ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Дефицит на витамин B12 - с какви форми може да се коригира

Витамин B12 е основен витамин, който има фундаментална роля в много от метаболитните процеси в тялото. Всички клетки се нуждаят от постоянно снабдяване с малки количества B12, за да функционират оптимално. За тази цел е изключително важно за хората и повечето животни да си осигуряват редовно необходимото количество B12, за да се възползват от предимствата на този мощен витамин.

Каквото и да кажем за витамин В12 ще е малко. Той е вездесъщ за функцията на мозъка, нервната система, образуване на кръв, защита на нервите, клетъчно делене, синтез на ДНК и още много. Недостигът му може да възпрепятства производството на енергия и протеиновия метаболизъм, метаболитната функция, детоксикацията на организма и други важни процеси. 

В тази подробна тема ще разгледаме в детайли същността на витамин B12, неговите форми и начини на осигуряване в тялото, както и симптомите, сочещи за дефицита му.

Защо витамин В12 е толкова важен за здравето

Витамин B12 е основно хранително вещество, от което тялото се нуждае за процеси като синтез на ДНК, производство на енергия и нормална функция на централната нервна система. 

Интересно за него е, че витамин B12 е най-големият и структурно сложен витамин. Той се среща естествено в животински продукти като месо и яйца, а за вегетарианците и веганите може да се осигури с помощта на хранителни добавки, както и за всеки друг с доказан дефицит на витамина. Изключително важно е да консумираме ежедневно храни, които го съдържат, тъй като не можем да произвеждаме необходимите количества сами, нито да си ги набавим чрез слънцето подобно на витамин D (слънчевият витамин).

Както вече споменахме, витамин В12 е необходим за синтеза на ДНК, деленето на клетките, хематопоезата (образуването на кръв), синтеза на хормони и невротрансмитери и разграждането на хомоцистеина. За тази аминокиселина може да прочетете повече в статията Високо ниво на хомоцистеин: как влияе на сърдечното здраве

Ако се развие дефицит на витамин В12, ключови процеси не могат да се поддържат в дългосрочен план и се появяват поредица от постоянно влошаващи се симптоми. 

Дефицит на витамин B12 - причините и симптомите 

Обикновено витамин B12 се абсорбира лесно в последната част на тънките черва (илеума), което води до дебелото черво. Въпреки това, за да се абсорбира, витаминът трябва да се комбинира с вътрешния фактор - протеин, произведен в стомаха. Без вътрешен фактор, витамин B12 преминава през червата и се екскретира в изпражненията.

Тъй като витамин B12 е необходим за образуването на зрели кръвни клетки, дефицитът на този витамин може да доведе до анемия. Анемията се характеризира с необичайно големи червени кръвни клетки (макроцити) и необичайни бели кръвни клетки. 

Анемията може да не се развие до 3 до 5 години след началото на дефицита, тъй като голямо количество витамин B12 се съхранява в черния дроб. Дефицитът на витамин В12 обаче може да причини увреждане на нервите (невропатия), дори когато не се развие анемия.

Причините за дефицит на В12 са главно малабсорбция и повишена нужда от витамина. Уврежданията на стомашно-чревния тракт (включително причинени от заболявания), както и повишеното напрежение поради стрес и замърсяване, сериозно възпрепятстват способността на тялото да получава достатъчно B12 чрез диетата. Разбира се, това е особено очевидно, ако диетата така или иначе съдържа малко витамин B12, какъвто е случаят с вегетарианска и веганска диета.

Поради масово влошеното качество и съдържание на хранителния режим, нездравословният начин на живот в съвременния свят и огромния стрес като цяло, храносмилателните разстройства са често срещани в днешно време. 

Дали е налице дефицит на В12 може най-лесно да се определи чрез специфичен уринен тест, измерващ нивата на MMA. Метилмалоновата киселина се увеличава поради дефицит на B12; следователно може да се измери чрез уринен тест, за да се определи дали количеството B12 е достатъчно или не. 

Този метод всъщност е много по-надежден от обикновен кръвен тест и се препоръчва от експертите за правилно диагностициране на дефицита. Ето и повече информация за самия диагностичен тест: Тест за нивата на витамин Б12 (uMMA)

Симптомите на дефицит на витамин B12 могат да се обобщят в няколко категории и да се появят индивидуално или смесено:

 • Ментални симптоми: намален интерес към правене на обичайни неща, депресия, проблеми с паметта, проблеми със съня, проблеми с концентрацията, замаяност/сънливост, раздразнителност, безпокойство;
 • Леки до средни физически симптоми: бледа кожа, постоянна умора, обща физическа слабост, имунна недостатъчност, повишена чувствителност към инфекции, изтръпване на крайниците, възпаления на устата, стомаха и червата, метален вкус в устата, запек или диария, загуба на апетит, мускулни тремори;
 • Тежки физически симптоми: злокачествена анемия, парализа, нарушения на координацията, трудности при ходене, нарушена фина моторика, церебрална парализа, увреждане на ретината/зрителни увреждания, артериосклероза, инконтиненция, инфертелитет (безплодие).

От колко витамин В12 дневно се нуждаем?

Възрастните се нуждаят от около 2,4 микрограма (mcg) витамин B12 на ден, а бременни или кърмачки се нуждаят от повече. Повишена нужда означава до 5 микрограма, като фактори, които повишават нуждата от B12 на индивида, са болест, стрес, особено хроничен стрес, бременност и кърмене. Количеството витамин B12, от което се нуждаят бебетата и децата, варира в зависимост от възрастта им.

Човешкото тяло не произвежда витамин B12 самостоятелно, затова трябва да консумираме храни и напитки, които съдържат витамин B12. При необходимост той може да бъде осигурен и перорално (чрез хранителни добавки под формата на таблетки, спрейове и други), по интравенозен път (чрез IV инфузия) или интрамускулно (инжекционен път).

Инжекционните форми са показани при дефицит на витамин B12 поради различни причини, със или без неврологични прояви. Спрейовете за нос са показани за поддържане на концентрациите на витамин В12 след нормализиране с интрамускулна терапия с витамин В12 при пациенти с дефицит на този витамин, които нямат засягане на нервната система. Суплементите с витамин B12 са широко достъпни и показани при пациенти, които се нуждаят от добавки поради различни причини, но остава въпросът за степента на усвояване при хора с малабсорбция. 

Този проблем е решен при липозомалните форми, при които активното вещество стига директно в клетките и не преминава в храносмилателния тракт за допълнителна обработка.

Дефицит на витамин B12 - с какви методи може да се коригира

Поради многобройните функции на B12, дефицитът може да доведе до понякога сериозни физически и психически симптоми, вариращи от умора и депресия, до тежка анемия и увреждане на нервите. По-конкретно, някои от последствията от дефицит на витамин В12, който не е коригиран, са:

 • Нарушеното образуване на невротрансмитери и хормони може да доведе до промени в настроението и умствени и когнитивни разстройства;
 • Нарушаването на кръвообразуването и синтеза на ДНК може да доведе до пернициозна анемия и тежки нарушения на метаболизма;
 • Увеличаване нивата на хомоцистеин може да причини сърдечно-съдови заболявания, увреждане на ретината и съдова деменция;
 • Увреждането на нервите може да причини необяснима болка, парализа и нарушения в координацията. 

За да не се стига до чак толкова тежки здравословни нарушения, значително понижаващи качеството на живот, витамин В12 може да се набави в някоя от трите форми и чрез подходящия доставен метод. След прилагане на необходимите тестове по преценка на медицински специалист се избира количеството и начинът на приложение на В12. Ето и вариантите:

 • Серумният тест измерва цялото количество B12, присъстващо в кръвта, както и всички вещества, които са химически подобни на витамин B12. Въпреки това, голяма част от B12, измерен по този начин, не е използваем от тялото. Следователно този тест е изключително неточен и предоставя само частично полезни резултати.
 • По-добър вариант е така нареченият holoTC тест - той измерва само витамин B12, който е наистина достъпен за тялото. По този начин предоставя добра информация за наличните нива. 
 • Тестът посредством урина (uMMa) е полезен за измерване на съотношението между метилмалоновата киселина и креатинина в урината. Той също така позволява да се направят сравнително надеждни заключения относно количеството B12 в тъканите или клетките.

Форми на витамин В12

Метилкобаламин

Метилкобаламинът е една от двете биоактивни коензимни форми на витамин В12, от които тялото ни се нуждае. Метилкобаламинът допринася за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, защита на съдовете, нервите и мозъка, осигуряване на достатъчен синтез на невротрансмитери, защита на клетъчното делене и спомагане за запазване на ДНК. Също така метилкобаламинът функционира директно в клетките, където е отговорен за реактивирането на фолиевата киселина (фолат) и участва в разграждането на хомоцистеин. 

Тъй като метилкобаламинът може да се абсорбира и през устната лигавица, той обикновено се предлага под формата на таблетки за смучене, капки или спрей като Липозомален В12 метилкобаламин 5000 MCG. Този спрей е високоефективен и действа изключително бързо, тъй като се впръсква в букалната лигавица и липозомалната форма осигурява директна доставка на В12 в клетките.

Хидроксокобаламин

Хидроксокобаламинът сам по себе си не е коензимна форма на B12, но може лесно да се преобразува от тялото както в метил-, така и в аденозилкобаламин. Той е често срещана преходна форма в метаболизма на B12. Тази форма на витамина има принос за детоксикационните процеси в организма, участва в производството на еритроцити, синтеза на ДНК, подкрепя имунната функция. 

Ако се препоръчат инжекции в начална терапия след дефицит на B12 хидроксокобаламинът може да се разглежда като предпочитана форма. В случай на препоръчан прием на перорални добавки, хидроксокобаламинът също се препоръчва в комбинация с двете активни форми метилкобаламин и аденозилкобаламин. В комбинация с метилкобаламин хидроксокобаламинът се среща в продукта Витамин Б12 - Акти Б12 комплийт.

Аденозилкобаламин 

Аденозилкобаламинът е естествена форма на витамин B12, който заедно с хидроксокобаламина е най-често срещаната форма в храната. В човешкото тяло аденозилкобаламинът е най-разпространената форма на витамин B12 във всички наши органи и тъкани, съставлявайки приблизително 20% от B12 в кръвта.

Тази форма играе роля в метаболизма на важни аминокиселини и хормони, например: валин, изолевцин, треонин, метионин и други. Аденозилкобаламинът участва и в производството на енергия в тялото, като недостигът му води до нарушаване на производството на АТФ и в резултат на това, до хронична умора, изтощение и мускулна слабост. 

Може да се осигури директно чрез хранителни източници, под формата на хранителни добавки самостоятелно или в комбинация с другите форми, което е най-добрият вариант, за да получи тялото и трите форми на витамин В12.

Заключение

Витамин B12 е особено важен витамин за поддържане на здрави нервни клетки и помага при производството на ДНК и РНК, генетичният материал на тялото. Заедно с витамините B6 и B9 работят, за да контролират кръвните нива на аминокиселината хомоцистеин, а трите му форми имат уникални характеристики и свойства в тялото. Те не са заменими и поради това, че не можем да произвеждаме този важен витамин, трябва ежедневно да консумираме негови хранителни източници. 

При дефицит на витамин В12 последствията за здравето са сериозни и във всички системи на тялото, затова правилната диагностика и терапия за коригиране на недостига са ключова стъпка към по-добро здраве.

Използвани източници

 1. Ankar A, Kumar A. Vitamin B12 Deficiency. [Updated 2022 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441923/ 
 2. Arıcan, P., Bozkurt, O., Cavusoglu, D., Gencpınar, P., Haspolat, S., Duman, O., & Olgac Dundar, N. (2020). Various Neurological Symptoms with Vitamin B12 Deficiency and Posttreatment Evaluation. Journal of pediatric neurosciences, 15(4), 365–369. https://doi.org/10.4103/jpn.JPN_130_19
 3. Boumenna, T., Scott, T. M., Lee, J. S., Palacios, N., & Tucker, K. L. (2021). Folate, vitamin B-12, and cognitive function in the Boston Puerto Rican Health Study. The American journal of clinical nutrition, 113(1), 179–186. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa293 
 4. Gimsing P, Hippe E, Helleberg-Rasmussen I, et al. Cobalamin forms in plasma and tissue during treatment of vitamin B12 deficiency. Scand J Haematol 1982;29:311-318
 5. Hans C. Andersson, Emmanuel Shapira, Biochemical and clinical response to hydroxocobalamin versus cyanocobalamin treatment in patients with methylmalonic acidemia and homocystinuria (cblC), The Journal of Pediatrics, Volume 132, Issue 1, January 1998, Pages 121-124, ISSN 0022-3476, http://dx.doi.org/10.1016/S0022-3476(98)70496-2.
 6. Thakkar, K., & Billa, G. (2015). Treatment of vitamin B12 deficiency–Methylcobalamine? Cyancobalamine? Hydroxocobalamin?—clearing the confusion. European journal of clinical nutrition, 69(1), 1-2. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ