health—Feature Review се посочва, че средиземноморската диета има защитни ефекти при алергични и респираторни заболявания и допринася за подкрепа на дихателната функция. Този тип хранене се състои от ненаситени мазнини, плодове, зеленчуци, зърнени храни, семена и ядки, риба и морски дарове. Може да се консумират умерено и млечни храни и домашни птици. В допълнение към здравословното хранене, билките са още едно средство за подкрепа на белодробната функция.

Бронхал – състав и предимства

Белите дробове работят непрестанно, приемат кислород и изхвърлят въглероден диоксид. Целта на дихателната система е да доставя кислород до кръвния поток, който пренася и разпределя кислорода в тялото. За хора, които страдат от белодробни заболявания или инфекции, този пренос на кислород става по-труден, което води до различни здравословни проблеми. С помощта на храната и билките състоянието може да бъде значително облекчено.

Бронхал въплъщава силата на природата със своите шест билкови екстракта, които подкрепят прочистването и заздравяването на белодробната система. В състава на продукта влизат следните екстракти:

 • Босилек (Folia Basilic) – босилекът е богат на антиоксиданти, които ефективно неутрализират вредното влияние на свободните радикали. В традиционната аюрведична медицина употребата на босилек е много разнообразна. Билката се използва за укрепване на дихателната система и се предписва при кашлица и настинка, особено когато е свързана с астма и бронхит. Освен това, босилекът притежава и мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства.
 • Джинджифил (Rizoma Zingiberis) – джинджифилът е добре познато растение, което помага при различни здравословни смущения, включително и при респираторни проблеми и инфекции. Джинджифилът подпомага разграждането на мукуса, което улеснява дихателната функция. Той също така помага за подобряване на кръвообращението в белите дробове и намалява възпалението.
 • Лайка (Flores Chamomillae) – лайката е една от най-древните медицински билки познати на човечеството. Екстракти и чай от лайка обикновено се използват за облекчаване на сенна хрема, възпаление, мускулни спазми, менструални нарушения, безсъние и респираторни проблеми. Тъй като лайката съдържа големи количества противовъзпалителни съединения, тя може да се използва и за предотвратяване и лечение на белодробна фиброза.
 • Сладник (Glycyrrhiza glabra) – сладникът впечатлява като билково лекарство за гастрит, както и при инфекции на горните дихателни пътища. Той действа като отхрачващо средство и много от модерните сиропи за кашлица днес го съдържат. Подробни данни за фармакологичните качества на сладника може да намерите в материала на английски език Pharmacological Perspective of Glycyrrhiza glabra Linn.: a Mini-Review и 14 - Glycyrrhiza glabra (Licorice): Ethnobotany and Health Benefits. Любопитно е също, че екстракт от ликорис се изследва за влиянието му в терапия при COVID-19 - The potential of glycyrrhizin and licorice extract in combating COVID-19 and associated conditions.
 • Драка (Fructus Aculaeti) – драката е позната билка със спазмолитично и отхрачващо действие. Наричаме я още „паричка“ и нашите майки и баби вероятно са ни я давали при магарешка кашлица. 
 • Лен, (Semen Lini) – ленът е оценен от European Medicines Agency през 2015 г. като подходящ за употреба при респираторни, храносмилателни и уринарни проблеми под формата на инфузия. Той подпомага разграждането на слузта и облекчава дишането, освен всичко останало има и противовъзпалително действие.

Заедно всички тези компоненти действат синергично и благотворно за по-добра функция на белодробната система и нормализиране на дишането. Консумирайте храни богати на витамин С, Е и А, омега 3 и омега 6 мазнини, хидратирайте се добре и се доверете на билките от природата за безпроблемно дишане.

Използвани ресурси

 1. Berthon BS, Wood LG. Nutrition and respiratory health--feature review. Nutrients. 2015;7(3):1618-1643. Published 2015 Mar 5. doi:10.3390/nu7031618
 2. Ponnusam Y, Louis T, Madhavachandran V, et al. Antioxidant Activity of The Ancient Herb, Holy Basil in CCl4-Induced Liver Injury in Rats. Ayurvedic. 2015;2(2):34-38. doi:10.14259/av.v2i2.176
 3. Gehr P. Respiratory tract structure and function. J Toxicol Environ Health. 1984;13(2-3):235-49. doi: 10.1080/15287398409530496. PMID: 6737511.
 4. Asadbeigi M, Mohammadi T, Rafieian-Kopaei M, Saki K, Bahmani M, Delfan M. Traditional effects of medicinal plants in the treatment of respiratory diseases and disorders: an ethnobotanical study in the Urmia. Asian Pac J Trop Med. 2014 Sep;7S1:S364-8. doi: 10.1016/S1995-7645(14)60259-5. PMID: 25312151.
 5. Wagner L, Cramer H, Klose P, Lauche R, Gass F, Dobos G, Langhorst J. Herbal Medicine for Cough: a Systematic Review and Meta-Analysis. Forsch Komplementmed. 2015;22(6):359-68. doi: 10.1159/000442111. Epub 2015 Dec 14. PMID: 26840418.
 6. Santana FP, Pinheiro NM, Mernak MI, et al. Evidences of Herbal Medicine-Derived Natural Products Effects in Inflammatory Lung Diseases. Mediators Inflamm. 2016;2016:2348968. doi:10.1155/2016/2348968
 7. Shergis JL, Wu L, Zhang AL, Guo X, Lu C, Xue CC. Herbal medicine for adults with asthma: A systematic review. J Asthma. 2016 Aug;53(6):650-9. doi: 10.3109/02770903.2015.1101473. Epub 2016 May 12. PMID: 27172294.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ