ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Дефицит на витамин B12 - защо все повече хора страдат от него?

По последни данни около 80% от хората страдат от недостиг на витамин В12 и цифрите ще се увеличават във времето. На първо място, защото повечето хора не получават адекватна информация относно витамина. На второ, защото В12 се усвоява трудно от организма. Последно, но не и по важност - специалистите смятат, че текущите излседвания за витамин В12 не са показателни за наличието на дефицит.

Ядеш ли месо?

Най-важното, което трябва да знаем за В12 (известен още като кобаламин) е, че той е единственият витамин, който не можем да си набавим от растенията и слънцето. Нутриентът се съдържа само в храни от животински произход . Въпреки че за някои растения се твърди, че съдържат въпросния витамин, в състава им всъщност се среща псевдо-В12, който блокира приема на истинския витамин и го деактивира. За вегетарианците и веганите това е жизненоважна информация, която може да предотврати разностранни здравословни проблеми.

Дългият път на B12

Дори да си хапваме достатъчно количества прясно месо, шансовете да имаме дефицит на В12 остават високи. Причината за това е, че витаминът се усвоява изключително трудно през храносмилателната система. Процесът започва с освобождаването на В12 от животинския протеин. За да раздели нутриента от храната, тялото използва ензим, наречен пепсин. Пепсин можем да произвеждаме само ако в стомаха има достатъчно количество солна киселина. След освобождаването на В12 от протеина, той трябва да се свърже с т.нар. вътрешен фактор (интринзик фактор, IF), който се произвежда в храносмилателната система. Ако до тук процесът тече гладко, В12 се пренася към тънкото черво от протеини, наречени кобалофилини. Там вътрешният фактор се захваща за В12 с помощта на т.нар. панкреасни протеази и го пренася до илеума (последната част на тънкото черво). За да стигне до кръвообращението, В12-IF комплексът се захваща от специални рецептори по стените на илеума. След пренасянето му до кръвния поток витаминът се свързва с друг протеин (транскобаламин II), който го доставя до различните клетки и тъкани.

Усвояването на витамин В12 през храната може да бъде прекъснато във всеки момент, ако някои от многобройните елементи в процеса липсва. Важно условие за достатъчните нива на този нутриент е здравето на храносмилателната система, което при все повече хора е компрометирано.  Поради тази причина и броят на страдащи от дефицит на В12 прогресивно расте.

Друг фактор за неспособността на организма да усвои витамин В12 е атрофичният гастрит, особено при хора над 50-годишна възраст. Това възпаление влошава състоянието на стомашната лигавица и понижава секрецията на стомашни киселини (които са ключови за усвояването на витамина). В допълнение, с възрастта тялото започва да произвежда все по-малки количества вътрешен фактор. Всичко това прави приема на В12 през храната почти невъзможен.

Някои от най-често срещаните причини за недостиг на този витамин са:

  • Възпаление и влошаване на състоянието на стомашната лигавица;
  • Понижена секрецията на стомашни киселини, необходими за отделянето на В12 от протеините
  • Прием на различни медикаменти, които нарушават функциите на храносмилателната система (орални противодиабетни средства, препарати, които потискат стомашната киселинност, антихистаминови препарати, противогърчови средства, някои антибиотици);
  • Напреднала възраст - по-възрастните имат по-малко клетки, произвеждащи вътрешен фактор.

Какви са най-честите здравословни проблеми, свързани с дефицит на B12 и как можем да балансираме нивата на витамина, четете следващата седмица.

Какво е витамин B12 и защо е толкова важен, можете да прочетете тук.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ