ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Да засилим имунитета на децата с натурални продукти.

Честите настинки и простуди, вдигане на висока температура и грипове съпътстват живота на всяко дете, но родителите не бива да се страхуват и освен да научите вашето дете да се предпазва само като спазва добра хигиена и си мие ръцете преди ядене, да се облича топло или да се преоблича след изпотяване, си струва да обърнем внимание и на храната.

Най-доброто нещо, което може да направим един родител не е да започва опасно самолечение на детето с антибиотици или медикаменти, както например за всеки главобол или леко завишена температура родителите дават аспирини и аналгини на своето детето, без изобщо да са се посъветвали с лекар, а да повиши защитните сили на детския организъм с натурални продукти, така че той сам да реагира на всяко неразположение. Освен различните билкови и други естествени имуностимулатори, към натуралните продукти за повишаване на имунитета спада и здравословно хранене с жива и цялостна растителна храна.

Храни богати на витамин C

Витамин С повишава нивото на белите кръвни телца, които се борят с инфекциите и вирусите. Той е един от най-важните витамини за нашата имунна система и неговата необходима дневна доза може лесно да се набави от сурови (тъй като бива унищожен при термична обработка) плодове и зеленчуци. Най-голямо съдържание има в лимона, кивито, ананаса, портокал, мандарина и др.

Храни богати на витамин А (каротин)

Витамин А също повишава броя на антителата и хелперните Т клетки. В плодовете и зеленчуците този витамин се среща като бетакаротин и има силни антиканцерогенни, антиоксидантни и имуностимулиращи функции. В най-големи количества се среща в морковите, ябълките, цвеклото, мангото и доматите.

Храни богати на Витамин Е

Витамин Е е друг изключително важен имуностимулант, без който имунната система не би се справила с инфекциите. Необходимата дневна доза може да се набави лесно, когато в детското меню се включат полезни мазнини от тиквени и слънчогледови семки. Най-добрият вариант е да включим в детската диета натурален сусамов, тиквен и слънчогледов тахан, които да използваме вместо олио, зехтин или други естрахирани масла.

Бразилски орех и хранителна мая

Селенът е един от най-важните минерали за поддържането на здрава имунна система, който обаче не се намира толкова лесно във всички храни. Най-добрият източник на селен е бразилският орех, с който обаче не бива да се прекалява. Хитър начин да научите детето си да яде бразилски орех е като го настъргвате с ренде върху любимите му храни, настърганата бразилска ядка има вид и вкус доста наподобяващ този на пармезана. Към ястията можете да добавите и флейкс от органична хранителна мая (на англ. nutritional yeast), която има подобен на сирене или кашкавал вкус и е изключително богата на витамини и минерали.

Омега-3 и Омега-6 незаменими мастни киселини

Незаменимите мастни аминокиселини са неизменна част от здравословния начин на живот и поддържането на баланса в нашия организъм, за да може клетките да функционират правилно. Най-добрите натурални източници на тези аминокиселини могат да бъдат лененото масло, орехите, конопеното семе (което има най-добрата пропорция от 3:1 между Омега-3 и Омега-6 в природата) и суперхрани като семената от чия. Три ореха на ден или супена лъжица семена от чия или белено конопено семе могат да бъдат достатъчната дневна доза за всяко дете.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ