ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Дефицит на тестостерон - причини и решения + коментар на д-р Тошков

Тестостеронът е основен полов хормон при мъжете. Именно благодарение на него мъжете са силни, имат повече окосмяване, по-дълбок тембър и силно изразено либидо. Благодарение на тестостерона момчетата развиват мъжките си черти в периода на пубертета и се превръщат в мъже.

Макар и да е част от групата на андрогените, тестостеронът присъства и в женското тяло в значително по-малки количества. За целите на днешния материал ще приемем, че става въпрос за тестостерон при мъжете.

Понякога нивата на тестостерон, както може да се случи при всеки хормон, значително намаляват и започват да се наблюдават различни симптоми. Ако човек не познава този здравословен проблем, може въобще да не предположи за съществуването му или да търси причините другаде.

 Но за разлика от други хормони, дефицитът на тестостерон се усеща с много резки промени. Какво се случва тогава? Как влияе на организма този дефицит? Какви промени осезаемо се случват в мъжкото тяло? На всички тези въпроси ще дадем отговори в статията.

Значение на тестостерона за мъжкото здраве

Тестостеронът се произвежда в тестисите и надбъбречните жлези на мъжете. Той отговаря освен за половите и възпроизводителните функции на мъжете, така и за костите, мускулите, косата. От него зависи каква мускулна маса може и ще натрупа един мъж; колко здрави ще са неговите кости; дали и каква коса ще има, включително дали и кога ще оплешивее. Когато нивата на тестостерона в организма на един мъж не са достатъчни, не отговарят на нуждите на това тяло, тялото реагира скорострелно. Започва активно проявление на сексуални, соматични и психологически симптоми.

Сред първите симптоми на проблеми с тестостерона са рязко намаляване на енергията, липса на концентрация, понижаване на еректилната функция, депресивни състояния, усилен косопад, увеличаване на количеството на мазнините в тялото.

Дефицит на тестостерон

Дефицитът на тестостерон е познат още с медицинския термин „хипогонадизъм“. Той се свързва не просто с липсата на достатъчно количество от хормона в мъжкия организъм, а с невъзможността на тялото да го произвежда сам.

Хипогонадизмът е непредвидимо състояние, тъй като появата му не е свързана с увеличаване на възрастта или други конкретни периоди от физическото развитие на мъжа. Редица предпоставки могат да доведат до него, като някои от тях често се бъркат по-скоро със симптоми на други заболявания, отколкото първопричина на дефицит на тестостерон. Поради това е характерно и забавеното диагностициране на състоянието.

Специфични признаци/симптоми на тестостеронов дефицит

Специфичните симптоми са тези, които са по-вероятни или са пряко свързани с липсата на хормона, като например:

·        Намалено сексуално желание (либидо)

·        Намалена еректилна функция

·        Загуба на окосмяване по тялото

·        Загуба на чиста мускулна маса

·        Чувство на умора и отпадналост

·        Затлъстяване (наднормено тегло)

·        Симптоми на депресия и тревожност

Причини за дефицит на тестостерон

Причините за липса на достатъчно тестостерон в мъжкия организъм могат да бъдат много. Повечето от тях произхождат от физическата невъзможност на тестисите и надбъбречните жлези сами да произвеждат хормона, след което той да се достави до различните системи в тялото.

Друга причина за дефицит на тестостерон касае невъзможността на мозъка да регулира производството на лутеинизиращ хормон (LH). Именно този хормон задава на тестисите команда да произвеждат тестостерон. Когато тестисите не получат сигнал за начало на производството, те просто не могат да изпълняват тази своя функция. Въпреки че и в двата случая се касае за по-скоро генетични предпоставки, някои външни фактори могат да са проводник на дисфункцията на тестисите и на мозъка по отношение на лутеинизиращия хормон. Отравяния, химиотерапия, физически травми и инфекции от различно естество са една от групите фактори, които могат да имат отношение към проблема.

В друга група фактори, предразполагащи към дефицита,  се включват различни заболявания, сред които СПИН, генетични заболявания, затлъстяване и наднормено тегло, диабет. Заболявания на хипоталамуса или хипофизната жлеза също може да нарушат възможността за производство на тестостерон.

Третата група фактори включва употребата на силни лекарства, в това число на стероиди, анаболи, кортикостероиди, опиати.

Здравословни рискове при дефицит на тестостерон

Дефицитът на тестостерон действа двупосочно в здравословно отношение. От една страна, причините довели до ниски нива на тестостерон провокират различни рискове за здравето на мъжа. От друга страна, самите занижени нива на тестостерон могат до доведат до здравословния проблеми.

Дефицитът на хормона увеличава рисковете от сърдечно- съдови заболявания, високо кръвно налягане, променливи и нездравословни нива на холестерола, завишени нива на инсулин, висок риск от рак на мъжките органи и други.

Диагностика и коригиране на дефицит на тестостерон

Решението на проблема с дефицит на мъжкия хормон започва с правилното, адекватно и навременно диагностициране. На първо време е необходимо да се изследват и установят с точност нивата чрез подходящия кръвен тест, като едновременно с това е необходимо да се направи физически преглед, за да се проследят евентуални физически отклонения.

Оценката трябва да включва измерване на общия тестостерон, както и на свободния тестостерон, който може да служи като ранен индикатор за проблеми с хормона. Могат да се назначат още изследвания на LH, пролактин, хемоглобин и други по преценка на лекар.

След потвърждаване на дефицит на тестостерон се предприемат мерки за коригиране на проблема. За целта се назначава тестостеронова заместителна терапия, която повишава нивата на тестостерон в организма. Тази терапия може да се проведе в няколко различни форми, като  тестостеронови пластири, липозомален гел, инстрамускулно доставяне на тестостерон, прием на хранителни добавки, биоидентични хормони и други.

Изборът на терапия се определя в зависимост от индивидуалните нужди и отговора на тялото на приема на определени количества. Що се отнася до суплементи, сред добре познатите и предпочитани от специалистите добавки са Тестостерон Контрол, а при биоидентична хормонозаместителна терапия са подходящи Биоидентичен тестостерон мирко 1% и Биоидентичен тестостерон микро 10%, на Хербамедика.

Тестостерон Контрол съдържа в себе си внимателно селектирани натурални растителни екстракти и витални микроелементи, които в синергично взаимодействие подобряват по естествен път метаболизма на хормони в мъжкия организъм. Добавката регулира нивата на тестостерона, балансира нивата на SHBG, повишават се настроението, виталността и физическата сила и издръжливост. Богатият и добре балансиран състав на продукта, в който влизат цинк, магнезиев цитрат, витамин D, бор и сминдух, имат незаменими ползи за мъжкия организъм, като бързо, ефикасно и лесно способстват за постигане на оптимални нива на хормона.

Биоидентичните форми на тестостерон са структурен и функционален аналог на естествения хормон тестостерон, във вида и формата, в които той се произвежда в самия организъм. И двата продукта успешно осигуряват необходимите нива на хормона, като могат да се прилагат и при мъже, и при жени. Непосредствено след приема на биоидентичен хормон тестостерон, добавката се превръща в биологично активна субстанция, която се свързва с рецепторите използвани и от естествения тестостерон.

При случаите, когато е установен дефицит на тестостерон при жени или мъже, може да се пристъпи към терапия с биоидентични хормони за възстановяване на баланса.

Приемът на тестостерон може да се съпроводи от хранителен режим, увеличаване на физическата активност, набавяне на допълнителни количества цинк, Омега- 3 мастни киселини, антиоксиданти и витамини. За финал е силно препоръчително да се направи коректно проследяване на промените, до които води лечението, както и да се оцени необходимостта от корекции или други полезни мерки.

Тестостеронът, когато е в оптимално количество в организма, позволява на човек да живее според максимата „Здрав дух в здраво тяло“. Но щом нивата му започнат да намаляват и се оформи дефицит, тестостеронът може рязко да превърне силното и енергично тяло в един страдащ организъм. Този хормон в никакъв случай не трябва да се подценява, също както и останалите хормони, които влияят на здравето ни. Има множество опции за коригиране дефицитите на хормони, които се определят от специалистите според нуждите на пациента.  Заедно с други промени в ежедневието и навиците, хормоналният баланс е постижим.

За всички тези мерки и проблема „тестостерон дефицит“ може да чуете професионалния коментар на д-р Радослав Тошков от Detox Center: Терапия при тестостерон дефицит

Използвани източници

  1.  Jenna Fletcher, What are the symptoms of low testosterone, and how to increase it, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322647
  2. Joshua A. Halpern, MD, MS; Robert E. Brannigan, MD, Testosterone Deficiency, JAMA. 2019;322(11):1116. doi:10.1001/jama.2019.9290
  3. Alvaro Morales et al. Diagnosis and management of testosterone deficiency syndrome in men: clinical practice guideline, CMAJ. 2015 Dec 8; 187(18): 1369–1377.
  4. Harvard Health Publishing, Testosterone- What it Does And Doesn’t Do, https://www.health.harvard.edu/medications/testosterone--what-it-does-and-doesnt-do

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ