ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

ДАО Кидс таблетки при недостиг на диаминоксидаза

Детството, освен период на безгрижни игри, изграждане на характера и създаване на приятелства, е времето, през което се развива и детският организъм. В първите години от живота на всеки човек сложни процеси отговарят за растежа и жизнеността, както и защитата на имунната система от вируси и алергени.

Диаминоксидазата е един ключов ензим за детското здраве, който е необходимо да се поддържа в оптимални нива в тялото, за да се радва всяко дете на ежедневие, изпълнено със здраве и безгрижие. Днес ще изследваме какво точно представлява този ензим, какви са ползите му за организма и до какво води неговият дефицит.

Какво представлява DAO?

Диаминоксидазата, наричан накратко DAO, е ензим с ключова роля в човешкия метаболизъм. Основната и най-важна функция на DAO е разграждането на хистамина - биогенен амин, който играе многостранна роля във физиологичните процеси. 

Намиращ се предимно в клетките, покриващи тънките черва, DAO действа като страж в тялото, регулирайки нивата на хистамин, които навлизат в кръвта през храносмилателната система. Като катализира разграждането на хистамина, DAO осигурява деликатен баланс, предотвратявайки ненужното натрупване на това съединение. 

Какво представлява хистаминът?

За да разберете по-добре функциите на диаминоксидазата, е важно да сте запознати с хистамина. Хистаминът действа като сигнална молекула и играе решаваща роля в имунния отговор и регулирането на стомашната киселина. При нараняване, проява на възпаление или някакъв вид алергична реакция, той се освобождава от определени клетки като естествен защитник на организма.

Хистаминът е от жизненоважно значение за човека, особено при подрастващите, но излишъкът му в тялото може да има обратен ефект и да доведе до различни симптоми, включително алергични реакции, главоболие и проблеми с храносмилането. Ето къде е и ролята на ДАО ензима - той регулира нивата на хистамин, за да се поддържа балансът му в тялото.

Дефицит на ДАО в детския организъм - опасно ли е?

Дефицитът на диаминооксидаза при децата може да бъде причинен от различни фактори. ДАО е ензим, който обичайно се среща естествено в тялото, но различни причини могат да доведат до неговия недостиг, а оттам - до излишък на хистамин и редица здравословни неразположения.

Ето някои потенциални причини за дефицит на ДАО при децата:

 • Генетични фактори - Генетичните мутации могат да повлияят на производството или функцията на ДАО ензими. Децата могат да наследят тези генетични вариации от родителите си. 
 • Стомашно-чревни нарушения - Някои стомашно-чревни нарушения или състояния, които засягат лигавицата на червата, могат да повлияят на производството и активността на ДАО. Възпаление или увреждане на лигавицата на червата може да намали ефективността на ензима.
 • Диетични фактори - Лошото хранене, неадекватният прием на хранителни вещества, които поддържат производството на ДАО, или диета с високо съдържание на храни, богати на хистамин, могат да допринесат за дефицит на диаминоксидазата.
 • Лекарства - Някои лекарства могат да повлияят на нивата на ДАО в организма или преработването на хистамин. Децата, приемащи редовно определени лекарства, може да са изложени на по-висок риск от развитие на дефицит на ДАО.
 • Някои здравословни състояния - Хронични заболявания, автоимунни разстройства или други здравословни състояния могат да бъдат свързани с нарушена функция на диаминоксидазата.
 • Фактори на околната среда - Честото излагане на токсини или замърсители от околната среда може потенциално да повлияе на нивата на ДАО в тялото, особено при крехкия детски организъм.

Симптоми на ДАО дефицит

Дефицитът на ДАО при децата, водещ до нарушено преработване на хистамина, може да се изрази в редица симптоми, засягащи различни системи на тялото. Симптомите и тяхната интензивност могат да варират при различните хора, но сега ще разгледаме кои са най-често срещаните симптоми, свързани с дефицит на диаминоксидаза при децата.

Храносмилателни проблеми

Стомашни болки - децата могат да изпитат болка или дискомфорт в коремната област, често свързани с възпаление, причинено от високите нива на хистамин.

Подуване - Хистаминът, когато не е разграден и се натрупа в организма, може да повлияе на гладките мускули на храносмилателния тракт, което води до подуване на корема и последващ дискомфорт.

Диария и запек - Дисбалансът в нивата на хистамин при детския организъм може да допринесе за нередовни движения на червата, причинявайки диария или запек.

Кожни реакции

Копривна треска - Повишените нива на хистамин могат да предизвикат неговото принудително освобождаване от мастните клетки, което води до развитие на копривна треска - червени, сърбящи рани по кожата.

Сърбеж и зачервяване - Известно е още, че хистаминът предизвиква усещане за сърбеж и зачервяване на кожата.

Респираторни симптоми

Запушване на носа - Хистаминът може да стимулира разширяването на кръвоносните съдове в носните проходи, което води до запушване на носа и затруднено дишане.

Кихане и затруднено дишане - Повишените нива на хистамин могат да допринесат за алергични реакции, причинявайки кихане и потенциално затруднено дишане, особено при деца, склонни към респираторни проблеми.

Неврологични симптоми

Главоболие - Свойството на хистамина да разширява кръвоносните съдове когато се натрупа в големи количества в тялото, често допринася за главоболие дори при малките деца. 

Мигрена - Някои деца с дефицит на ДАО може да са склонни към мигрена, характеризираща се със силно главоболие, често придружено от гадене и чувствителност към светлина и звук.

Замаяност и безпокойство - Неврологични симптоми като замаяност и тревожност могат да бъдат резултат от въздействието на хистамина върху централната нервна система.

Сърдечно-съдови симптоми

Бърз сърдечен ритъм - Хистаминът може да повлияе на сърдечната функция, което потенциално води до повишаване на пулса.

Ниско кръвно налягане - В някои случаи освобождаването на хистамин може да допринесе за спадане на кръвното налягане.

Мускулно-скелетни симптоми

Болки в ставите - Хистаминът може да допринесе за възпаления, потенциално причинявайки болки в ставите при някои деца.

Мускулни крампи - Честите колебания и промените в нивата на хистамин могат да повлияят на мускулната функция, което води до крампи.

Други симптоми

Умора - Цялостното въздействие на хистаминовия дисбаланс върху различни телесни функции може да допринесе за умората и мудността при децата.

Нарушения на съня - Нарушаването на невротрансмитерния баланс, повлияно от хистамина, влияе на моделите на съня и води до нарушаване на режима за сън на децата.

Промени в поведението  - Особено при по-малките деца, симптомите, свързани с повишени нива на хистамин в организма, могат да се проявят като промени в поведението, раздразнителност или чести и необосновани промени в настроението.

Дефицит на ДАО при деца - какво е решението?

Справянето с дефицита на ДАО при децата включва многостранен подход, който има за цел да управлява симптомите, да отговори на хранителните съображения на най-малките и да подобри цялостното им благосъстояние. Представяме ви няколко начина да се справите с недостига на диаминоксидаза при децата:

 • Диета с ниско съдържание на хистамин - Някои видове сирене, преработените меса, зеленчуци като домати и патладжан и ферментиралите храни съдържат високи нива на хистамин и е препоръчително да се избягват в диетата на децата.
 • Заменете ги с пресни и минимално преработени храни, включително печено месо с нисък процент мазнини, както и свежи плодове и зеленчуци.
 • Хидратация - Поддържането на добра хидратация е важно, тъй като тя отговаря за различни физиологични процеси, включително елиминирането на страничните метаболитни продукти като хистамин. 
 • Управление на стреса - Всеки говори за стреса при големите работещи хора, но замисляли ли сте се, че децата също са изложени на напрежение в ежедневието си? Стресът може да изостри симптомите на недостиг на диаминоксидаза. Прилагането на техники за намаляване на стреса, като разговори с детето, упражнения за дълбоко дишане или дейности, които насърчават релаксацията, може да бъде от полза.
 • ДАО Кидс - На пазара съществуват хранителни добавки, които имат за цел да подпомогнат разграждането на хистамин в храносмилателната система. ДАО Кидс е създаден специално за най-малките и съдържа лесноусвоима от детския организъм форма на диаминоксидаза, която има за цел да балансира нивата на хистамин в организма.

В областта на детското здраве дефицитът на ДАО е едно от най-големите предизвикателства, пред което едно дете и неговите родители може да бъде изправено. Информираността по отношение на причините и симптомите на недостиг на диаминоксидаза могат да бъдат ключови за благополучието на вашите малчугани.

ДАО Кидс е чудесно средство за справяне с дефицита и балансиране на нивата на хистамин. Създаден специално за нуждите на детския организъм, продуктът е напълно безопасен за прием от малките и носи редица ползи за тяхното развитие.

Използвани източници

Nazar W, Plata-Nazar K, Sznurkowska K, Szlagatys-Sidorkiewicz A. Histamine Intolerance in Children: A Narrative Review. Nutrients. 2021 Apr 28;13(5):1486. doi: 10.3390/nu13051486. PMID: 33924863; PMCID: PMC8144954.

Petrishche IP. Sistema gistamin-diaminoksidaza u zdorovykh deteĭ i bol'nykh bronkhial'noĭ astmoĭ v mezhpristupnom periode [The histamine-diaminoxidase system in healthy children and in patients with bronchial asthma during the interparoxysmal period]. Pediatriia. 1967 Apr;46(4):46-9. Russian. PMID: 4975232.

Comas-Basté O, Sánchez-Pérez S, Veciana-Nogués MT, Latorre-Moratalla M, Vidal-Carou MDC. Histamine Intolerance: The Current State of the Art. Biomolecules. 2020 Aug 14;10(8):1181. doi: 10.3390/biom10081181. PMID: 32824107; PMCID: PMC7463562.


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ