ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Червеният ориз – отличен регулатор на холестерола в кръвта

Червеният ориз е един от най-полезните сортове на ориза. Ползите му за здравето на човека са известни още от времената на Древен Китай, където за него се носели легенди. Наричали го „забранения ориз”, тъй като бил достъпен само за членовете на императорското семейство. Право да ядат червен ориз получавали понякога и най-отличилите се във войните бойци, за да имат достатъчно сили за воюване.

В продължение на векове азиатските народи използвали полезните свойства на червения ориз в качеството му на хранителна добавка, оцветител на храна и консервант. Добавяли го дори във виното. Причината за широката му употреба се крие във факта, че оризът не само е засищащ и полезен, но повлиява добре нивото на холестерола в кръвта, подобрява храносмилането и здравето на стомаха и далака.

Химичният състав на червения ориз е уникален. Той съдържа витамини от групата В (В1, В2, В3 и В6), минерални вещества – калций, калий, фосфор, йод и желязо, и 8 безценни за човешкия организъм аминокиселини, които осигуряват на всички системи оптимална работа. Колкото до калоричността му, тя зависи от начина на приготвяне – варира от 351 до 411 ккал за 100 грама.

Червеният ориз бързо и лесно се усвоява от тялото ни, а ползите, които допринася, са много. Богатото наличие на фибри в ориза влияе благоприятно върху работата на червата, подобрява перисталтиката и регулира микрофлората на дебелото черво. Редовната консумация на червен ориз помага при проблеми с теглото – стимулира понижаването на телесната маса и оказва детоксикиращ ефект върху организма. Препоръчва се също така при отравяне и диария.

Съдържащите се в ориза антиоксиданти предпазват от злокачествени образувания, а палитрата от витамини гарантира добро състояние на косата, кожата и ноктите.
Друго достойнство на червения ориз е, че не съдържа глутен. Не предизвиква алергични реакции и може да бъде консумиран от малки деца.

Червеният ориз е отлична храна за диабетици, тъй като нормализира нивото на кръвната захар. Редовното му присъствие в хранителното меню спомага за регулирането на холестерола в кръвта и почистването на кръвоносните съдове.
Често холестеролът се асоциира с т.нар. „лош” холестерол, който предизвиква запушване на артериите и като следствие инфаркти и инсулти. Всъщност холестеролът е много важен за функционирането на човешкия организъм. Той носи много ползи: помага да се усвояват мазнините, подпомага синтеза на витамин D, служи като строителен елемент за клетъчните мембрани при деленето на клетките и участва в производството на половите хормони.

Нивото на холестерол в кръвта на човека се повишава с възрастта, независимо от това колко здравословна е диетата ни. За щастие, съществуват различни естествени средства за регулиране на холестерола без прилагането на специални и провокиращи нежелани странични ефекти медикаменти:

– промяна в начина на хранене. Включете в менюто си омега-3 мастни киселини. Те намаляват синтеза на холестерол и триглицериди от черния дроб, редуцират възпалителните реакции, атеросклерозата на съдовете и разреждат кръвта.

Омега-3 мастни киселини се съдържат в лененото семе и редица ядки.

– повишаване на физическото натоварване;
– прием на хранителни добавки;
– червен ориз!

Червеният ориз действа подобно на препаратите от групата на статините (но без странични ефекти), които се изписват от лекарите за понижаване на производството на холестерол от черния дроб. Той съдържа съставки, известни като монаколини, потискащи образуването на холестерол. Един от монаколините, наречен монаколин К, представлява естествен статин.

Чрез инхибиране на черния дроб и производството на холестерол червеният ориз поддържа нивата на холестерола ниски. Ключов момент от въздействието на ориза е, че той не инхибира цялото производство на холестерол, а само т.нар. „лош” холестерол LDL. Същевременно се насърчава производството на т.нар. „добър” холестерол” HDL.

Успешно регулирайки холестерола в кръвта, червеният ориз допринася и за подобряването на кръвообръщението. По този начин се влияе благоприятно върху сърдечносъдовата и имунната система.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ