ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Черен чесън – нов и ефикасен продукт за сърцето и съдовете

През последните години за черния чесън се говори като за суперхрана и никак не случайно. Той има потенциала да се превърне в редовен продукт на трапезата, защото вече се намира лесно, а и да се приготви вкъщи също не е много трудно. Още по-лесно става и да си го набавите като хранителна добавка във вид, в който всичките му полезни съставки са концентрирани, за да подсигурят всички най-важни ползи от приема му. Черен чесън във вид на веган капсули се предлага от Хербамедика, като средство за ефикасно стимулиране дейността на сърдечно-съдовата система и подпомагане борбата с високия холестерол и триглицериди.

Черен чесън, бял чесън – кой е по-полезен

Черен чесън се получава след няколкоседмична ферментация на обикновения бял чесън при определени условия. Видът на чесновите скилидки, преминали през ферментацията, би се видял неатрактивен на много хора с доста тъмния им цвят. Но всичко отблъскващо свършва дотук. Най-същественото в случая е скрито зад черната външност и се изразява в многобройни здравословни ползи. А и в учудващо приятната текстура и леко сладък вкус и аромат – далеч по-ненатрапчиви от тези на обикновения чесън.

Обикновеният чесън отдавна е познат като полезно природно средство с благоприятен ефект върху редица системи на организма, най-вече сърдечно-съдовата и имунната. Уви, именно веществата, които имат най-изразено полезно действие в състава му, са виновни и за специфичния му вкус и аромат. В голяма част това са съединения на сярата с изразени биологично активни свойства. Е, всички тези вещества са запазени в състава и на черния чесън, като в условията на ферментацията те дори се концентрират, за да направят полезните свойства на ферментирания продукт дори по-изразени от тези на суровия бял чесън.

Най-добре изяснени са ползите от чесъна като източник на вещества с изразено антибактериално и противогъбично действие (като алицин), както и на мощни антиоксиданти. А въпросният черен чесън не случайно е определян като суперхрана, защото съставът му показва много по-високо съдържание на антиоксиданти в сравнение с белия чесън. Това го превръща в прекрасен природен имуностимулант е средство за превенция на усложненията на диабета например. Нещо повече – след ферментацията в черния чесън се отчитат около 18 пъти по-големи количества на S-алил цистеин. Това е сярасъдържащо съединение, което може да окаже много благоприятен ефект върху липидния профил на кръвта и да подпомогне контрола върху холестерола. В дългосрочен план това би оказало много благоприятна роля и върху здравето на сърцето. Всичко това показва защо черен чесън се препоръчва за прием от хора, които имат нужда от подкрепа за дейността на сърдечно съдовата система и имунитета.

Защо черен чесън като добавка, вместо като компонент в храната

Високото съдържание а посочения S-алил цистеин в черния чесън е от огромно значение за полезното му действие. Това съединение е производно на аминокиселината цистеин, а от своя страна е и прекурсор на алицина – една от най-добре проучените съставки на чесъна и в двете му форми. За съжаление, най-важните биологично активни съединения в чесъна са нестабилни съединения. Те лесно се неутрализират и деактивират при термична и други кулинарни обработки. Затова най-полезни обикновения и черния чесън са в прясно състояние. А за набавяне на всичките им полезни съставки в оптимални количества, лесни за усвояване, може да се разчита на приема на хранителни добавки.

Черен чесън капсули – полезни ефекти

Продуктът Черен чесън, предлаган от Хербамедика, съдържа екстракт от черен чесън, стандартизиран до 5% алицин. Това химично съединение показва най-разнообразни полезни ефекти. Притежава изразени антибактериални свойства, а проучвания показват, че може да подпомага деактивирането дори на бактерии, които са развили определена резистентност към антибиотици. И докато прилагането на екстракт от черен чесън в тази обещаваща насока предстои да се работи усилено в бъдеще, вече са разработени насоки за прием на този продукт с цел други добре изяснени ползи като:

  • Намаляване на оксидативния стрес чрез наутрализиране на свободните радикали. Това е особено благоприятен ефект за стимулиране на имунитета, превенция на усложнения при диабетици и др.;
  • По-добър контрол върху липидния профил. Черният чесън може да окаже благоприятно действие върху нивата на триглицеридите в кръвта и да допринесе за трайно намаляване на нивата им. Освен това има и двоен позитивен ефект върху холестерола. Помага за намаляване на лошия холестерол (LDL) и за увеличаване на добрия (HDL) холестерол. Това означава по-малко отложени плаки по стените на кръвоносните съдове и по-нисък риск от атеросклероза, инфаркт и инсулт;
  • Превантивно действие срещу високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови проблеми;
  • Стимулиращ ефект върху здравето и функциите на черния дроб. Проучвания показват, че черният чесън може да ускори регенеративните процеси в черния дроб след увреждания или прекомерно омазняване;

Продуктът Черен чесън в опаковка от 60 капсули може да подсигури двумесечен прием, тъй като препоръчителната дневна доза е 1 капсула. Може да се употребява от вегетарианци и стриктни вегани, тъй като капсулите са произведени от изцяло растителни суровини. Освен това в състава на продукта не присъстват глутен и лактоза, което го прави подходящ и за хора с непоносимост към тях.

Източници

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-garlic

https://www.integrativenutrition.com/blog/2017/02/black-garlic-a-new-superfood

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/s-allyl-cysteine

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ