ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Диета според метаболитния тип и MetaShake

Съществуват редица методи за отслабване и различни видове диети, които да ни помогнат да постигнем желаното тегло. Нутригенетиката изучава четири различни вида генетичен метаболизъм и се смята, че те са ключът към ефективното и здравословно отслабване, както и поддържане на теглото.

Когато разберете своите индивидуални метаболитни характеристики, Вие можете да приспособите начина си на живот и своята диета към метаболизма си. По този начин лесно може да реализирате желаните цели по отношение на външния си вид и теглото си.

В тази статия ще разгледаме подробно основните четири метаболитни типа и ще Ви предоставим възможност да определите своя, за да сте сигурни, че водите възможно най-здравословния начин на живот според индивидуалните нужди на своя организъм.

Кои са четирите основни метаболитни типа?

Метаболитните типове са споменати за първи път през 60-те години на миналия век от американския зъболекар Уилям Доналд Кели. Неговите изследвания и методи не били съвсем точни, но напредналата медицина днес и възможността за максимално акуратни резултати при проучванията спомагат за развитието на нутригенетиката и определянето на четирите основни мета-типа: алфа (α), бета (ß), гама (γ) и делта (δ). Всеки един от тези типове обработва и усвоява по различен начин хранителните вещества, които приемаме. 

Според метаболитното типизиране, всеки човек има уникален метаболизъм и съотношението на макронутриентите в храната, която приема, може съответно да му действа благоприятно, или да му вреди. А сега нека се запознаем по-подробно с всеки от метаболитните типове.

Мета-тип Алфа 

Мета тип Алфа се характеризира с по-добра обработка на богата на протеини храна. При този мета-тип делът на богатите на въглехидрати и мазни храни трябва да бъде намален при диетата за отслабване.

Това е така, защото метаболизмът на тип Алфа е малко по-бавен и отслабването често е затруднено поради склонността на представителите на типа да задържат в тялото си излишните мазнини.

За носителите на метаболитен тип Алфа се препоръчва да консумират богати на протеини храни като риба, ядки и авокадо. Диетата трябва да бъде с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини.

Мета-тип Бета

За разлика от мета-тип алфа, при мета-тип бета метаболизмът обработва добре както протеините, така и мазнините. Поради тази причина при отслабване този тип следва да се спре на диета с ниско съдържание единствено на въглехидрати. 

Диетата на метаболитен тип Бета може да включва повече храни с високо съдържание на протеини, които съдържат по-малко от 10% мазнини и здравословни мазнини. Препоръчва се намаляване на приема на рафинирани захари, преработени храни и прости въглехидрати, и наблягането на нетлъсто месо, риба, семена и здравословни масла. 

Мета-тип Гама

Докато при мета-типовете Алфа и Бета въглехидратите бяха слабото място и ключът към напълняване, представителите на мета-тип Гама обработват значително по-добре въглехидратите и следва да акцентират на тях в хранителния си режим с цел постигане на целите си по отношение на теглото.

За тип Гама се препоръчва диета, включваща балансиран прием на макронутриенти, с акцент върху въглехидратите. Сложните въглехидрати като пълнозърнести храни, бобови растения и зеленчуци са полезни за осигуряване на енергия и ускорено постигане на фитнес целите на представителите на този тип. Следователно, като част от диета за намаляване на теглото при мета-тип Гама, делът на богатите на протеини и мазнини храни трябва да бъде редуциран. 

Мета-тип Делта

Мета-тип Делта от своя страна се характеризира с добра преработка както на въглехидратите, така и на мазнините. Ето защо при диета с цел отслабване за този тип, представителите му следва да намалят приема на храни, богати на протеини.

Ако Вашият мета-тип е Делта, фокусирайте се върху приема на плодове, кореноплодни зеленчуци и бобови култури, както и здравословни масла и ядки, и избягвайте консумацията на протеинови храни като яйца и млечни продукти. 

Как да определите своя метаболитен тип?

Определянето на метаболитния тип може да Ви помогне да постигнете желаните цели по отношение на своя външен вид и теглото си, както и да запазите в дългосрочен план добро здраве. За целта можете да се доверите на генната диета, разработена от немската компания GoGAP и техния GoGAP MetaCheck анализ.

Анализът се извършва чрез лесна и безболезнена процедура по вземане на проба със слюнка. Освен че ще научите своя мета-тип и ще узнаете коя е печелившата диета за Вас, чрез CoGAP можете да се запознаете и със своя спорт-тип -  „Е“ (endurance) или „S“ (speed), и съгласно него да Ви бъде изготвен и тренировъчен план, който да допълни диетата Ви и допълнително да ускори процеса на отслабване.  

Доверявайки се на Detox Center за своя MetaCheck анализ, можете да се възползвате от индивидуални препоръки за хранителен режим и упражнения съгласно своя мета-тип, както и да получите достъп до онлайн портал, който е богат източник на рецепти и тренировки, които можете да прилагате в ежедневието си според своите индивидуални нужди.

MetaShake - още една стъпка към перфектната фигура

В основата на MetaCheck генната диета стои революционния продукт MetaShake. Той е уникален заместител на хранене, подходящ за всеки един от различните мета-типове, и отговаря на индивидуалното генетично предразположение. 

В забързаното и натоварено ежедневие невинаги имаме възможност да приготвим подходящата храна според своя режим. MetaShake е отлична алтернатива на Вашите мета-тип хранения и ще Ви доближи с още една крачка до мечтаните килограми.

Какво съдържа MetaShake?

Шейкът съдържа редица витамини и минерали, от които Вашето тяло се нуждае за здравословна и балансирана диета. Продуктът не съдържа лактоза и глутен, и е напълно подходящ за вегетарианци. В състава му има и висок процент фибри, повишаващи усещането за ситост и стимулиращи храносмилането.

В MetaShake откриваме съдържание на Витамини А, В, Е и C, рибофлавин, който подсилва функциите на имунната система и се грижи за общия тонус на организма, както и фолиева киселина, която балансира хормоните и предпазва сърдечно-съдовата система, както и регулира нивата на кръвната захар.

Познавайки своя метаболитен тип, можете с лекота и без да нарушавате качеството си на живот да постигнете своите цели и да се отървете по естествен и здравословен начин от излишните килограми. MetaShake и генната диета са правилните стъпки към Вашето ново, по-добро Аз - направете ги още днес и се запознайте със своята най-добра версия!

Използвани източници

  1. Sánchez López de Nava A, Raja A. Physiology, Metabolism. [Updated 2022 Sep 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/
  2. Metallo CM, Vander Heiden MG. Understanding metabolic regulation and its influence on cell physiology. Mol Cell. 2013 Feb 7;49(3):388-98. doi: 10.1016/j.molcel.2013.01.018. PMID: 23395269; PMCID: PMC3569837.
  3. Fenech M, El-Sohemy A, Cahill L, Ferguson LR, French TA, Tai ES, Milner J, Koh WP, Xie L, Zucker M, Buckley M, Cosgrove L, Lockett T, Fung KY, Head R. Nutrigenetics and nutrigenomics: viewpoints on the current status and applications in nutrition research and practice. J Nutrigenet Nutrigenomics. 2011;4(2):69-89. doi: 10.1159/000327772. Epub 2011 May 28. PMID: 21625170; PMCID: PMC3121546.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ