ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Диметилглицин (ДМГ) в подкрепа на имунната система

Диметилглицин или накратко ДМГ е аминокиселина с доста интересна история. Приложението му е започнало около 60-те години, когато все още се е смятал за витамин. Медицината по-късно е открила, че този елемент помага за подсилването на мозъчната функция. Също така допринася за свалянето нивата на стрес и защитава сърцето. 

Установено е, че това хранително вещество е много ценно в производството на енергия и е от особено значение за поддържане на здравословното състояние на спортисти или на хора с много високо физическо, ментално и психическо натоварване. Нека разберем защо диметилглицинът е толкова важен за имунната система.

Какво представлява имунната система?

Най-общо казано имунната система на човека се грижи за запазване баланса в тялото и поддържане на добро здраве чрез защита от патогенни микроорганизми. Тази система е комбинация от много механизми в човешкия организъм, без които процесът би бил много труден. Всичко се случва в синхрон и с взаимодействие като танц. Цялото тяло работи в посока търсене на баланс чрез активиране на различни механизми на вродената и адаптивната имунна система. 

В който и момент да анализираме тялото, ще видим, че всички процеси в него се стремят към здраве и защита. Но под тази повърхност се крият много сложни комбинации от комуникация и свързване между различни химични елементи, чиято обща цел е да се чувстваме добре.

Ролята на диметилглицина (ДМГ) за добро здраве

ДМГ е производно на аминокиселината глицин и се намира в растителни и в животински храни в малки количества. Синтезира се в черния дроб на човека и с напредване на възрастта производството му намалява. Също така може да намалее след преживян стрес и заболяване. ДМГ е нужен за синтеза на хормони, невротрансмитери, витамини и антитела. Именно затова трябва да поддържаме оптимални нива на този елемент и да не позволяваме изчерпването му.

Най-важната роля на ДМГ е участието му в процеса на метилиране. Този процес е важен за клетъчните функции и производството на антитела. В ежедневието ни и най-вече ако работим сред хора, ние сме изложени на бактериални инфекции. Ако тялото е подкрепено с правилните елементи, то тогава много ефективно ще произвеждаме антитела след среща с потенциални патогени. Това е особено приложимо за зимните месеци и спомага за подкрепата на имунитета.

Малко повече за метилирането

Демитилглицинът е имунен модулатор. Всяко хранително вещество, което подобрява реакцията на имунната система към опасни за тялото вируси и бактерии, е от особено значение за поддържане на силен и устойчив имунитет. ДМГ може да доставя метил, т.е. да метилира и да деметилира. Метилирането е процес, чрез който метиловите групи подпомагат производството на антитела и укрепват имунната функция. 

На още по-важно място стои ролята на ДМГ в детоксикацията на черния дроб. Метилирането е от особено значение за елиминирането на токсините в организма.  Това е много важно за предпазването и изчистването на тялото. И играе ключова роля в поддържането функциите на имунната система.

АТФ или аденозинтрифосфат е основна молекула, доставяща химическа енергия за множество биохимични процеси в тялото. На практика тя е от ключово значение за функционирането ни. ДМГ подобрява производството на фосфокреатин - друга важна енергийна молекула, чиято роля е да увеличава производството на АТФ. Това прави ДМГ и АТФ взаимосвързани и оптималните нива на ДМГ – значително важни за нашето здраве.

Мозък и кислород

Диметилглицинът служи за регулиране на нивата на хомоцистеин, които при високи стойности могат да бъдат много опасни за мозъка и за централната нервна система. 

Освен това, този елемент забавя процеса на стареене и влияе положително при когнитивни нарушения. Има много важна роля при транспортирането на кислород до клетките. При липса на достатъчно движение на тялото, лимфният дренаж не функционира по най-ефективният начин и се получава задръжка на течности в някои области на тялото, до които трудно стига кислород. Кислородът е от ключово значение и за функционирането на мозъка и на сърцето. 

Преодоляване на стреса с участието на ДМГ

В съвременното ежедневие човек е подложен на голямо количество стрес. Както знаем, стресът покачва нивата на кортизол в кръвта, а кортизолът е хормон. При хормонален дисбаланс в тялото, ние често попадаме в кръговрат на безсъние, умора, раздразнителност, чувствителност, честа тревожност и апатия. В тези периоди се наблюдава и често боледуване и предразположеност към вируси. 

В много ситуации можем да преминаваме през покачване и понижаване на кортизола, което на ежедневно ниво е допустимо в близки граници. Ако обаче нивото се повиши рязко и с големи разлики, и това продължава постоянно, тогава тялото трябва да има механизъм за отрегулиране и връщане към баланс. 

Тъй като ДМГ подобрява метаболитната функция на организма и подпомага производството на метаболитни междинни продукти, необходими за производството на хормони, тогава за тялото ще бъде много по-лесно и възможно да се върне към баланс след рязко повишаване на хормона на стреса - кортизол. Ако той не е отрегулиран в кратък срок, то може впоследствие да се отрази на съня, способността за възстановяване и регенерация на засегнатите клетки.

ДМГ е враг на токсините

Освен стрес, в ежедневието ни имаме честа среща с токсини. Те могат да навлязат в клетките ни през въздуха, който дишаме; през повърхностите, до които се докосваме; през храната и напитките, които консумираме. 

Диметилглицинът е мощен антиоксидант. Той се свързва със свободните радикали и помага извеждането им от организма. При наличие на повтарящи се и упорити гъбични инфекции, диметилглицинът също може да помогне в борбата с тях. Според медицинско проучване, в което са се изследвали 2 групи хора, срещнати с еднакъв вирус, групата, приемала добавка ДМГ, е имала 400% повече антитела към съответния вирус спрямо групата, която не е приемала добавка. Това означава, че поддържайки високи нива на ДМГ ние не само може да се чувстваме по-добре, но ще сме и по-защитени. 

Установено е още, че ДМГ засилва производството на Т-клетки (бели кръвни телца) и на В-клетки (лимфоцити), чиято роля е да произвеждат антитела срещу потенциални вредни агенти. Т-клетките например могат да унищожат заразени или ракови клетки. Те също така насочват имунния отговор, като помагат на В лимфоцитите да елиминират нахлуващите патогени. В-лимфоцитите, наричани още В-клетки, създават вид протеин, наречен антитяло.

Спорт и работа с помощта на ДМГ

Диметилглицинът е много известен сред професионалните спортисти. Неговата роля е в това, че намалява умората и повишава издръжливостта, като ограничава натрупването на млечна киселина в мускулите. Приложението му обаче не спира само до спортните среди. Хора, изложени на голям физически и емоционален стрес, както и студенти, ученици, служители на отговорни позиции също се повлияват много добре от употребата на диметилглицин. 

В телата ни се синтезират много малки количества, понякога недостатъчни, а да си доставим чрез храната нужните нива е почти невъзможно. Въпреки че се намира в животински черен дроб, бобови храни, семена, ядки, месо, житни култури, количествата са крайно малки и затова е нужно да се приемат хранителни добавки като Акти ДМГ, които осигуряват тази важна аминокиселина.

Acti DMG е формула, в която се съдържат 60 веге капсули, а във всяка от тях има 250 мг. диметилглицин. Във формулата на продукта не са използвани съставки от животински, млечен или рибен произход. Подходящ е за прием при необходимост от регулиране нивата на хомоцистеин, по-добър пренос на кислород и за оптимална мускулна издръжливост и дейност.

Използвани източници

  • Graber CD, Goust JM, Glassman AD, Kendall R, Loadholt CB. Immunomodulating properties of dimethylglycine in humans. J Infect Dis. 1981 Jan;143(1):101-5. doi: 10.1093/infdis/143.1.101. PMID: 6163829.
  • Takahashi T, Sasaki K, Somfai T, Nagai T, Manabe N, Edashige K. N, N-Dimethylglycine decreases oxidative stress and improves in vitro development of bovine embryos. J Reprod Dev. 2016 Apr 22;62(2):209-12. doi: 10.1262/jrd.2015-149. Epub 2016 Feb 11. PMID: 26875568; PMCID: PMC4848579.
  • Wolfsegger T, Böck K, Schimetta W, von Oertzen TJ, Assar H. N,N-Dimethylglycine in patients with progressive multiple sclerosis: result of a pilot double-blind, placebo, controlled randomized clinical trial. Neurol Res Pract. 2021 May 24;3(1):29. doi: 10.1186/s42466-021-00126-z. PMID: 34024278; PMCID: PMC8142643.
  • Neri, F., Incarnato, D., & Oliviero, S. (2015). DNA methylation and demethylation dynamics. Oncotarget, 6(33), 34049–34050. https://doi.org/10.18632/oncotarget.6039 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ