ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Colon Detox - цялостна грижа за нормална перисталтика и здраво дебело черво

Природните продукти за пречистване на дебелото черво се превръщат във все по-употребявано средство за поддържане на оптимално здраве на стомашно-чревния тракт. Така както почистваме редовно домовете и автомобилите си, е редно понякога да почистваме и дебелото черво от натрупалите се отпадъци и токсини. Нашата храносмилателна система разполага с множество механизми за естествено пречистване на организма, а някои природни дарове могат улеснят функциите и ежедневната ѝ работа.

Преди да разгледаме възможностите за естествено прочистване на червата, ще споделим малко повече информация за устройството на храносмилателния тракт и функциите му, включително и за здравето на червата.

Кратка анатомия на червата – същност и функции

Червата са част от храносмилателната система и тяхната правилна работа е от ключово значение за това тялото успешно да преработва и усвоява хранителните вещества, аминокиселините, микро и макро елементите от приетата храна. След като в тънките черва се извлече всичко, от което се нуждае организма, остатъците от приетата храна се придвижват надолу по храносмилателния тракт, докато достигнат дебелото черво. Там, благодарение на неговите мускулни контракции, ненужните отпадъчни продукти стигат до ректума и се изхвърлят от организма.

Когато тънкото и дебелото черво са в добро здраве, те ефективно отстраняват всички отпадни материали извън телата ни. Но ако функциите на червата са забавени или затормозени, в следствие на затруднената работа на перисталтиката, е възможно да изпитваме негативни симптоми като: болка, газове и подуване на корема и други. Ако дебелото черво не функционира правилно за известно време, това може да доведе до проблеми с преминаването на отпадъците чрез червата и хроничен запек.

Знаете ли, че дебелото черво трябва да реабсорбира вода и електролити, за да образува изпражнения? Ето защо, когато сте дехидратирани, може да получите запек и изпражненията ви да станат твърди и трудни за отделяне. 

Какво се случва, ако червата не функционират нормално

Когато не работи правилно, дебелото черво ни изпраща различни сигнали. Затова е жизненоважно е да обърнем внимание, ако изпитаме някой от следните симптоми и да вземем навременни мерки, за да подобрим работата на червата:

 • Коремна болка - особено от лявата страна
 • Усещане за тежест след хранене
 • Гадене или повръщане
 • Постоянна диария или запек
 • Слуз в изпражненията
 • Ректално кървене или кървави изпражнения
 • Необяснима загуба или наддаване на тегло

Всички тези проблеми могат да бъдат причинени и от недобре усвоена храна. Повечето храни, които ядем днес, съдържат множество подобрители, консерванти и различни химикали, които могат да затруднят абсорбцията на съдържащите се в храната полезни вещества. Освен това е възможно вредните субстанции да се натрупат в храносмилатения тракт и така да продължат да ни интоксикират с негативните си ефекти.

Благодарение на редовното прочистване на дебелото черво, лесно можете да се освободим от вредните токсини и да улесним работата на полезните бактерии, намиращи се в червата. Това също ще помогне за увеличаване нивата на енергията и подобряване усвояването на витамини, минерали и други хранителни вещества. Има много възможности за почистване на дебелото черво. За много хора най-добрите варианти са простите и естествени природни средства.

Натурални средства за нормална перисталтика и здраво дебело черво

Зърнастец (Cascara sagrada)

Cascara sagrada е стимулиращо, натурално слабително средство. Извлеците от този красив храст стимулират естествените мускулни контракции на червата, без да предизвикват болки и спазми. Именно благодарение на този ефект, кората от зърнастец помага за придвижването на изпражненията в червата и тяхното лесно отстраняване.

Сена (Cassia angustifolia  Vahl.)

Листата и плодовете на това лечебно растение се използват за производството на различни лекарства и хранителни добавки. 

Сената съдържа вещества, наречени сенозиди. Изследователи са установили, че тези активни съединения имат силно слабително действие. Те действат чрез дразнене на лигавицата на дебелото черво, насърчавайки естествените контракции и изхождането.

Растението също така предотвратява реабсорбцията на вода и електролити от дебелото черво, което увеличава количеството течности в червата и омекотява изпражненията.

Живовляк (Psyllium plantago L.)

Обвивките от семенцата на живовляк се използват като безопасно и ефективно слабително средство в продължение на хиляди години. Живовлякът подобрява чревния транзит и по този начин насърчава редовното изхождане, без да предизвиква подуване на корема. 

Plantago (живовляк) растенията имат лечебни свойства и успокояващ и регулаторен ефект върху храносмилателната система. Те могат да бъдат от полза при различни стомашно-чревни проблеми, като синдром на раздразненото дебело черво (IBS), диария, запек и хемороиди.

Глухарче (Taraxum officinale Web.)

Лечебните корени на растението се използват от векове в превенцията и лечението на различни заболявания. Екстрактът от глухарче е подробно проучван през последните години, заради неговата антидепресантна и противовъзпалителна активност. Неотдавнашна работа  на екипа на Pamela Ovadje и Saleem Ammar показва, че глухарчето има противораков потенциал срещу няколко различни модела ракови клетки, без да предизвиква негативни ефекти върху нераковите клетки.

Други екипи от изследователи документират противовъзпалителните и хепатопротективните (хепатопротекторите предпазват черния дроб от увреждане) свойства на глухарчето. Проучванията при животни са установили, че глухарчето има защитен ефект върху чернодробната тъкан в присъствието на токсични вещества и стрес. Множество проучвания показват, че екстрактът от глухарче може да намали нивата на излишните мазнини, натрупани в черния дроб и да предпази от оксидативен стрес чернодробната тъкан.

От гледна точка на храносмилане и перисталтика, традиционната билкова медицина разчита на глухарчето като средство за редовна детоксикация и лечение на запек и други симптоми на нарушено храносмилане.

Градински чай (Salvia officinalis)

Salvia officinalis е растение от семейство Labiatae / Lamiaceae. Произхожда от района на Близкия изток и Средиземноморието, но днес е натурализирана по целия свят. В народната медицина S. officinalis се използва за лечение на различни видове заболявания, включително язви, подагра, ревматизъм, хронично възпаление, диария и други.

В допълнение към антибактериалното действие е установено, че S. officinalis притежава противогъбични и антивирусни ефекти. Експериментални и клинични проучвания потвърждават благоприятното въздействие на градинския чай върху метаболизма на тялото, в това число гликемичен статус, серумни липиди и други показатели.

Градинският чай има и антиспазматично действие, което намалява напрежението в гладката мускулатура. Градински чай може да се приема като средство за подобряване на влошено храносмилане и също е от значение при лечението на дисменорея. Горчивият компонент в състава му стимулира отделянето храносмилателни секрети, чревната подвижност и перисталтика.

Жълт лапад (Rumex crispus L.)

Жълтият лапад е многогодишно тревисто растение, богат източник на биологично активни молекули с мощно антиоксидантно действие.

Това растение действа като нежно и безопасно слабително средство и може да бъде особено полезно при хроничен запек.

Мента (Mentha piperita L.)

Известно е, че Mentha piperita или просто „мента“, притежава различни терапевтични свойства. Ментата се използва за лечение и облекчаване на стомашно-чревни нарушения от хилядолетия. 

Ментолът и метил салицилатът, основните активни съставки на билката, имат спазмолитично действие и успокояващ ефект върху стомаха и  лигавицата на червата. 

Колон Детокс / Colon Detox  е продукт, който съдържа всички тези натурални екстракти, специално подбрани за очистване на дебелото черво и по-добра храносмилателна функция. Както виждате, всяка от тези съставки има свои уникални терапевтични и доказани във времето свойства. 

Поддържане на дебелото черво в оптимално здраве

Диета, включваща високо съдържание на мазнини, захар, преработени храни и прекомерна консумация на червено месо, може да увеличи риска от рак на дебелото черво. Пушенето, затлъстяването и редовната консумация на алкохол също могат да повлияят неблагоприятно върху здравето на целия организъм, в това число и на стомашно-чревния тракт.

Поддържайте организма си добре хидратиран, спортувайте и си правете рутинни профилактични прегледи. Тяхната цел е, ако има някакъв проблем, той да бъде диагностициран и третиран навременно, преди да е причинил сериозни негативни последици върху здравето.

Нормалната работа на перисталтиката и червата зависи до голяма степен и от ензимите. Те позволяват протичането на определени химични реакции, помагайки на тялото да разгражда хранителните вещества и да освобождава огранизма от токсините. Ценни ензими се съдържат в продукти като ProflorEnzyme и MegaNZyme.

Използвани ресурси

 1. Guarize L, Costa JC, Dutra LB, Mendes RF, Lima IV, Scio E. Anti-inflammatory, laxative and intestinal motility effects of Senna macranthera leaves. Nat Prod Res. 2012;26(4):331-43. doi:10.1080/14786411003754264
 2. Liu LW. Chronic constipation: current treatment options. Can J Gastroenterol. 2011;25 Suppl B(Suppl B):22B-28B.
 3. Ziegenhagen D, Zehnter E, Tacke W, Kruis W. Addition of senna improves colonoscopy preparation with lavage: a prospective randomized trial. Gastrointestinal Endoscopy. 1991;37(5):547-549. doi:10.1016/s0016-5107(91)70826-2
 4. Ovadje P, Ammar S, Guerrero JA, Arnason JT, Pandey S. Dandelion root extract affects colorectal cancer proliferation and survival through the activation of multiple death signalling pathways. Oncotarget. 2016;7(45):73080-73100. doi:10.18632/oncotarget.11485
 5. Xavier CP, Lima CF, Fernandes-Ferreira M, Pereira-Wilson C. Salvia fruticosa, Salvia officinalis, and rosmarinic acid induce apoptosis and inhibit proliferation of human colorectal cell lines: the role in MAPK/ERK pathway. Nutr Cancer. 2009;61(4):564-71. doi: 10.1080/01635580802710733. PMID: 19838929. 
 6. Mayer B, Baggio CH, Freitas CS, dos Santos AC, Twardowschy A, Horst H, Pizzolatti MG, Micke GA, Heller M, dos Santos EP, Otuki MF, Marques MC. Gastroprotective constituents of Salvia officinalis L. Fitoterapia. 2009 Oct;80(7):421-6. doi: 10.1016/j.fitote.2009.05.015. Epub 2009 May 28. PMID: 19481590.
 7. Ćebović, Tatjana & Jakovljevic, Dunja & Maksimović, Zoran & Djordjevic, Snezana & Jakovljevic, Sanja & Cetojevic-Simin, Dragana. (2020). Antioxidant and cytotoxic activities of curly dock (Rumex crispus L., Polygonaceae) fruit extract. Vojnosanitetski pregled. Military-medical and pharmaceutical review. 77. 308-316. 10.2298/VSP170713084C.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ