ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Чудодейната сила на билките при инфекции на дихателните пътища

Есента и зимата се асоциират с много неща. Сред тях са обагрянето на природата в топли жълти, оранжеви, червени и кафяви нюанси, честването на коледните празници, посрещането на новата година и, за съжаление, по-благоприятната среда за развитие на инфекции на дихателните пътища. Последното сякаш стопява приятното приповдигнато настроение, но нищо не бива да помрачава нагласата ни. За всяка болежка си има лек. В следващите редове ще потърсим отговора на въпроса кои билки са най-ефективни при лечението на инфекции на дихателните пътища.

Тъй като нито една възраст не е застрахована от този тип заболявания, се налага да подхождаме с необходимата сериозност и внимание. Особено когато става дума за случаи на инфекции на дихателните пътища като ринит, синузит, фарингит, ларингит, трахеит, бронхит, пневмония и др. Добрата новина е, че природата, чиято неразделна част е човекът, може да лекува човешкия организъм в случай на нужда. Изпитаните във вековете билки не само влияят благоприятно върху организма, но и не му вредят. Нещо, което не може да се каже за редица съвременни лекарствени препарати.

Многогодишното тревисто растение маточина е популярно в народната медицина със свойството си да помага при настинка, грип и други заболявания на дихателните пътища. Билката има анестетично, антибактериално, антивирусно, антиоксидантно, антиспазмолитично, успокояващо и потогонно действие и се използва за понижаване на висока температура.

Босилекът заслужава да присъства в кухнята на всяка домакиня, но също така и във всяка домашна аптечка. Билката е с признати антисептични, болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства и се прилага при хрема, астма, бронхит, простудни заболявания и кашлица.

Джинджифилът е естествен антиоксидант и антисептик и се прилага при лечението на редица заболявания, сред които грип и настинка. Билката стимулира кръвообращението и дихателните центрове, има отхрачващо действие, успокоява кашлицата и болезнените усещания при мигрена.

Пиенето на чайове от лайка, градински чай и мащерка се препоръчва при инфекции на горните дихателни пътища.

Лайката е може би една от най-популярните и обичани билки у нас заради приятния си вкус и аромат. Билката има доказано благотворен ефект върху дихателната система. При инфекция на дихателните пътища се препоръчва пиенето на чайове, правенето на запарки и инхалации. Те са изключително полезни при синузит, леки настинки, фарингит, ларингит и др.

Градинският чай има противовъзпалително, антибактериално и противогъбично действие. Употребява се при ангина, ларингит, трахеобронхит, кашлица от различен произход и др.
Мащерката съдържа няколко вида антиоксиданти – флавоноиди, терпинен и бета-каротин, които прочистват тялото от свободните радикали. Тя представлява ценно билково средство при заболявания на горните дихателни пътища. Благодарение на антимикробните си съставки мащерката е мощно оръжие срещу грипа и настинките. Лекува астма, бронхит, круп, ангина и кашлица.

Билката исландски лишей е друго мощно природно средство, което може да Ви послужи в борбата с вирусите. Лишеят съдържа редица ценни съставки и притежава противовъзпалително, противовирусно и антиоксидантно въздействие. Отличен помощник при лекуването на гърлото и дихателните пътища на малки деца, които изпитват трудности с откашлянето. Прилагането на исландски лишей е препоръчително при бронхити, бронхиална астма, хрема, туберкулоза и др.

Друго популярно у нас билково средство срещу инфекции на дихателните пътища е евкалиптът. Етеричното масло, извлечено от растението, допринася широк спектър от ползи за здравето. Облекчава редица дихателни проблеми, сред които простуда, кашлица, хрема, болки в гърлото, астма, назална конгестия, бронхит и синузит. Маслото от евкалипт има и отхрачващо действие.

В шкафа с подправките ще намерите още един приятел на дихателната система. Става дума за ригана. В състава му влизат карвакрол и розмаринова киселина – естествени деконгестанти, които влияят положително върху дихателния тракт и проходимостта на носоглътката.

При суха кашлица, простуда и белодробни възпаления опитайте лечение с живовляк. Билката се използват от векове и е позната с антибактериалните си и антимикробни свойства. Живовлякът има отхрачващо действие, подпомага лечението на леки форми на белодробна туберкулоза, възпалителни процеси на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, коклюш, астма и бронхиален катар.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ