ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Дефицит на витамин В12 - същност и преодоляване

Недостатъчният прием на витамин В12 или невъзможността на организма да се справи с усвояването му са двете основни причини за развитие на дефицит. Веднъж установен, той може да даде обяснение за ред здравословни проблеми и неразположения, които сте си обяснявали с други фактори.

Може би много хора не знаят за различните роли, които има витамин В12 в организма – за здравето на мозъка, нервната система, формирането на ДНК и червените кръвни клетки.

И това не е всичко – ето защо витамин В12 е критично важен за вашия живот.

Защо витамин В12 е толкова важен

Витамин В12 или още наричан кобаламин ви е необходим не само за по-добро здраве, а въобще за по-добър начин на живот. При дефицит на витамин В12 се говори за неврологични или психологични проблеми, тъй като той участва в нервната и кръвоносната система.

Кобаламинът е най-комплексен сред всички витамини от В група и се съхранява в оскъдни количества в черния дроб. Едва тогава, когато неговият недостиг е ужасно голям, започват да се усеща явно липсата му. Поради това дефицитът на витамин В12 е трудно уловим навреме, а при родствена връзка с лице, което има пернициозна анемия трябва да се изследва за недостига на кобаламин. Това заболяване е автоимунно, като други подобни на него, които също могат да причинят дефицит, са болест на Крон и цьолиакия.

Много често срещан при хора с вегетариански и вегански режим на хранене е дефицитът на витамин В12, защото той не се съдържа в растителните храни. Те нямат нужда от него, не го синтезират и произвеждат, а като добри източници на витамина са:

 • Нискомаслени млечни продукти – кокоши и гъши яйца, мляко, швейцарско сирене Ементал
 • Риба
 • Месо – телешко и агнешко
 • Тофу
 • Миди, октопод и ракообразни

Внимателно проучван през последните 60 години, витамин В12 доказва своята роля за предотвратяване на коронарни и сърдечно-съдови заболявания. Освен това, вече споменахме, че участва в структурата на ДНК и е необходим за производството на енергия заедно с кислорода.

Макар и само 2-3 мкг на ден да е препоръчителната дневна доза, нейната липса в дългосрочен план може да доведе до дефицит на витамин В12 и някое от следните състояния:

 • Неврологични проблеми – слабост, тремор, промени в зрението, деменция, Алцхаймер
 • Съдови проблеми – микроинсулти, инфаркт на миокарда, инсулти
 • Хронична умора, анемия, недостиг на въздух и други

Изглежда страшно това, че липсата само на витамин В12 може да допринесе за някое от тези състояния. Причината е много проста – кобаламинът има ключова роля в най-важните метаболитни процеси в организма. Недостигът му може да порази много системи и органи тихо и продължително, без да подозирате за това.

А как се стига до дефицит на витамин В12

На първо място, хората, които стриктно спазват вегетарианска или веганска диета трябва да помислят за своя витамин В12. Те задължително следва да го приемат като хранителна добавка заедно с желязо и цинк.

Преди зачеване също трябва да се изследват, защото при евентуален недостиг и кърмене няма да има запас от витамина, който да се предаде на бебето. Неговата липса може да допринесе за развитие на аутизъм, забавяне на развитието или гърчове.

Всъщност явлението, свързано с дефицит на витамин В12, е известно на повечето медицински лица, но това не обяснява факта, че те не обръщат внимание на изследването му. Имайки предвид колко важен е кобаламинът във всяко едно отношение, то той трябва да се поема от здравната каса поне веднъж годишно, както и хормоналните изследвания, ала уви – всичко това е в ръцете на всеки един от нас.

При нарушения на тънкото черво, атрофичен гастрит, болест на Крон, други автоимунни заболявания или фамилна обремененост може да се каже, че са налице причини за дефицит на витамин В12. В такъв случай се провежда самонаблюдение и се преминава към диагностика, но първо – да се запознаем с типичните симптоми.

За да се изолират симптомите и да се потвърди или отхвърли липсата на витамин В12, могат да се извършат няколко изследвания.

За симптомите и диагностиката

На първо място анемията ще ви подскаже за липса на кобаламин. По принцип под анемия се има предвид няколко състояния, които се характеризират с недостатъчен брой червени кръвни клетки (или ниски нива на хемоглобин). Други ранни симптоми, сигнализиращи за дефицит на витамин В12, са:

 • Загуба на апетит
 • Отпадналост и чувство за преумора
 • Скованост, мускулна слабост
 • Нарушена памет и зрение
 • Болезнен или обложен език

Наличието на един или няколко от тези симптоми може да подсказва за липса на витамин В12. Ако неговите количества се окажат минимални за продължително време, организмът няма да бъде способен да се защити от бактериални и вирусни инфекции, защото не може да произвежда бели кръвни клетки.

Стомашно-чревната система също може да пострада от липсата на кобаламин, който спомага за обновяване на лигавицата, а слабостта и изтощението се появяват заради анемията.

Не по-малко опасно е натрупването на хомоцистеин в организма, който може да предизвика коронарни болести, тромбози и дори инсулт. Дефицитът на витамин В12 може да прерасне в хиперхомоцистеинемия при тежки случаи на дефицит с поява на тромбози.

Клиничното разпознаване на този дефицит е най-важната стъпка, за да започне нормализирането на нивата му в организма. Анамнезата трябва да включва всички симптоми, гастроинтестинални оплаквания, синдроми и заболявания, както и други рискови фактори като вегетарианско или веганско хранене.

Освен детайлен преглед се извършват и изследвания – измерване на ММК в кръвта или урината, тестване на урина, кръвно изследване на хомоцистеин. Тук има едно важно уточнение – едва 20% от общия измерен витамин В12 в серумна кръв е носещият клетъчен протеин транскобаламин, а останалото е протеин с неизвестни функции. Обикновено изследването измерва всички протеини заедно, като това може да повлияе на резултатите и не бива да се приема за реална оценка и изходна точка на изследването.

Прагът на тези изследвания е фиксиран на 450 pg/ml, а дефицитът започва да се проявява под 550 pg/ml. И поради тази причина следва въпросът:

Как тогава да приемаме витамин В12 и КОЛКО?

Препоръчителни дози

Това са общоприетите препоръчителни дози от витамина за различните възрастови групи:

 • Новородени: 0-6 месеца – 0,4 микрограма дневно
 • Бебета: 7-12 месеца – 0,5 мкг дневно
 • Деца: 1-3 годинки – 0,9 мкг дневно
 • Деца: 4-8 години – 1,2 мкг дневно
 • Деца: 9-13 години – 1,8 мкг дневно
 • Юноши: младежи, мъже и жени – 2,4 мкг дневно
 • Бременни: – 2,6 мкг дневно
 • Кърмачки: – 2,8 мкг дневно

Няма медицински данни за опасност или риск за здравето при предозиране с витамин В12, но за жалост дефицитът е проблем, и то всеобщ.

Приемът на хидроксокобаламин може да даде най-добри резултати, като запълни дефицита и възпре евентуални здравословни проблеми. Това е естествената форма на витамин В12, която се преобразува в метилкобаламин чрез метилиране.

Навременното разпознаване и диагностициране на дефицита на витамин В12 са от първостепенна важност, защото процесът е обратим, макар и с много усилия.

Провеждането на перорална терапия и промяната на хранителния режим ще помогнат за коригиране на нивата на кобаламин в организма. Ако се припознавате в някои от симптомите, не отлагайте изследването и се консултирайте със специалист.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ