ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Действие на хормона окситоцин при жените и мъжете

Окситоцинът е хормон, който често чуваме да се споменава в контекста на доброто настроение и здраве. Той действа като невротрансмитер в мозъка. Някои популярни медии неправилно го определят като „хормон на любовта“, защото той е свързан с положителните чувства и емоции. Но ролята му в организма е много по-сложна от това. Окситоцинът не е хормон на блаженството, но е свързан с човешките емоции и регулирането на раждането и кърменето при жените. Той има важна роля и за здравето на мъжете. Любопитни ли сте да разберете повече? Нека видим как действа този хормон в човешкия организъм и при двата пола.

Относно окситоцина – същност и действие

При хората се смята, че окситоцинът се отделя по време на прегръдка или докосване и при двата пола. В мозъка окситоцинът участва в социалното разпознаване и обвързване и може да има роля във формирането на доверие между хората и щедростта към тях. 

Окситоцинът се произвежда в хипоталамуса и се отделя в кръвта от задната хипофизна жлеза. Секрецията зависи от електрическата активност на невроните в хипоталамуса - той се освобождава в кръвта, когато тези клетки са възбудени.

Окситоцинът на първо място е от значение за от изследователите, които откриват, че кърмещите жени са по-спокойни, когато правят физически упражнения и изпитват стрес, отколкото майки, които хранят децата си от шише. Това е само една част от важната, сложна неврохимична система в нашите тела, която ни помага да се адаптираме към емоционални ситуации.

Проучванията на окситоцина също са установили, че той е важен химически пратеник, който контролира някои човешки емоции и социалното взаимодействие. Именно окситоцинът задейства връзката между майка и бебе, а също така може да играе роля в разпознаването, сексуалната възбуда, доверието и безпокойството. Някои изследвания показват, че хормонът също може да повлияе различни видове зависимости и стрес.

Как действа окситоцинът в мозъка

Окситоцинът, секретиран от хипофизата, не може да влезе отново в мозъка поради кръвно-мозъчната бариера. Вместо това се смята, че поведенческите ефекти на окситоцина отразяват освобождаването от окситоциновите неврони различни от тези, които се проектират към хипофизата.

Окситоциновите рецептори се създават от неврони в много части на мозъка и гръбначния мозък, включително амигдалата, вентромедиалния хипоталамус, септума и мозъчния ствол.

Какво се случва след това? Хормонът може да допринесе за някой от следните ефекти, установени при животни и хора:

  • Сексуална възбуда -  Окситоцинът, инжектиран в цереброспиналната течност, предизвиква спонтанни ерекции при плъхове, отразявайки действията в хипоталамуса и гръбначния мозък;
  • Обвързване - В опити с мишки е установено, че окситоцинът, освободен в мозъка на женската по време на сексуална активност, е важен за формирането на моногамна двойка връзка със сексуалния ѝ партньор. Вазопресинът има подобен ефект при мъжете. При хора се съобщава, че плазмените концентрации на окситоцин са по-високи сред хората, които твърдят, че се влюбват;
  • Подготовка на невроните за раждане при бебета - Преминавайки през плацентата, майчиният окситоцин достига до мозъка на плода и предизвиква превключване в действието на невротрансмитер GABA от възбуждащо към инхибиращо върху феталните кортикални неврони. Това заглушава мозъка на плода за периода на раждането и намалява неговата уязвимост към хипоксично увреждане;
  • Поведение на майката - Женски овце и плъхове, получаващи антагонисти на окситоцин след раждането, не проявяват типично майчинско поведение. За разлика от тях, девствените женски овце показват майчинско поведение към чужди агнета при вливане на окситоцин в цереброспинална течност, което те не биха направили при нормални обстоятелства;
  • Аутизъм - Изследване от 1998 г. установява значително по-ниски нива на окситоцин в кръвната плазма на деца с аутизъм. Проучване от 2003 г. установява намаляване на повтарящото се поведение в аутистичния спектър, когато окситоцин е прилаган интравенозно. Друго проучване от 2007 г. отчита, че окситоцинът е помогнал на възрастни хора с аутизъм да запазят способността за оценка на емоционално произношение и интонацията на речта;

Окситоцин при жените – как работи

При жените хормонът е отговорен за сигнализирането на контракциите на утробата по време на раждането. Хормонът стимулира мускулите на матката да се свиват, така че да започне раждането. Той също така увеличава производството на простагландини, които ускоряват процеса и увеличават контракциите още повече. Поради този ефект понякога се използва синтетичен окситоцин (питоцин), за да предизвика раждане, ако не може да се осъществи естествено. Също така може да се приложи за усилване на контракциите, ако самото раждане протича бавно.

След като се роди бебето, хормонът спомага за нормалната лактация чрез преминаване на млякото в гърдата на майката. Когато бебето засуче гърдата на майката, секрецията на окситоцин причинява отделянето на мляко, за да може бебето да се храни. 

В същото време хормонът се освобождава в мозъка, за да стимулира по-нататъшното производство на окситоцин. След като бебето спре да се храни, производството на хормона спира до следващото хранене. 

Окситоцинът се контролира от механизъм за положителна обратна връзка, при който освобождаването на хормона предизвиква действие, което стимулира повече от собственото му освобождаване.

Окситоцин при мъжете – как работи

За мъжете функцията му е една идея по-маловажна, но все пак има роля за ефективно движещите се сперматозоиди. Изглежда, че влияе и върху производството на тестостерон в тестисите.

При мъжете, както и при жените, окситоцинът улеснява изграждането на връзка между родител и дете. Бащи, които получават допълнително окситоцин чрез спрей за нос, прекарват повече време с 5-месечните си бебета в сравнение с други, които не са получавали от този спрей. Това е резултатът в проучване от 2012 г. (Oxytocin Boosts Father-Baby Bonding, Megan Gannon за Live Science). Интересно е да отбележим, че има още един хормон, наречен вазопресин, който играе по-силна роля при мъжете.

Според статия, публикувана в списание TIME преди няколко години, е проведено проучване и в последствие публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Според това проучване мъжете имат по-високи нива на хормона окситоцин, когато изпитват любов към своите жени или приятелки. Тъй като изследваните мъже не проявяват подобна реакция, когато им се показват снимки на непознати, колкото и да са красиви, това кара изследователите да стигнат до заключението, че окситоцинът може да е отговорен за това, че мъжете стават моногамни. Участвалите в него са само 40 души, затова е твърде неточно да приемем такава малка извадка за общовалидно правило. 

„След като мъжете получават окситоцин, привлекателността на партньора се увеличава в сравнение с привлекателността на други жени“, казва д-р Рене Хюрлеман, професор по психиатрия от Университета в Бон - Германия. 

Проблеми с производството

Такива могат да се появят въпреки че са рядкост. По принцип при всеки човешки хормон може да има изменения в различен етап от живота, особено при жените, които преминават през различни хормонално обособени периоди (бременност, менопауза и други).

Високите и ниските нива на окситоцин са възможни, но проучванията все още не са открили последици от тези състояния. Мъжете с високи нива на окситоцин понякога развиват доброкачествена простатна хиперплазия или уголемяване на простатната жлеза. Това състояние може да причини уринарни проблеми. 

Липсата на окситоцин от друга страна може да предотврати рефлекса на намаляване на кърмата и да затрудни кърменето. Ниските нива на окситоцин също са свързани с депресията, но използването му за лечение на състояния на психичното здраве все още не е проучено достатъчно.

Ниските нива на този хормон се забелязват при състояния като аутизъм и нарушения в аутистичния спектър (например синдром на Аспергер) - ключов елемент от тези разстройства е лошото социално взаимодействие и общуване. Някои учени смятат, че окситоцинът може да се използва за лечение на тези разстройства. 

Освен това ниските му нива се свързват с депресивни симптоми и някои специалисти го предлагат за лечение на депресивни разстройства. Понастоящем обаче няма достатъчно доказателства, които да подкрепят използването му за някое от тези състояния.

Освен този хормон има и други, които са също толкова важни за репродуктивното, психичното и мозъчното здраве. Такива хормони са серотонин, допамин, кортизол и други. Очаквайте нова тема, в която ще обърнем внимание и на тях.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ