ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Диета при менопауза – как влияят различните храни на женското здраве

Умората, повишаването на теглото, промените в настроението и горещите вълни могат да ви накарат да желаете парче торта или пикантен чипс едновременно, но тези избори могат в действителност да влошат симптомите на менопауза.

Менопаузата е естествен преход в живота на всяка жена, когато приключи нейният менструален цикъл. Потвърждава се, че менопаузата е настъпила 12 месеца след последния менструален цикъл. Но преходът и симптомите, свързани с менопаузата, могат да продължат няколко години, които да бъдат доста натоварващи и неприятни.

Докато менопаузата е свързана с много неприятни симптоми и увеличава риска от някои заболявания, начинът на хранене е основополагащ за повече спокойствие и по-леко преминаване през трудностите на менопаузата.

Какви промени се случват по време на менопаузата

Всъщност в началото бе перименопаузата, когато тези симптоми взимат превес и постепенно преминават към менопауза и постменопауза. Жени, които поне една година не са имали менструален цикъл, се счита, че са в постменопауза.

Горещите вълни са често срещан симптом на перименопаузата. Едно проучване установява, че умерените до тежки горещи вълни могат да продължат средно 10,2 години. Това е по-дълго от общоприетата времева рамка за продължителността на горещите вълни.

Изследователите също така установяват, че черните жени и жените със средно тегло изпитват горещи вълни за по-дълъг период, отколкото белите жени и жените, които са с наднормено тегло.

По време на прехода към менопауза и след това, производството на хормона естроген започва да намалява, нарушавайки нормалните циклични модели на естрогена и прогестерона. Намаляването на нивата на естроген влияе негативно на метаболизма ви, което води до увеличаване на теглото.

Тези промени могат също да повлияят на нивата на холестерола и начина, по който тялото ви разгражда въглехидратите. Много жени изпитват симптоми като горещи вълни и трудности със съня по време на този преходен период.

Освен това, хормоналните промени водят до намаляване на костната плътност, което може да увеличи риска от фрактури. Ключов способ за предотвратяване на това, а и на много други здравословни проблеми, е балансираното хранене, което набляга на добри количества от всички нутриенти.

Следването на оптималната диета докато трае менопаузата може да помогне за намаляване или дори предотвратяване на симптомите на менопауза и да ви предпази от заболявания като остеопороза и сърдечно-съдови заболявания.

Има някои важни храни, които са отлични за здравето на жените и могат да помогнат при симптомите на менопаузата като суха кожа, подуване на корема, наддаване на тегло, горещи вълни и загуба на костна маса, казва д-р Лиза Бунс, член на Американската асоциация по диабет.

Храни и напитки, на които да наблегнете в период на менопауза

Колкото по-рано се уверите, че тези храни са основни в менюто ви, толкова по-лесна е менопаузата и годините след това.

Вода

Вагиналната сухота и сухата кожа, причинени от понижаване на естрогена по време на менопаузата, са често срещани оплаквания сред жените, но приема на 8 чаши вода дневно може да помогне за поддържане на влагата и сухотата.

Млечни продукти

Млечните продукти като кисело мляко и сирене съдържат калций, фосфор, калий, магнезий и витамини D и K - всички от които са от съществено значение за здравето на костите ви.

Вашите нужди от калций се увеличават по време на менопаузата, тъй като загубата на естроген може да ускори загубата на костна тъкан.

Ако не приемате синтетичен естроген се стремете да получавате най-малко 1200 милиграма калций на ден. Ако сте на хормонална заместителна терапия, 1000 милиграма на ден са достатъчни.

Източници на добри мазнини

Омега-3 мастните киселини могат да бъдат от полза за жени, преминаващи през менопауза. Едно голямо проучване при 483 жени в менопауза заключава, че добавките с омега-3 намаляват честотата на горещите вълни и честотата на нощните изпотявания. Тяхното значение за здравето на сърдечно-съдовата система не бива да се подценява, така че смело търсете източници на тези мазнини.

Храни с най-високо съдържание на омега-3 мастни киселини включват мазни риби като скумрия, сьомга и аншоа, както и семена като ленени семена, семена от чиа и семена от коноп.

Вижте още: Нептун Крил Ойл / Neptune Krill Oil – 30 капсули

Плодове и зеленчуци

Необходими във всеки етап и фаза на живота, плодовете и зеленчуците са богати на витамини и минерали, фибри и антиоксиданти. Кръстоцветните зеленчуци например могат да бъдат особено полезни за жени в постменопауза.

Метаболизмът ви се забавя, когато ставате по-възрастни, а жените в средата на 40-те години водят все по-заседнал начин на живот. Всичко това допринася за увеличаване на теглото, един от най-явните симптоми на менопаузата. Зеленчуците, особено зеленолистните, съдържат най-различни витамини и минерали, които няма да си набавите от месо и млечни продукти, така че те трябва да са задължителна част от ежедневното хранене.

Качествени източници на протеин

Спадът на естрогена при менопауза е свързан с намаляване на мускулната маса и здравината на костите. Поради тази причина, жените, преминаващи през менопауза, трябва да ядат повече протеини.

Насоките са за жени над 50 години да се хранят с 1–1,2 грама на килограм телесно тегло дневно или 20-25 грама висококачествен протеин на хранене. Тук трябва да споменем и ролята на колаген тип 1 и 3 за еластичността на кожата, нейната хидратация и здравина. Допълнителната суплементация с продукти, съдържащи колаген, ще спомогне за по-добро състояние на кожата, която също претърпява доста промени при колебания в теглото.

Пълнозърнести продукти

Някои пълнозърнести като овесена каша, киноа, ечемик и кафяв ориз осигуряват витамини от група В, които спомагат за увеличаване на енергията, управление на стреса и поддържане на функционирането на храносмилателната система.

Фолиевата киселина и фибрите, които също се срещат в пълнозърнестите храни, спомагат за по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания, които нарастват след менопаузата.

Желязо

Нуждата от желязо всъщност се понижава по време на менопауза, така че се фокусирайте върху храненето с говеждо месо, яйца, богати на желязо зърнени храни и зърна. Добавките от желязо (и това включва мултивитамини с желязо) обикновено не се препоръчват за жени след менопауза, освен ако вашият лекар не ги предпише.

А кои храни да избягвате

Ограничете употребата на алкохол, захар, кофеин и пикантни храни, които могат да предизвикат горещи вълни, да влошат уринарната инконтиненция (друг често срещан проблем по време на менопаузата), да повлияят върху колебанията в настроението ви или теглото ви.

Всички тези ценни и важни препоръки по отношение на храненето ще ви помогнат да минимизирате неприятните емоции, докато преминавате през процеса. Напълно естествена и неизбежна, менопаузата може да се овладее с промени в храненето и двигателната активност. Движете се повече и хапвайте добре, за да ви е по-леко!

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ