ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Да посрещнем есента с по-добро настроение и засилен имунитет

С първите хладни утрини и първите вируси из въздуха есента се прокрадва бавно, но сигурно. И докато позволяваме на лошото време да води до лошо настроение, този иначе толкова красив сезон няма шанс да направи добро впечатление.

Лиричните отклонения настрана… есента е тежък преходен период, не само заради прогресивно влошаващото се време, но и заради голямата вероятност да се разболеем и да се наложи да прекараме последните хубави дни вкъщи.

За да не се стига до такива неприятни ситуации, на помощ ни идва епигенетиката. Не се подвеждайте по сложното име. Този нов клон на науката се занимава с теми, които са лесно приложими в ежедневието ни, а именно – как да променим начина си на живот, така че да повлияем положително на гените си. Епигенетичната терапия предлага различни методи за активирането на благоприятните ни гени и деактивирането на неблагоприятни такива. Звучи сложно, но всъщност е повече от просто.

Всичко започва с храната

Здравият стомах влияе положително на:

  • Доброто настроение;
  • Паметта и ученето;
  • Имунната система;
  • Изразяването на гените.

А какво определя дали стомахът ни е здрав? Чревната флора – бактериите, виреещи в него, които са пряко свързани с начина ни на живот и по-конкретно с хранителните ни навици.

Тези от нас, които консумират големи количества преработени храни и захар, например, често страдат не само от проблеми със стомаха, но и от промени в настроението и понижен имунитет. Обяснението за това е просто и е свързано изцяло с храносмилателната система. Преработените храни унищожават здравата микрофлора, докато захарта подхранва лошите бактерии и увеличава нивата на слуз в тялото.

Добавете към това антибиотиците, с които традиционната медицина лекува, хлорираната вода, която пием, антибактериалните сапуни, които се рекламират като полезни, земеделските химикали и замърсяването на околната среда и получаваме множество здравословни проблеми. Както на физическо, така и на психическо ниво.

Щастлив стомах = щастлив човек

Или как стомахът влияе  на настроението ни

Това, което много от нас не осъзнават е, че стомахът ни всъщност е втори мозък. Двата органа са биологично идентични. По време на вътреутробното развитие на плода централната и ентеричната нервни системи се изграждат от една и съща тъкан, което води до множество сходства в начина им на функциониране. И въпреки че ние приемаме единия орган като станция за преработка и усвояване на храна, двете системи остават завинаги свързани чрез Vagus нерва.

Това означава, че миксът от бактерии в чревния тракт има пряко влияние върху хормоналния ни баланс, а от там и върху настроението ни. В допълнение, някои хормони се срещат в най-високи нива не къде да е, а именно в храносмилателния тракт. Като серотонинът, например, който отговаря за емоционалното ни състояние, склонността ни към депресия и агресивност.

Казано по друг начин, психологическото ни здраве зависи най-вече от здравето на храносмилателната ни система. Когато стомахът ни е щастлив, щастливи сме и ние.

Здрав стомах = здрав човек

Или как стомахът влияе на имунната ни система

Стомахът има три бариери, през които потенциалните патогени трябва да преминат. Първата е мукозната имунна система – тя е изградена от специфични епителни клетки, които опасват целия стомашно-чревен тракт. Втората бариера е биохимична и е свързана с нивата на PH в стомаха. Третата, най-вътрешна бариера, е биологичната - на това ниво се усвояват полезните бактерии. Когато пробиотиците са в достатъчно количество, те подпомагат фунцкиите на мукозната имунна система. Тоест, стомахът се защитава от негативните влияния отвътре навън. Което означава, че липсата на пробиотици се отразява първо на най-външната му защита и балансът на храносмилателната система вече е застрашен.

Отвъд рамките на стомашно-чревния тракт пробиотиците играят важната функция на персонални треньори на имунната система. Те тренират тялото ни да разпознава патогените от безопасните за здравето ни антигени и да реагира само при нужда. Един добре трениран в това отношение организъм не генерира алергии.

Изводът от всичко това е, че чрез правилно хранене можем драстично да променим здравето на храносмилателния тракт и така да си осигурим не само силна имунна система, но и добро настроение. В основата на това правилно хранене стои приемът на достатъчно пробиотици. Тези полезни бактерии доказано въздействат положително не само на емоционалното ни състояние и на имунната ни система, но и на дейността на над 100 от гените ни, като ги стимулират да се проявяват по благоприятен начин.

Как да си набавим пробиотици?

Има два основни начина да снабдим организма си с пробиотици.

Първият е като консумираме ферментирали храни* като:

  • Кисело мляко;
  • Кефир;
  • Комбуча;
  • Кисело зеле;
  • Ферментирали зеленчуци (ряпа, патладжан, краставици, моркови и други);
  • Нато (ферментирала соя).

* ферментирали, но не и пастьоризирани (процесът на пастьоризация унищожава пробиотиците)

Като изключим комбуча, млякото и кефира обаче, повечето от тези храни са сезонни, поне по нашите географски ширини. Вероятно, докато си почивате на плажа няма да ви се хапва кисело зеле, пък и шансът да намерите такова е минимален.

В този случай на помощ идват пробиотичните добавки, които спомагат за възстановяването на високите нива на полезни бактерии в храносмилателния тракт. В зависимост от специфичния състав на избраната от вас добавка, тя може да третира специфични проблеми и заболявания.

Про10Биотик подпомага усвояването на трудносмилаеми храни, увеличава синтезирането на витамини от В групата и поддържа цялостната имунна функция. Фактът че сдържа десет пробиотични щама в състава си го прави надеждна добавка за всички, които целят да поддържат нивата на пробиотици в организма си високи.

Интестинал мукоза Рипеър енд Рикавър, от своя страна, възстановява нормалното състояние на чревната лигавица. Активните съставки в тази добавка (L-глутамин, желатин, колаген II и Омега-3) подпомагат процеса на подновяване на чревната мукоза и възвръщат нейната нормална пропускливост. А пропускливостта на червата е проблем, с който все повече хора се сблъскват.

Какъвто и продукт да изберете, за да си набавяте необходимите пробиотици, не забравяйте, че добавките са точно това – допълнения към разнообразната и питателна храна и добрите двигателни навици. Обичайте тялото си и се грижете за него – то ще ви отвърне със същото.

 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ