ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

ДАО кидс за успешно разграждане на хистамина при най-малките

Хистаминът е естествено срещащо се съединение в тялото, което играе многостранна роля в редица физиологични процеси. Въпреки че е от решаващо значение за множество функции, високите му нива в организма могат да имат отрицателен ефект, особено при най-малките. Ето защо е изключително важно да се поддържат балансирани нива на хистамин при децата, а по какъв начин може да стане това, ще разгледаме в настоящия материал.

Какво представлява хистаминът?

Хистаминът е невротрансмитер, който подпомага различни телесни функции. Той благоприятства имунната система, стимулира производството на стомашна киселина и подпомага регулирането на естествените цикли на човешкото тяло, по-точно съня и събуждането. 

Въпреки че е от съществено значение за здравето, прекомерните нива на хистамин в организма могат да доведат до различни неприятни симптоми, затова е и необходимо той да бъде поддържан в балансирани нива в тялото, особено в ранна детска възраст. 

От какво може да се причини повишаването на хистамина в детския организъм?

Нивата на хистамин в детския организъм могат да се повишат от редица фактори. Ето и кои са най-честите сред тях:

  • Начин на хранене - някои храни, като различни видове сирена, преработени месни продукти или ферментирали храни, съдържат високи нива на хистамин и консумацията им съответно води до неговото покачване в организма. 
  • Алергени - цветният прашец, акарите и животинската козина карат организма да повиши производството на хистамин като естествена защитна реакция срещу потенциално развитие на алергия. 
  • Чревен дисбаланс - нарушеното храносмилане и други чревни неразположения могат да предизвикат покачване нивата на невротрансмитера в детския организъм.
  • Медикаменти - някои лекарства могат да попречат на разграждането на хистамина или да стимулират освобождаването му. Сред тях са антиацидите, някои медикаменти срещу алергии, противовъзпалителни медикаменти и лекарства при астма.
  • Стрес - въпреки че той е по-често срещан при възрастните, емоционалният стрес може да стимулира освобождаването на хистамин, засягайки настроението, поведението и цялостното здраве на децата.

Значението на балансирането на нивата на хистамин при най-малките

Поддържането на балансирани нива на хистамин при децата не е просто въпрос на комфорт - това е основен аспект на цялостното им благосъстояние. Повишените нива на хистамин могат да доведат до набор от неприятни симптоми, които пряко влияят върху качеството на живот на децата. Кожни обриви, сърбеж и копривна треска са само част от често срещаните симптоми, които могат да доведат до неразположение при най-малките.

Храносмилателният дискомфорт, включително коремна болка, подуване на корема и нередовни движения на червата, също могат да бъдат предизвикани от повишени нива на хистамин, и могат да попречат на правилното усвояване на храната. 

Главоболието, умората и честите промени в настроението са други признаци на повишените нива на невротрансмитера в организма, и засягат емоционалната стабилност и когнитивните функции.

Поддържането на балансираните нива на хистамин засяга не само физическото благополучие. То отговаря също така за емоционалното равновесие и подпомага умственото развитие на децата. Изследвания сочат, че децата с балансирани нива на хистамин в тялото са по-общителни и активни в ежедневието си и са по-любопитни към изследването на света.

Как може по естествен начин да поддържате здравословни нива на хистамин в детския организъм?

Съществуват редица начини, по които можете да осигурите балансирани нива на хистамин при децата. На първо място е важно да се уверите, че наследниците Ви се хранят разнообразно - диета, богата на пресни плодове и зеленчуци и ястия, богати на протеин и зърнени култури.

Ябълките и горските плодове са богати на вещества с естествени антихистаминови свойства и са перфектен избор за детското хранене. Киселото мляко пък балансира бактериите в чревната флора и също благоприятства здравословните нива на невротрансмитера в детския организъм. 

Хидратацията е от ключово значение при подрастващите, но и при възрастните. Редовният прием на вода спомага за изхвърлянето на излишните количества хистамин от тялото. Редовната физическа активност пък от своя страна стимулира кръвообращението, метаболизма и цялостното благосъстояние, за да растат децата Ви здрави и енергични. 

Препоръчваме Ви също така да обмислите и прием на специализирани хранителни добавки, подходящи за детския организъм. Пример за такава е DAOKids на Herbamedica. 

DAOKids е специализиран продукт, формулиран с диаминооксидаза - един от най-важните храносмилателни ензими, който отговаря за разграждането на хистамина в тялото.

Диаминооксидазата се среща по естествен път в организма, но често в недостатъчни количества, за да се справи със завишените нива на хистамин. Мини таблетките на Herbamedica спомагат за балансиране концентрацията на този важен ензим в тялото и по този начин влияят пряко върху регулиране нивата на невротрансмитера.

Хранителната добавка е специално формулирана за най-малките, като съдържа диаминоксидаза в най-чистата и лесноусвоима от детския организъм форма. Таблетките са в мини размер, подходящ за прием от деца, и следва да се вземат с чаша вода 30 минути преди хранене.

Ролята на хистамина в детското здраве обхваща редица жизнени функции, но при завишени количества може да изправи крехкия детски организъм пред редица предизвикателства, които да повлияят както на физическото състояние, така и на емоционалното благополучие на най-малките. 

За щастие, поддържането на здравословни нива на невротрансмитера може да бъде наистина детска игра - достатъчно е да осигурите на мъниците балансирана и разнообразна диета, да се уверите, че те се движат достатъчно, и да се доверите на правилната хранителна добавка, която да се погрижи за оптимални нива на хистамин-разграждащия ензим ДАО. Хранителните навици и спортът зависят основно от Вас, а за останалото можете да се доверите на Herbamedica! 

Използвани източници

Nazar W, Plata-Nazar K, Sznurkowska K, Szlagatys-Sidorkiewicz A. Histamine Intolerance in Children: A Narrative Review. Nutrients. 2021 Apr 28;13(5):1486. doi: 10.3390/nu13051486. PMID: 33924863; PMCID: PMC8144954.

Parisi GF, Leonardi S, Ciprandi G, Corsico A, Licari A, Miraglia Del Giudice M, Peroni D, Salpietro C, Marseglia GL. Antihistamines in children and adolescents: A practical update. Allergol Immunopathol (Madr). 2020 Nov-Dec;48(6):753-762. doi: 10.1016/j.aller.2020.02.005. Epub 2020 May 21. PMID: 32448753.

Hrubisko M, Danis R, Huorka M, Wawruch M. Histamine Intolerance-The More We Know the Less We Know. A Review. Nutrients. 2021 Jun 29;13(7):2228. doi: 10.3390/nu13072228. PMID: 34209583; PMCID: PMC8308327.

Parisi GF, Licari A, Papale M, Manti S, Salpietro C, Marseglia GL, Leonardi S. Antihistamines: ABC for the paediatricians. Pediatr Allergy Immunol. 2020 Feb;31 Suppl 24:34-36. doi: 10.1

111/pai.13152. PMID: 32017222.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ