ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Девет достъпни храни за по-добро зрение и очно здраве

Когато не можем да виждаме ясно, ние възприемаме само част от околната среда и се опитваме да разгадаем останалото. Въпреки че не можем да 9коригираме зрението без помощта на лещи или хирургия, има някои основни начини, които ще ви помогнат да имате добро зрение по-дълго време.
Разбира се, на първо място трябва да споменем начинът на хранене. Нашето гориво, онова, което захранва всички наши работещи части и системи, е именно храната. Човешките очи и техните компоненти се нуждаят от няколко вида нутриенти, също както всички останали наши органи.

Какво може да направите още днес, за да се радвате по-дълго на добро зрение и очно здраве?

Подобряване на зрението по естествен път

Най-добрият начин да подобрите естественото си зрение е да дадете на очите си онова, което им трябва, за да бъдат здрави. Постоянното снабдяване с пълноценни храни поддържа очите ви - и вашето тяло като цяло, в най-добрата му форма.

Витамини и антиоксиданти

Два сходни витамина и антиоксиданти доказано действат за подобряване на зрението. Това са:

 • Витамин А (недостатъкът на този витамин оказва влияние върху доставката на пигмент, наречен родопсин, който е от решаващо значение за виждането при слаба светлина и през нощта);
 • Лутеин - лутеинът е пигмент, открит във високи концентрации в слой на ретината, където специален вид клетки помагат да се предпази окото от излишната светлина. Категорични научни изследвания показват, че добавки с лутеин помагат на този процес, за да се подобри естественото зрение.

За щастие, лутеинът е антиоксидант, който се среща естествено в плодовете и зеленчуците, като например спанак, кейл и швейцарското зеле.

Най-хубавите храни за по-добро зрение

Много от витамините и антиоксидантите, които подобряват естественото зрение, се срещат в обикновените храни, които всеки ден слагаме на трапезата си:

 • Моркови;
 • Зеле, спанак и зеленчуци (витамин А и лутеин);
 • Черен дроб (витамин А), включително масло от черен дроб на треска;
 • Тиквички;
 • Брюкселско зеле (лутеин);
 • Сладки картофи и масло (витамин А).

Организации като Американската оптометрична асоциация (AOA) и Американската академия по офталмология (AAO) редовно отправят препоръките си за хранителни вещества с благоприятно действие за по-добро зрение. Те подкрепят свойствата на следните 10 храни, богати на хранителни вещества в помощ на човешкото зрение:

О, Риба

Поддържането на здравословен начин на живот може да помогне за намаляване на риска от проблеми с очите. Много видове риби са богати източници на омега-3 мастни киселини. Мазните риби са подходящ избор, тъй като са богати на омега-3.

Конкретните видове риби, които съдържат най-големи количества на омега-3, включват: риба тон, сьомга, пъстърва, скумрия, сардини, аншоа и херинга.

Хрупкави ядки и бобови растения

Ядките също са богати и на омега-3 мастни киселини. Ядките съдържат високо ниво на витамин Е, което може да предпази окото от увреждания, свързани с възрастта и измененията, които настъпват с нея. Ядките и бобовите растения, които са полезни за здравето на очите, включват: орехи, бразилски ядки, кашу, фъстъци, леща за готвене.

Сочни цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са богати на витамин С. Както витамин Е, витамин С е антиоксидант, който се препоръчва от AOA за борба с възрастовите увреждания на очите. Оптималните количества витамин С се съдържат в лимони, портокали и грейпфрути.

Ех, тези сладки картофи

Подобно на морковите, сладките картофи изобилстват от бета-каротин. Също така, сладките картофи се славят като добър източник на витамин Е, който също има голям принос за по-добро очно здраве.

Не за вегетарианци - Телешко месо

Телешкото е богато на цинк, който се свързва с по-добро дългосрочно здраве на очите. Цинкът може да помогне за забавяне на свързаната с възрастта загуба на зрение и дегенерация на макулата, която е все по-разпространен проблем.

Чудеса в черупка - Яйца

Яйцата са отличен източник на лутеин и зеаксантин, които могат да намалят риска от свързаната с възрастта загуба на зрение. Яйцата също са добри източници на витамини С и Е и цинк, като всички те са нужни за по-добро зрение и неговата острота.

Препоръчителен дневен прием

Настоящите ежедневни препоръки за тези хранителни вещества, които помагат да се забави прогресията на очните заболявания, са: 

 • 500 милиграма (мг.) витамин С;
 • 400 международни единици витамин Е;
 • 10 мг. лутеин;
 • 2 мг. зеаксантин;
 • 80 мг. цинков оксид;
 • 2 мг. меден оксид.

Други съвети за добро зрение, на които да наблегнете

Хората, които носят контактни лещи, следва да спазват инструкциите на лекарите си за намаляване на риска от инфекция. Има няколко различни стратегии, които могат да помогнат за запазване на зрението в добро състояние:

 • Носете подходящи слънчеви очила, тъй като прекомерното излагане на слънце може да причини катаракта;
 • Спиране на пушенето;
 • Редовни очни прегледи при офталмолог, особено ако има фамилна анамнеза за очно заболяване;
 • Използване на подходяща екипировка при работа, която включва възможни дразнители на очите или опасни химикали;
 • Измиване на ръцете преди поставяне или сваляне на контактни лещи;
 • Предпазване на очите от натоварване, свързано с дълготрайно взиране в монитори. В такъв случай, на всеки 20 минути трябва да се прави почивка и очна гимнастика.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ