ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Colostrum - висококачествена коластра от свободно пасящи крави - за какво е полезна

През първите дни непосредствено след раждане започва да се произвежда коластра. Това е първото мляко, което се отделя от млечните жлези при жените и служи за осигуряване на ценни основни витамини и минерали, които могат да допринесат за по-добро здраве на детето. Всъщност при някои жени коластрата може да се произвежда и по-рано, до голяма степен това е строго индивидуален процес. Предмет на много изследвания, тя е интересен продукт на човешкия организъм и не само.

В настоящия материал ще разгледаме по-конкретно коластра добита от свободно пасящи крави в първите 12 часа от раждането на теле. Животинската коластра притежава някои неоспорими свойства и се оказва, че може да се използва за далеч повече неща отколкото подозираме. Освен това тя има и по-богат състав, повече имуноглобулини и растежни фактори.

Научете повече за енергийния ѝ потенциал и за нейните възможни приложения, част от които със сигурност ще ви изненадат.

Човешка и животинска коластра – що е то

Кравите, хората и всички други бозайници произвеждат коластра, която се явява първата храна в живота на новороденото. Коластрата се произвежда от млечните жлези на майката през първите няколко дни след раждането на малкото или известно време преди настъпване на раждането. 

Основната функция на коластрата е да насърчава растежа и развитието на новороденото и да подпомага по-доброто развитие и оформяне на гастроинтестиналния тракт. 

Човешката и животинската, в случая телешка коластра, са подобни, но е важно да се отбележи, че човешката коластра е предназначена само за бебета. Коластрата на повечето майки може да се измери само в няколко чаени лъжички, така че количеството е доста малко. Въпреки това, както децата, така и възрастните могат да се възползват от едни и същи ползи за здравето, които предоставя човешката, ако приемат добавка добита от животни.

Разликите в състава на човешка и телешка коластра

Брой и вид имуноглобулини

Имуноглобулините (антителата) се намират както в човешката коластра, така и в телешката. Човешката се състои предимно от IgA, едно от най-често срещаните антитела в тялото на човека. IgA се намира в секрети като сълзи и слюнка.

За сравнение, телешката коластра съдържа висока концентрация на IgA, както и имуноглобулини G (IgG), E (IgE), D (IgD) и M (IgM). Освен това съдържа около 40 пъти повече антитела от човешката.

Лактозата

Лактозата е основната захар, съдържаща се в млякото и други млечни продукти. Доказано е, че помага на новородените да усвояват и задържат много важни минерали, включително манган, калций, цинк.

Човешката коластра от една страна съдържа най-голямото количество лактоза, достъпно за всеки вид. 

Лактозата в коластрата на човека подпомага растежа и развитието на мозъка на новороденото, както и детоксикацията - загуба на течности чрез изпотяване и образуване на урина.

От друга страна, коластрата от едър рогат добитък съдържа по-малко лактоза в сравнение с човешкия аналог. 

Допълнителното количество лактоза може да бъде премахната от добавките с телешка коластра, като се добави ензим лактаза (той разгражда лактозата). 

Животинският вид коластра включва и по-висока концентрация на казеин - протеин, който осигурява градивни елементи за мускулите.

Растежен фактор

Растежният фактор функционира като химически пратениk (обикновено това са хормони и пептиди), които подпомагат растежа и функциите на клетки и тъкани. Освен това, растежните фактори подпомагат зарастването на рани, възстановяването на кожата и заздравяват чревната лигавица в случай, че тя е твърде пропусклива. Това е възможно при възпалителни чревни заболявания например.

Човешката коластра съдържа два уникални фактора на растеж – това са CAGF и CBGF. CAGF служи като епидермален растежен фактор, докато CBGF насърчава диференцирането на тромбоцитите.

На следващо място, телешката коластра съдържа по-висока концентрация на инсулиноподобен растежен фактор (IGF) в сравнение с човешката. Тя също така съдържа специални ензими, които предотвратяват усвояването на растежни фактори. Този растежен фактор, например, е критичен за развитие на човешкия ръст, а нивото му се изменя с течение на времето.

Кое е по-добро: човешка или говежда коластра

Човешката съдържа вещества, които спомагат за изграждане имунната система на новороденото. Също така, човешката коластра помага за възстановяване на чревната пропускливост в случай на „пропускливи черва“. 

Коластрата помага за затварянето на специфични пролуки в стомаха и тънките черва след няколко дни кърмене. Ако бебето не бъде кърмено адекватно през първите няколко години от живота, тези пролуки с течение на времето могат да се отворят отново. През тях могат да преминат антитела, протеини и други компоненти в кръвообращението, причинявайки висока чревна пропускливост, податливост на алергични реакции и други.

Коластрата има значителна роля за растежа и развитието на кравите, козите, овцете и други селскостопански животни. Всъщност, колкото по-дълго селскостопанското животно остава без първото си мляко след раждането, толкова по-вероятно е то да не оцелее. 

Знаете ли, че… ?

Животните се раждат със слабо функционираща имунна система. 

Те преминават през родовия канал и моментално са изложени на патогени от външния свят, независимо от околната среда. Коластрата работи бързо, за да помогне за опазването на новородените животни чрез прехвърляне на имунитет от майка на дете. Освен това, тя помага за стимулиране на бързия растеж на мускулите, костите и тъканите, така че животните да могат да оцелеят след първоначалните дни и да се изправят на краката си.

Коластрата е богат източник на всички макронутриенти (протеини, мазнини и въглехидрати). Това може да осигури естествен енергиен тласък, тъй като всички тези компоненти са необходими за метаболизма на човека. Въглехидратите са най-достъпният източник на енергия, докато мазнините и протеините също могат да действат като гориво при разграждането им.

Проучванията показват също, че коластрата от телета естествено съдържа по-високи концентрации на витамини и минерали от краве млякото, заедно с по-високото количество макронутриенти, споменати по-долу. В това число влизат:

 • Магнезий;
 • Калций;
 • Витамин А;
 • Витамин B комплекс;
 • Витамин Ц;
 • Витамин Е;

В тази връзка ще посочим едно проучване за съдържанието и характеристиките на коластрата, което е публикувано в Springer: Composition and properties of bovine colostrum: a review.

Коластра / Colostrum – 100 капсули

Тази пълноценна естествена храна може да послужи и на вас за укрепване на имунитета, по-хубава кожа, подобряване здравето на червата и храносмилателната функция. В нашия онлайн магазин предлагаме продукт Коластра / Colostrum със следните характеристики:

 • 100% чиста коластра COLEXAN Colostrum – High Protein Grade (Bio) на немския производител Colostrum Technologies GmbH;
 • Добита от свободно пасящи крави в първите 12 часа след раждане на теленцата;
 • Ниско съдържание на мазнини;
 • Високо съдържание на витамини и минерали;
 • Най-високи нива имуноглобулини IgG и растежен фактор AGF.

Свързани продукти

45.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ