ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Чесън - как да се предпазим от остеоартрит

Според ново изследване от Кралския колеж в Лондон, включването на зеленчуци с високо съдържание на алиум  в храненето може да доведе до намаляване  риска от остеоартрит. В тази група зеленчуци влизат добре познатите ни чесън, лук и праз.

Проучване, публикувано в „ВМС Мускулно-скелетни смущения”, насочва вниманието ни върху  възможните ефекти от диета за предпазване от остеоартрит, включваща използването на специфични полезни съединения, открити в чесъна.В изследването се подчертава  потенциалната  възможност за разработване на  лечение чрез прилагането на такава диета.

Професор Ян Кларк от Университета в Източна Англия, съавтор на изследването подчертава: „ Остеоартрозата е основен здравословен проблем и това вълнуващо проучване показва потенциалната възможност чрез хранителна диета да се повлияе на хода на болестта.Чрез по-нататъшна работа за потвърждаване и разширяване на тези ранни заключения, може да се разкрие възможността за използването на храните и хранителните добавки в бъдещото лечение на остеоартрит.”

Болки в ставите

Остеоартритът е най-често срещаното заболяване, водещо до блокиране на ставните връзки. Проявява се предимно сред по-възрастната част от населението и в значителна степен засяга хората в трудоспособна възраст. Причините обаче, са все още неизвестни.

Открити са някои условия от генетичен произход, предразполагащи към заболяването, както и някои екологични рискови фактори, идентифициращи включително и влиянието на индекса на телесната маса /ВМІ/.

Все още обаче, учените не са установили точните механизми на взаимовръзката между ВМІ и факторите от околната среда.

„Микроелементите в храната имат роля и в двата процеса,както в разпространението на остеоартрита, така и при неговото прогресиране, особено върху дебелината на хрущяла. Реактивни кислородни видове се оказва, че влияят на обичайната хондроцитна активност и при разрушаването на хрущяла, така че се допуска широко важната  роля на антиоксидантите.” , посочват изследователите, водени от д-р Франсис Уилиамс от Кралския колеж в Лондон.

Въпреки това, те подчертават, че ефектите на отделните микроелементи в храната  in vivo, остават несигурни.

Резултатите от проучване във Фрамингам предполагат защитен ефект на Витамин D върху развитието на остеопороза в коляното, както и защитен ефект на Витамин С, бета каротин и Витамин Е.

Проведено е ново проучване, при което вместо да се наблюдава влиянието на отделните хранителни съставки, са наблюдавани моделите на хранене и връзката им с разпространението на остеоартрита в ръката, бедрото и коляното. За изследването са наблюдавани над 1000 здрави жени - близначки , доброволно участващи, като е използван въпросник свързан с честотата на хранене.

Резултати от проучването

Хранителният анализ показва определен модел на хранителния прием. Когато съдържанието на плодове и зеленчуци в последния  е високо,  се наблюдава статистически обратна връзка с хип остеоартрит. Изследователите отбелязват, че консумацията на нецитрусови плодове и зеленчуци,съдържащи алиум - чесън, е с най-силния защитен ефект.

Уилиамс и колегите му  установяват, че диалил дисулфида, съединение намерено в чесъна и другите алиум съдържащи зеленчуци, потискат проявата на деградиращите ензими, свързани с остеоартрита, което е предпоставка за откриването на потенциален действащ механизъм за наблюдавания ефект.

„Въпреки, че все още не знаем дали консумирането на чесън ще доведе до високи нива на този компонент в ставите, тези данни могат да посочат пътя за лечението и профилактиката на тазобедрената остеоартроза в бъдеще.”, отбелязва д-р Уилиямс.

Изследователите допълват, че ако тези резултати се потвърдят при независими наблюдения, то следваща „разумна стъпка” ще са опити чрез храните,  с цел проучване в тази насока.

 

Източник: BMC Мускулно-скелетните смущения
Том 11, DOI: 10.1186/1471-2474-11-280
"Чесънът  и  остеоартрозата: доказателства за наличието на защитен ефект и предполагаем механизъм на действие"

Автори: F.M.K. Уилямс, Й. Скинър, TD Спектър, А. Касиди, IM Кларк, RM Дейвидсън, A.J. MacGregoror

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ