ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Д-р Меркола за Крил Ойл

Дали това е почти съвършеният природен регулатор на кръвната захар?

21 юни 2012

от д-р Меркола

Вече от много години моят любим източник на омега-3 мазнини е маслото от крил (крилът е скаридоподобен, ракообразен зоопланктон от разреда Euphausiacea). Всеки път, когато ново изследване върху маслото от крил се появи по списанията, списъкът с полезните му за здравето качества става все по-дълъг, а освен това разликите между рибеното масло и маслото от крил стават все по-известни.

Маслото от крил често бива сравнявано с рибеното масло като източник на животински омега-3 мазнини.

Но крилът все по-често заема челните места в изследванията – и последното проучване от юли 2011 г. върху проблемите за ограниченията, поставяни пред генетиката, не прави изключение. В студията се сравняват черен дроб на мишки, хранени с крил и такъв на мишки, получавали рибено масло, като били проследени генните проявления при всеки вид.

Изследователите открили, че маслото от крил превишава значително ползите от рибеното масло, когато става дума за оказване на влияние върху гените. Но какво общо имат гените с вашия метаболизъм? Всичко! Всеки етап във вашия метаболизъм е контролиран от това как се проявяват гените ви.

Ново изследване показва, че маслото от крил работи като „превключвател” на важните за метаболизма гени

Гените имат „превключватели”, които могат да бъдат включвани и изключвани, и които контролират почти всички биохимични процеси във вашето тяло. Хранителните вещества, като например омега-3 мазнините, контролират тези „превключватели”. Черният ви дроб играе главна роля в това как вашият организъм използва въглехидратите и липидите, как употребява омега-3 и омега-6 мазнините и определя хранителния ви статус, а също и как се повлияват гените в съответствие с това.

Мастните киселини помагат в насочването на метаболитните процеси, например в производството на глюкоза, синтезирането на липидите, енергията в клетките, оксидирането и още много други. Днес ние знаем, че различни източници на омега-3 мазнини влияят различно върху тъканта на черния дроб, затова и стартирахме това изследване.

Маслото от крил наистина влияе върху метаболизма и подобрява гените! Цитираното тук проучване прави откритието, че независимо че и рибеното масло и маслото от крил съдържат омега-3 мазнини, те много се различават по това как повлияват върху гените, контролиращи метаболизма.

Маслото от крил:

  • Подобрява метаболизма на глюкозата в черния дроб, докато рибеното масло – не.
  • Подпомага липидния метаболизъм, докато рибеното масло – не.
  • Помага в регулирането на митохондриалната дихателна верига, докато рибеното масло – не.
  • Понижава холестеролния синтез, а рибеното масло – не.

И така, маслото от крил помага да понижите триглицеридите и нивата на холестерола, а в същото време да увеличите производството на енергия, докато рибеното масло няма да постигне това, дори напротив, според последните проучвания може да повиши нивото на холестерола ви. Според изследователите:

„Повишеното производство на глюкоза в черния дроб се свързва с метаболитни заболявания при хората (Натали и Феранини, 2006), но сега ние наблюдаваме, че добавката на  масло от крил благоприятно променя проявата на гените, регулиращи метаболизма на глюкозата в черния дроб.”

Предишни изследвания показват, че маслото от крил може да понижи нивата на кръвната захар като повиши поемането на глюкоза в тъкани, различни от чернодробните. В друго изследване, в което директно се сравняват маслото от крил и рибеното масло, се посочва, че маслото от крил е значително по-ефективно при намаляването на нивата на триглицеридите.

Тези изследвания провеждат идеята, че маслото от крил  може да донесе значителни ползи на хора с метаболитни нарушения – като затлъстяване и диабет тип 2 – заболявания, придобили епидемични размери в днешно време.

От омега-3 мазнините зависи здравето на клетките ви и на вашето ДНК главно заради начина, по който те влияят върху клетъчните мембрани. Именно тези клетъчни мембрани са жизненоважни при „включването” и „изключването” на гените, защото в тях се намират рецептори, които отговарят на хормоните и на други агенти, които от своя страна са повлияни от мастните киселини. Мембраните на вашите клетки съдържат EPA, DHA и фосфолипиди и това помага на молекулите да преминават навън и навътре в клетките. Ето защо наличието на висококачествени мастни киселини във вашия организъм е от решаващо значение за поддържането на клетъчните мембрани, които работят като добре смазани малки машини.

Други предимства на маслото от крил

Важно е да се разбере, че маслото от крил превъзхожда многократно рибеното масло.

Някои изследвания показват, че маслото от крил може би е 48 пъти по-силно от рибеното масло. Това означава, че трябва да приемате значително по-малко от него, както се потвърждава и в статия, публикувана през 2011 г. в сп. Lipids. Причината за това е, че маслото от крил съдържа фосфолипиди – така че омега-3 мазнините са във форма, която тялото ви веднага може да използва. Тази бионаличност означава, че криловото масло се усвоява много бързо и преминава кръвно-мозъчната бариера, така че може да достигне до важни мозъчни структури.

Също така, фолфолипидите са едни от основните компоненти на липопротеините с висока плътност (HDL), а вие имате нужда да разполагате с повече от тях.

Рибеното масло е доста податливо на окисление, а окислението води до образуването на свободни радикали. Приемането на свободни радикали допълнително увеличава нуждата от антиоксиданти. Рибеното масло е бедно на антиоксиданти, докато маслото от крил е богато на такива. Маслото от крил съдържа астаксантин – вероятно най-силният антиоксидант в природата, поради което то е много стабилно и устойчиво на оксидиране.

Много, ако не и повечето риби и рибеното масло са замърсени с живак и други тежки метали. това се наблюдава дори при риби, които виреят на хиляди мили от въглищни мини, заводи и други индустрии, замърсяващи околната среда. Крилът в Антарктика не е подложен на такова замърсяване.

Наред с всичко друго, крилът е значително по-голям източник на храна от рибата, тъй като той представлява най-голямата биомаса в света. Ловът на крил е една от най-устойчивите практики на планетата.

Възможно ли е недостигът на омега-3 да причинява смъртта на повече хора от рака на гърдата?

Три различни изследвания от 2009 г. показват, че недостигът на омега-3 мазнини може да е причина за 96 000 случая на преждевременна смърт годишно. Ако сравним тази цифра с приблизително 40-те хиляди жени, които умират от рак на гърдата всяка година в САЩ, ще видим ясно последиците от недостига на омега-3 мазнини.

Омега-3 мазнините от масло от крил показват много по-висока ефективност при намаляването на нивата на мазнините в сърцето и черния дроб в сравнение с рибеното масло. Последното проучване добавя към планината от данни факта, че маслото от крил може да намали риска от метаболитен синдром, затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

В едно от изследванията се доказва, че маслото от крил е намалило мастните натрупвания на сърцата на плъхове с 42%, в сравнение със само 2% при приемалите рибено масло. По същия начин, маслото от крил намалило мазнините в черния дроб с 60%, сравнение с 38% за рибеното масло.

Натрупванията на мазнини в черния ви дроб може да доведе до инсулинова чувствителност, метаболитен синдром и в крайна сметка да заболеете от диабет тип 2. По същия начин натрупването на мазнини около сърцето ви предразполага към получаването на инфаркт.

Маслото от крил може също да предпази и мозъка ви

Някои омега-3 киселини – особено DHA – са жизнено важни за вашата нервна система и особено за мозъка ви. DHA се превръща в субстанция, наречена невропротектин. Болестта на Алцхаймер се свързва с натрупването на тези невропротектини. Мазнините могат да съставят до около две трети от мозъчната тъкан. Миелинът (защитната обвивка, която покрива невроните) е съставен от 30% протеини и 70% мазнини. Тези мазнини са важни не само за възрастните, омега-3 са жизнено необходими за правилното развитие на мозъка и очите на бебетата и децата.

Две различни проучвания показват, че приемането на 800-900 мг DHA дневно за 16 до 24 седмици води до значително подобряване на паметта, използвнето на речта, както и на възможността за учене.

Известно е, че ниските концентрации на ЕРА и DHA ускоряват когнитивния упадък и увеличават риска от резки промени в настроението. Хора, страдащи от депресия, имат по-ниски нива на омега-3 в кръвта, в сравнение с хора, които нямат депресия. Изследване от 2010 г., включващо 46 възрастни жени с диагностицирана депресия, показва, че добавянето на омега-3 подобрява качеството на живот и ефективно лекува заболяването.

Според статия, публикувана през 2007 г. в Alternative Medicine Review, DHA и EPA в маслото от крил могат да намалят голям блой от мозъчните и умствените заболявания, включително аутизма и дислексията.Също така DHA предпазва клетките ви от генно мутиране, което може да доведе до мозъчно заболяване като Паркинсон и някои форми на Алцхаймер, като предотвратява „лошото прегъване” на определени протеини, проявяващи се в резултат от тези мутации.

Маслото от крил е силно противовъзпалително средство

Основната причина маслото от крил да води до такива впечатляващи ползи е че то мощно намалява възпалителните процеси във вашето тяло. То произвежда компоненти, наречени резолвини и протектини, които помагат възпалението да се разсее преди да е нанесло твърде много щети върху тъканите. Публикувани са няколко изследвания върху забележителната ефективност на маслото от крил в борбата с възпалителните заболявания, например артрита.

Изследване от 2011 г., публикувано в Journal of Clinical Nutrition, описва откритието, че жените с най-високи нива на омега-3 понижават риска от смъртност заради възпалителни заболявания с 44%. Проучването доказва възможността на маслото от крил да намалява болката, сковаността и функционалните нарушения пре пациенти с

възпалителни заболявания след само 1-2 седмици, както и да намалява симптомите на ревматоидните и остеоартритните състояния.

Присъдата: Маслото от крил може да помогне при буквално ДЕСЕТКИ заболявания

GreenMedInfo.com публикува списък с повече от 25 различни заболявания, които могат да бъдат предотвратени или лекувани с помощта на маслото от крил. Разбира се, ако разширите този списък като включите всичко, свързано омега-3 мазнините, той ще стане още по-обширен, защото в маслото от крил се съдържат всички добри качества на омега-3. Въпреки задълбочените проучвания, със сигурност в бъдеще ще има още много изследвания върху маслото от крил.

И накрая – за хранителната добавка с масло от крил

Моля, отбележете, че аз не препоръчвам приемането на големи количества добавки. Много по-добре е да получавате необходимите ви хранителни вещества чрез храната. Ако не беше замърсяването на морските и океанските води, моята препоръка би била да получавате омега-3 мазнините чрез консумирането на риба, а не чрез добавки, но повечето риби са така замърсени с живак и други токсини, че аз не мога вече да ви съветвам това.

Както можете да видите от изследванията, за които споменах по-горе, омега-3 мазнините от животински произход са жизненоважни за доброто ни здраве. Препоръчвам ви да обмислите приемането на висококачествена хранителна добавка, като по мое мнение, маслото от крил е най-добрата възможност.

Единственото масло от крил, което ви препоръчвам, е от оригинален антарктически крил. Потърсете марка, която прави студена обработка, защото така се запазват биологическите ползи на продукта. Уверете се, че при извличането на маслото от крил не е използван хексан (hexane), някои от най-популярните марки масло от крил на пазара използват този опасен химичен агент. Маслото трябва да е без наличие на тежки метали, РСВ, диоксини и други замърсители. Също така трябва да се уверите, че продуктът, който купувате, съдържа крил, събран в съответствие с международните стандарти за опазване на околната среда.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ