ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Чесън, цинк и витамин D - мощни помощници при грип

Зимата и нейната красота са в разгара си. Но техен верен спътник е и грипният сезон и отвсякъде медии и реклами ни призовават да си купим противогрипни ваксини. В същото време учените оспорват ефективността и безопасността им. За да се насладим на зимната приказка, първото условие е да сме в добро здраве. Затова е хубаво да се погрижим за него превантивно, а ако вече сме го нарушили, да предприемем мерки, които са леко встрани от лекарствата и ваксините.

Защо противогрипните ваксини не са добра опция? Според последните медицински изследвания, сравнявайки възрастни, на които им е приложена антигрипна ваксина и такива, които не са ваксинирани, в най-добрия случай ваксините са ефективни само при грипните вируси А и Б, а те са само 10% от всички циркулиращи около нас вируси. Не са изключени също и странични ефекти от въпросните ваксини. Ето защо не е лошо да се замислим за други алтернативи в опитите си да преборим грипа.

Чесънът – също толкова добър, а и по-добър от лекарства като Тамифлу и подобни на него. Напоследък много научни статии изтъкват натуралните антивирусни, антибиотични и противогъбични свойства на чесъна. Ако си направите супа от 50 скилидки чесън, лук, мащерка и лимон, ще унищожите почти всички вируси, причиняващи настинки, грип и дори норовирус. Хубавото е, че този продукт е популярен и леснодостъпен, може да се консумира суров или топлинно обработен, както и във вид на хранителна добавка – важното е да се приема ежедневно.

Чесънът е титулуван като борец срещу вирусите от древни времена. Основното вещество в него е алицин – сяросъдържащо съединение, което е естествен антибиотик. Чесънът е 100 пъти по-ефективен от някои популярни антибиотици. Освен това стимулира имунната система, което е изключително важно, защото дори да имате контакт с човек, болен от грип, не е задължително и вие да се заразите, ако имунната ви система е достатъчно силна.

Доказано е, че хората, които консумират чесън всеки ден, страдат от настинки много по-рядко от тези, които не го правят, а дори и да се разболеят, времетраенето на болестта е по-малко, отколкото при останалите. Освен това чесънът е богат също на витамин B6, витамин B1 и витамин C, както и на селен, сяра, йод и антиоксиданти, което го прави още по-верен съюзник на имунитета на човек.

Цинкът – друг боец във войната с вирусите. Доказано е, че ако започнете да приемате цинк в първите часове след началните симптоми на грип, можете да намалите времетраенето му с 24 ч. , както и да облекчите самите симптоми. Все още се установява най-добрата оптимална доза, но засега за лечение на грип и настинки се препоръчва доза от 50-65 mg дневно. Но ако се приема само превантивно, допустимата граница за възрастни е 40 mg.

Но какво точно представлява цинкът? Той е основен микроелемент, който участва в нормалното протичане на редица биологични процеси в тялото. Той се намира във високи концентрации в ретината на окото, черния дроб, бъбреците, половите органи и костите. Регулира генетичните функции, подпомага баланса на кръвната захар и метаболната степен, поддържа имунната система. Играе роля както при предотвратяването и лечението на грип, така и на други заболявания като акне, алкохолизъм, болест на Алцхаймер, анорексия, атопичен дерматит, цервикална дисплазия, болест на Крон, диабет, епилепсия, базедова болест, херпес, мъжки стерилитет, възпалителни заболявания на червата, остеоартроза, псориазис, ревматоиден артрит и др. Освен това е изключително важен за здравата кожа и коса, за зарастването на рани и за добрата памет.

Витамин D – отличен помощник в превенцията на грип и настинки. Той е удивително ефикасен антимикробен агент, който произвежда от 200 до 300 различни антимикробни пептида в телата ни, които убиват бактериите, вирусите и гъбичките. Така че, приемайки го в достатъчни дози не просто лекувате грипните състояния, а, което е още по-важно, предпазвате се изобщо да не стигате до тях. Ще отидем и още по-далеч – има доказателства, че настинката и грипът всъщност са симптоми на дефицит на витамин D.

Витамин D е мастно-разтворим витамин, който присъства естествено в много малко храни, добавя се към други, и се предлага като хранителна добавка. Набавя се най-вече чрез излагане на кожата на слънчева светлина. Той стимулира имунната система, има отношение към здравето на костите и е основно действащо лице в превенцията и борбата с много видове рак.

Всъщност, ако разгледаме този витамин по-детайлно, трябва да кажем, че той се изолира под няколко метаболитни форми, но тези с най-важно значение за хората са витамин D2 (ергокалциферол) и Витамин D3 (холекалциферол). Всъщност самият витамин се счита за прехормон, активирането на който се осъществява по няколко биохимични пътя в черния дроб и бъбреците. Витамин D стимулира калциевата абсорбция в тънките черва и повишава калциевата реабсорбция през бъбреците.

Витамин D2 не се произвежда у гръбначните. Той се набавя чрез храни от животински произход и гъби. За разлика от него, Витамин D3 се синтезира в кожата под действие на UVB лъчите. Под тяхно въздействие се образува холекалциферол, който се произвежда в най-дълбоките слоеве на епидермиса на кожата. Въпреки този лесен и евтин начин за набавяне на Витамин D, стотици изследвания наблюдават увеличаване на заболяванията, свързани с липса на витамина. Особено застрашени са по-северните народи, но статистиката показва, че и на юг положението не е по-добро. Доказано е, че хора с по-тъмен цвят на кожата по-слабо възпроизвеждат Витамин D3 поради по-високо съдържание на меланин в този тип кожа.

И така – на първо място всеки трябва да знае, че най-добрият източник на витамин D3 са слънчевите лъчи. Естествено излагането на слънце трябва да е умерено и съобразено със сезона, периода от денонощието и със силата на слънцегреенето. Относно витамин D2 – ето няколко хранителни продукти, които го осигуряват: някои видове гъби като майтаке, мазни риби като риба тон, скумрия и сьомга, рибено масло, черен дроб, сирене, яйца.

Разбира се добър вариант са и хранителните добавки предвид факта, че не винаги човек успява да си осигури достатъчен дневен престой на слънце, особено през зимата. Та в случай, че се спрете на този вариант, е добре заедно с този суплемент да се приема и витамин К2, чиято биологична роля е да подпомогне придвижването на калция на правилните места в тялото като костите и зъбите, както и да го премахне от места, където не трябва да бъде като артериите и меките тъкани. Дефицитът на витамин К2 е това, което всъщност предизвиква появата на симптомите на предозиране (токсичност) с витамин D. Така че комбинацията от витамини D и К2 е идеална за поддържане на здрави кости, здраво сърце и здрава имунна система като цяло.

Продуктите Цинк Форте /Zinc Forte/ и Съни Вит – Витамин Д3 /Sunny Vit - Vitamin D3/ са добро решение за зимни месеци без настинки и грип.

Цинк Форте благоприятно повлиява естествените защитни способности на организма. Допринася за поддържането на нормална полова функция при мъжете и нормална концентрация на тестостерон в кръвта. Спомага за умствената и зрителна способност. Подпомага поддържането на нормална костна функция и спомага за поддържането на нормално състояние на кожата и косата.

Съни Вит е патентован микрокапсулиран Витамин D3. Специфичната капсулация се прави от целулозни производни, в които се добавя Витамин Е за антиоксидантна защита. Тази технология повишава усвоимостта и устойчивостта на Витамин D, ползван в Съни Вит. Освен за настинки и грип е подходящ за заболявания като аденом на простатата, артрит, артрози, безсъние, кисти на яйчниците, климакс, коксартроза, намалена ставна подвижност, остеопороза, пролетна умора, хормонални нарушения и при жените, и при мъжете и др.

Защитете себе си и близките си от неприятните и опасни вируси и зимата ще се превърне в любимия ви сезон за работа, почивка и спорт!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ