ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Cholesterol Control и Acti Berberine – непобедима комбинация за контрол на холестерола

Влиянието на холестерола върху здравето е тема, която е изключително важна и е обект на множество изследвания. Тялото се нуждае от холестерол, който участва във важни процеси като производството на полови хормони, изграждане на тъкани и подпомагане производството на жлъчка в черния дроб. Както вероятно знаете, холестеролът се подразделя на LDL и HDL, като единият се нарича „добър“, а другият е „лош“. Дали действително е така и какви други функции има холестеролът в организма ще разкрием днес.

Какво представлява холестеролът

Холестеролът е стерол, синтезиран от животински клетки и също е компонент на диетата, присъстващ в храни от животински произход. Основната му функция е да поддържа целостта и течността на клетъчните мембрани и да служи като прекурсор за синтеза на вещества, жизненоважни за организма, включително стероидни хормони, жлъчни киселини и витамин Д. 

Кръвният холестерол е восъчно, подобно на мазнини вещество, което се синтезира от черния дроб – онзи орган, който има способността да се регенерира. Кръвният холестерол е от съществено значение за доброто здраве. Тялото Ви се нуждае от него, за да изпълнява важни задачи, засягащи репродуктивната, нервната и сърдечната система, затова нивата му в никакъв случай не са за подценяване.

Вашето тяло разполага с механизми да произведе целия нужен холестерол в кръвта, поради което експертите препоръчват на хората да ядат възможно най-малко диетичен холестерол, което не е трудно за спазване при наистина здравословно хранене.

Диетичният холестерол се намира в животински храни, включително месо, морски дарове, птици, яйца и млечни продукти. 

Какво казва медицината за холестерола

Въпреки че високият хранителен прием на холестерол се счита за рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, последните данни показват, че той не повишава значително нивата на липопротеинов холестерол с ниска плътност (LDL-C) в кръвообращението. Резултатите обаче остават противоречиви, вероятно поради корелацията с приема на наситени мазнини. Определено в тази посока са нужни повече данни, за да се правят генерални заключения.

От това, което ни е известно със сигурност до момента, има два основни типа холестерол: липопротеин с висока плътност (HDL) и липопротеин с ниска плътност (LDL). Липопротеините са направени от мазнини и протеини и служат като средство за движение на холестерола през кръвта.

Роля на HDL холестерола

HDL се изчиства от организма чрез черния дроб. Поради това HDL може да предотврати натрупването на плака, да защити артериите Ви и да Ви предпази от атеросклеротична сърдечно-съдова болест. Този вид се счита за „добрия“ холестерол и по-високите нива са по-благоприятни. 

Оптималните нива се определят според пола и възрастта - над 55 мг. / dL за жени и 45 мг. / dL за мъже. Колкото по-високи са стойностите на HDL, толкова по-малък е рискът от сърдечни заболявания, съдови заболявания и инсулт.

Въпреки че нивата на HDL се определят до голяма степен в генетичен план, можете да подобрите нивата на HDL по три начина:

  • Изследванията ясно показват, че отказването от тютюнопушене може да подобри нивата на HDL
  • Поддържането на здравословна диета с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри също може донякъде да повиши HDL
  • Аеробните упражнения също могат да имат положителен върху HDL. Такива дейности са разходки, кардио всякакви видове, скачане на въже, бягане на пътека или в парка, плуване и колоездене.

Роля на LDL холестерола

LDL се счита за „лош“ и дори вреден в определени количества. Той носи холестерол до артериите Ви, където може да се натрупа в стените на съдовете и да допринесе за образуването на плака, известна като атеросклероза. Това може да доведе до намаляване на притока на кръв към сърдечния мускул (болест на коронарната артерия), мускулите на краката (периферна артериална оклузивна болест) или рязко затваряне на артерия в сърцето или мозъка, което води до инфаркт или инсулт. 

Холестеролът обаче далеч не е единственият обуславящ фактор за атеросклероза според доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска“. В негово интервю той споделя, че атеросклерозата и самият процес на натрупване на LDL в кръвоносните съдове, не е абсолютно изяснен и опознат. Д-р Василев казва, че заболяването има и възпалителен компонент, а имунната система също е намесена, като не е изключено да има и генетична обремененост. 

Вижте цялото интервю в сайта на Българска Асоциация за Закрила на Пациентите.

Относно стойностите на LDL, тук се търси обратното на това при HDL. Или колкото по-ниско е числото, толкова по-добре за здравето. 

Оптималните нива се намират в диапазона  под 130 мг. / dL, ако нямате атеросклеротична болест или диабет. Тя трябва да бъде не повече от 100 мг. / dl или дори 70 мг. / dL, ако имате някое от тези състояния или висок общ холестерол. 

Много е важно да определите Вашите собствени целеви нива на холестерол с помощта на лекар. Затлъстяването, голямата обиколка на талията, заседналият начин на живот или хапването на повече червено месо, пълномаслени млечни продукти, наситени мазнини, трансмазнини и преработени храни, могат да доведат до висок LDL холестерол.

Как да понижите LDL холестерола

Промените в начина на живот и диетата са основните начини за предотвратяване или намаляване на високия LDL. Препоръчително е да се поддържа хранителен режим с ниско съдържание на мазнини, редовни аеробни занимания, здравословно тегло и по-малка обиколка на талията. Най-добре е да зададете времева линия, за да постигнете целите си заедно с лекар или треньор, който след консултацията с лекар да помогне за изработване на хранителен и тренировъчен режим. 

В някои случаи, тези промени може да не са достатъчно средство, с което да държите под контрол холестерола. Може да са от полза билкови или аюрведични средства, които са предназначени за това.

Cholesterol Control

Този натурален продукт е изцяло ориентиран към намаляване на повишените липидни нива и нормализиране нивата на холестерол. В Cholesterol Control се съдържат няколко съставки, като сред тях има и патентована такава.

  • Екстракт от червен ориз – той се получава чрез ферментация на ориз (без ГМО) с Monascus purpureus. Това е специфичен вид микроорганизми, които подлежат на ферментация и така се получава по естествен път червеният ферментирал ориз. Той се използва в китайската народна медицина за по-добра храносмилателна функция, защита на сърдечно-съдовата система и други. Най-важният му компонент е монаколин К  - фитостатин с благоприятно действие върху нормалните нива на холестерол в кръвта;
  • Гугулипид Gugulipid – екстракт от смола на дървото Commiphora Mukul. Тя се използва в аюрведичната медицина и отново действа за понижаване на липидните нива. Активните вещества са стереоизомерите Е- и Z-гугулстерон;
  • Витамин В3 – никотиновата киселина участва в метаболизма на хранителните вещества и подпомага нормалните нива на липопротеини в кръвта. 

Acti Berberine

Това е вторият продукт, който може да повлияе холестероловите стойности. Съдържащият се в него Berberine HCL 98% - берберин е вещество, което се използва за регулиране на холестерола, кръвната захар и инсулиновите нива.

Различни изследвания установяват действието на берберина върху нивата на лошия холестерол, като показват, че берберинът има способността да го понижи.

Това биоактивно вещество активира ензим в клетките, наречен АМР-активирана протеин киназа (АМРК). Този ензим се нарича още „главен превключвател на метаболизма“ и се среща в множество клетки в различни органи. Ензимът също така играе основна роля за регулиране на метаболизма в тялото.

Берберинът се използва в традиционната китайска медицина от хиляди години и е изследван за лечение на много различни състояния, включително захарен диабет тип 2 и хипертония. Установено е, че берберинът понижава нивата на липидите по различен механизъм от този на статините и ферментиралия червения ориз.

Берберинът може да служи като алтернатива за пациенти с непоносимост към статини, както и при пациенти, резистентни към започване на терапия със статини, но които са съгласни на алтернативно лечение. Той е с растителен произход (изолиран от растенията от род Berberis) и има пряк ефект върху различни физиологични функции без да ги нарушава или застрашава. 

Всички положителни ефекти на берберина са изброени в описанието на Acti Berberine.

Използвани ресурси

New Insights into Cholesterol Functions: A Friend or an Enemy? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682969/#:~:text=Its%20main%20function%20is%20to,bile%20acids%2C%20and%20vitamin%20D 

Cicero AFG, Erkek S. Berberine: metabolic and cardiovascular effects in preclinical and clinical trials. Nutr Diet Supp 2009;1:1-10 

https://www.dovepress.com/berberine-metabolic-and-cardiovascular-effects-in-preclinical-and-clin-peer-reviewed-article-NDS  

Pirillo A, Catapano AL. Berberine, a plant alkaloid with lipid and glucose-lowering properties: from in vitro evidence to clinical studies. Atherosclerosis 2015;243:449-461   

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26520899/  

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ