ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Червена боровинка и пробиотици в УроВитал за здрави пикочни пътища

Урогениталната система е жизненоважна част от нашето тяло, която ни помага да се възпроизвеждаме и да елиминираме отпадъците от тялото. Но за съжаление, урогениталния тракт е предразположен към инфекции и възпаления, които могат да причинят дискомфорт и дългосрочни здравословни проблеми. За щастие има естествени средства, които могат да помогнат за поддържане на урогениталното здраве, като боровинки и пробиотици. 

Червени боровинки за здрави пикочни пътища

Червените боровинки са вид горски плодове, които са богати на витамини и антиоксиданти. Те традиционно се използват като лекарствено средство за инфекции на пикочните пътища (UTI), които са често срещан урогенитален проблем, особено при жените. 

Активната съставка в червените боровинки е вид антиоксидант, наречен проантоцианидини (PAC), които предотвратяват прикрепването на бактериите, причиняващи инфекции на пикочните пътища към стените на пикочните пътища. Това означава, че червените боровинки могат потенциално да предотвратят и лекуват инфекции на пикочните пътища, както и да намалят нуждата от прием на антибиотици.

В допълнение към предотвратяването на инфекции на пикочните пътища, боровинките имат и други положителни ефекти върху урогениталното здраве. Например, те могат да намалят възпалението в пикочния мехур, което може да причини болка и дискомфорт. 

Освен това те могат да помогнат за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците. Това са малки, твърди отлагания, които се образуват в бъбреците и могат да причинят силна болка и повтарящи се инфекции.

Пробиотици за здрави пикочни пътища

Пробиотиците са полезни бактерии, които живеят в нашите черва и спомагат за поддържането на здравословен баланс на микроорганизмите. Има обаче и щамове пробиотици, които са особено полезни за урогениталното здраве. Тези щамове, като lactobacillus и bifidobacterium, могат да колонизират гениталния тракт и да предотвратят растежа на вредни бактерии, като тези, които причиняват гъбични инфекции и бактериална вагиноза.

Консумацията на пробиотици може да бъде полезна за урогениталното здраве по няколко начина. Например, те могат да подобрят pH баланса на вагината, което я прави по-малко гостоприемна за вредни бактерии. Те могат също така да подобрят имунната система, което може да помогне в борбата с инфекциите. 

Консумация на боровинки и пробиотици за предпазване на урогениталния тракт

Има различни възможности за консумация на боровинки и пробиотици за подобряване на урогениталното здраве:

  • Сок от червена боровинка: Пиенето на 100% чист сок от червена боровинка може да бъде ефективен начин за консумация на боровинки, но е важно да избягвате коктейл от сок от червена боровинка, който съдържа добавени захари.
  • Добавки от червена боровинка: Добавките от червена боровинка се предлагат в различни форми, като капсули, таблетки и дори като дъвчащи бонбони. Изберете добавка, която съдържа поне 500 мг.  екстракт от червена боровинка и е без добавени захари и изкуствени оцветители.
  • Пробиотични добавки: Пробиотичните добавки се предлагат в различни щамове и брой жизнени клетки. Потърсете добавка, която съдържа щамове на лактобацили и бифидобактерии, тъй като те са най-ефективни за урогениталното здраве. Също така изберете добавка, която съдържа поне 1 милиард CFU (единици, образуващи колонии).
  • Пробиотични храни: Пробиотичните храни, като кисело мляко, кефир, кисело зеле и кимчи, също могат да бъдат добър източник на полезни бактерии. Изберете обикновено, неподсладено кисело мляко с живи култури и избягвайте кисело мляко с добавени захари и изкуствени ароматизанти.

Червена боровинка и пробиотици в УроВитал за здрави пикочни пътища

В уникалната формула на нашия продукт УроВитал има не само пробиотици и екстракт от червена боровинка, но и натурална D-маноза. Специалният пробиотичен комплекс, заедно с екстракта от боровинка и натурална D-маноза оформят цялостна патентована формула с всеобхватно действие върху урогениталната система.

В 2 капсули, колкото е минималният дневен прием, има 15 млрд. жизнени клетки на 10 щама пробиотици, както и 700 мг. Екстракт от червена боровинка. Тази формула е основно предназначена за жените, тъй като те по-често срещат проблеми с поддържане баланса на естествената флора. Доказани многократно в научни публикации, свойствата на червената боровинка са неоспорими, и това е едно от най-добрите средства при проблеми с пикочния тракт. 

В заключение, урогениталното здраве е основен аспект на цялостното здраве и благополучие, а червените боровинки и пробиотиците могат да бъдат ценни природни средства. Консумирането на червени боровинки и пробиотици заедно може потенциално да предотврати и лекува инфекции на пикочните пътища, да намали възпалението и инфекцията и да подобри състоянието на имунната система. 

За да се възползвате от предимствата на червените боровинки и пробиотиците, помислете дали да ги консумирате под формата на добавки или да ги включите в диетата си чрез храни като кисело мляко, кефир и кисело зеле. Не забравяйте да изберете висококачествени добавки и да избягвате добавени захари и изкуствени съставки. С тези съвети можете да поддържате урогениталното си здраве естествено и напълно безвредно.

Използвани източници

  1. Probiotic and cranberry supplement ‘very promising’ for recurrent UTIs https://www.nutraingredients.com/Article/2019/10/29/Probiotic-and-cranberry-supplement-very-promising-for-recurrent-UTIs?utm_source=copyright&utm_medium=OnSite&utm_campaign=copyright 
  2. Reid G. The role of cranberry and probiotics in intestinal and urogenital tract health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2002;42(3 Suppl):293-300. doi: 10.1080/10408390209351918. PMID: 12058988. 
  3. González de Llano, D., Moreno-Arribas, M. V., & Bartolomé, B. (2020). Cranberry Polyphenols and Prevention against Urinary Tract Infections: Relevant Considerations. Molecules (Basel, Switzerland), 25(15), 3523. https://doi.org/10.3390/molecules25153523 
  4. Liska, DeAnn PhD; Derrig, Linda MA; Mah, Eunice PhD. Urinary Tract Infection: Should Cranberry and Probiotics Be Considered?. Nutrition Today 53(5):p 207-212, 9/10 2018. | DOI: 10.1097/NT.0000000000000297  https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Abstract/2018/09000/Urinary_Tract_Infection__Should_Cranberry_and.6.aspx#:~:text=Results%20from%20the%20oral%20Lactobacillus,at%20reducing%20recurrence%20of%20UTI. 
  5. Parshottam Koradia, Shital Kapadia, Yamini Trivedi, Gajendrasinh Chanchu & Ashton Harper (2019) Probiotic and cranberry supplementation for preventing recurrent uncomplicated urinary tract infections in premenopausal women: a controlled pilot study, Expert Review of Anti-infective Therapy, 17:9, 733-740, DOI: 10.1080/14787210.2019.1664287
  6. Consumption of cranberry as adjuvant therapy for urinary tract infections in susceptible populations: a systematic review and meta-analysis with trial sequential analysis. https://www.cranberryinstitute.org/cranberry-health-research/abstract/consumption-of-cranberry-as-adjuvant-therapy-for-urinary-tract-infections-in-susceptible-populations-systematic-review-and-meta-analysis-with-trial 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ