ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Честота и нарушения на сърдечния ритъм [част 1]

Равномерните удари на сърцето са ключова проява за координация, работещ метаболизъм и нормална сърдечна дейност. Сърцето бие без почивка, съкращава се повече от 100 хиляди пъти дневно и непрестанно изпомпва кръв. Понякога този важен цикъл се поврежда от нарушения на сърдечния ритъм, сочещи или предизвикани от различни заболявания – поражения на миокарда, нарушена обмяна на веществата, ендокринни нарушения и други.

Повече за сърдечната дейност

В различните възрасти пулсът приема различни стойности, като при децата той е учестен около 120-140 удара в минута, преминава в 90-110 удара в предучилищна възраст и 70-80 удара в минута максумум за възрастни.

При нарушения на сърдечния ритъм тази честота е значително ускорена или забавена. Ако сърдечните удари са по-малко от нормалните стойности, то вероятно се сблъсквате с брадикардия. Това е медицинското название за ниска сърдечна честота. Обикновено тя се появява при установена патологична сърдечна честота или когато е налице употреба на медикаменти за лечение на хипертония.

Учестеният пулс наричаме тахикардия и обикновено е около 90-110 удара за минута. В такова състояние изпадаме, когато се подлагаме на усилено физическо натоварване и в случая говорим за естествена тахикардия. Има и патологична, която свидетелства за нарушения на сърдечния ритъм, причинени от ендокринни проблеми, аритмии или дадено заболяване (тиреотоксикоза, базедова болест, инфаркт на миокарда, анемия, обилен прием на кофеин или алкохол).

С две думи: когато са налице неравномерни удари на сърцето, то имаме нарушения на сърдечния ритъм. Възможно е то да прескочи, да пропусне удар или да направи неочаквана и нежелана пауза, като всичко това е достатъчно стресиращо за пострадалия.

Емоционалните преживявания, физическите натоварвания и усилия значително могат да ускорят пулса, но в други случаи отклоненията на сърдечния ритъм могат да сочат към злоупотреба с алкохол, наркотици, медикаменти, при нервно-психични заболявания и други.

Като най-често срещани нарушения на сърдечния ритъм могат да се посочат екстрасистоли – когато сърцето прескача, или предсърдно мъждене, което представлява невъзможност за съкращаване на цялото предсърдие, а ускорено трептене с около 500 съкращения за минута.

Кои са основните видове сърдечни аритмии

Според сърдечната честота или мястото на възникване, различните видове нарушения на сърдечния ритъм се делят на следните групи:

  • Според произхода си – от синусовия възел, от предсърдията, от атриовентрикуларното съединение и от камерен произход
  • Според честотата на съкращение на сърдечния пулс – тахикардии и тахиаритмии; брадикардии и брадиаритмии.

Нарушения на сърдечния ритъм – видове екстрасистоли

Зад предсърдните екстрасистолите рядко се крие определена патология и може да засегнат както по-млад човек, така и възрастен. Категоризират се като най-малко притеснителни и обикновено не предполагат лечение.

Предсърдната тахикардия е налице, когато имаме над 120 удара в минута и с правилен ритъм. Тя може да се появява вследствие на стрес, употреба на кофеин, тютюн, алкохол или преумора. Забележимите оплаквания са от сърцебиене и обикновено това са доброкачествени аритмии. При лица със сърдечно-съдови заболявания обаче това може да повлияе негативно и трябва да се информира лекуващият лекар за състоянието.

Предсърдно трептене се получава при забележително висок пулс – 250-450 удара в минута. Обикновено е породено от исхемична болест, тиреотоксикоза, перикардит или други сърдечни пороци.

Предсърдното мъждене, както вече посочихме, е най-разпространената аритмия, която се дължи на абнормна възбудимост на предсърдията. При тези нарушения на сърдечния ритъм се получава хаотично съкращаване на клетки и нарушаване на изпомпващата функция на сърцето. Като основна причина за него се отбелязва исхемична болест на сърцето, тиреотоксикоза, митрална стеноза и други.

Други видове предсърдни аритмии са:

  • Екстрасистоли, изхождащи от AV възела
  • Тахикардии от AV възела
  • Надкамерна тахикардия

Нарушения на сърдечния ритъм – камерни аритмии

Двете камери на сърцето не разполагат с умения да генерират самостоятелно възбудими импулси. При някои нарушения на сърдечния ритъм обаче те се превръщат в източник на такива и се стига до някое от следните състояния:

Камерни екстрасистоли – усещат се като силен удар в гърдите и се проявяват вследствие на преждевременни съкращения на сърцето.

Камерна тахикардия – ако се изредят 3 или повече от 3 поредни камерни съкращения от порядъка на 100-200 удара в минута, може да с говори за камерна тахикардия.

Камерно трептене – за разлика от всички предишни нарушения на сърдечния ритъм, тук имаме внезапно спиране на сърцето, което може да сочи за исхемична болест на сърцето (често при миокарден инфаркт).

Камерно мъждене – за разлика от трептенето, при което се появяват големи и еднакви вълни с честота 150-300 удара в минута, при мъжденето се появяват различни вълни. Последните две нарушения на сърдечния ритъм се водят сериозни усложнения, като дори е възможен и фатален изход.

Тъй като темата е доста изчерпателна и има още няколко вида нарушения на сърдечния ритъм, ще продължим с още информативни статии в блога на Herbamedica.

В следващия материал ще включим и съвети за това какви са симптомите за нарушения на сърдечния ритъм, както и какви са възможните причини за поява на сърдечни аритмии.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ