ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

DMSO (диметилсулфоксид) – силен противовъзпалителен и болкоуспокояващ агент

Въпреки десетилетия изследвания и стотици проучвания в световен мащаб, ДМСО/DMSO (диметилсулфоксид) е все още рядко споменаван измежду здравните среди. Това съединение демонстрира мощни противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, които заслужават повече внимание. ДМСО доказано облекчава дискомфорт на опорно-двигателния апарат и намалява уринарните смущения. 

Поради тези и други ползи за здравето ДМСО все повече натрупва популярност заради ефективното си действие при различни здравословни проблеми. В тази статия ще говорим за широката употреба на диметилсулфоксид при третиране на възпаления и болка.

Произход, проучвания и приложение на ДМСО

ДМСО/DMSO, или диметилсулфоксид е органосерно съединение с формула (CH3)2SO. Произлиза от вещество, намиращо се в дърветата и се счита, че в природата този елемент лекува заболявания при растенията, като пренася оздравителни вещества до нужните заболели зони. 

Както стана ясно, ДМСО е органично сярно съединение. Сярата е минералът на здравето, а ДМСО е много богат източник на органична сяра. Серните съединения имат богато клинично приложение при лечение на заболявания, като артрит, цистит, спортни травми. Точно като чесънът, който има високо съдържание на сяра, ДМСО доказва своята ефективност по същата причина. 

Човешкият организъм използва сярата за създаването на нови клетки в тялото. В днешно време се наблюдава все по-често дефицит на сяра, тъй като при обработка на храна тя губи значително своите нива, а съвременният човек се храни основно с обработена храна. 

Дефицитът на сяра води и до бавното зарастване на рани и белези, чупливи нокти, проблеми с храносмилането, предразположеност към възпаления, нисък имунен отговор, артрит, акне.

Изследванията върху положителните свойства на DMSO датират отпреди 50 години. Едно от първите приложения на това съединение е в борбата с оксидативния стрес на клетките и намаляването на отоци по главата, вследствие на удари, травми и наранявания. Резултатите от многобройни проучвания показват, че DMSO може значително да намали болката и да помогне при много състояния на възпаление. В повече от 125 страни DMSO е считан за безопасен и терапевтичен продукт, подкрепен с повече от 10 000 научни статии за неговите биологични ползи.

В едно от най-интересните проучвания за този елемент се посочва, че DMSO може да бъде полезен за пренасяне на хранителни вещества върху нарушената структура на отворена рана. Това увеличава скоростта на заздравяване и възстановяване. DMSO е бил използван като "медицински антифриз", защитавайки органите и клетките от замръзване. 

Една от най-обещаващите роли на DMSO е в лечението на тежки затворени травми на главата. Облекчава подуването на мозъка и възстановява кръвния поток и оксигенацията след такива наранявания. DMSO като лекарство се използва и за лечение на симптоми на синдром на болезнения пикочен мехур. Проучванията предполагат допълнителни приложения на DMSO в борбата с болести като артрит, фибромиалгия, болест на Алцхаймер и улцерозен колит. 

Как точно DMSO повлиява болката и възпаленията?

DMSO може да се приема през устата, използва се локално или се прилага интравенозно за лечение на амилоидоза и свързаните с нея симптоми. Амилоидозата е състояние, при което определени протеини се отлагат необичайно в органи и тъкани и причиняват клетъчен дисбаланс. Дисбалансът води до повишаване възпалителните процеси в организма и именно поради тази причина човешкият организъм е в постоянен стремеж към балансирано здраве. 

Много често в нашето географско разположение DMSO намира приложение при силно главоболие, мигрена, симптоми на ревматоиден артрит, белези, склеродермия, проблеми с очите. Също така ДМСО е много полезно откритие от учените, тъй като добавянето му към други медикаменти за локално приложение може в пъти да увеличи абсорбацията и ефективността им.

Диметилсулфоксидът има безброй положителни ефекти върху съединителната тъкан, като образува бариера срещу бактерии и вредни вещества от околната среда. Прилагайки го локално, DMSO се явява като бактериостаза, спирайки размножаването на бактериите, ако са попаднали такива. Това негово свойство е от изключително значение за процеси на детоксикация и предотвратяване на интоксикация, което засилва и противовъзпалителните реакции на организма.

Мембранният транспорт е функция, която е нужна, както за външни рани, така и за вътрешни възпаления. Когато имаме нараняване, било то повърхностно или по-дълбоко, е много важно то да бъде обгрижено с нужните елементи за лечение, заздравяване и подхранване. В тази област DMSO е от изключително значение за доставянето на нужното до местата в организма, които имат недостиг или или се борят с дисбаланс. 

Диметилсулфоксид (DMSO) повишава устойчивостта към инфекции, подобрява мускулната релаксация и все повече доказва своите криопротективни действия и профилактични свойства. DMSO се свързва с клетките и подпомага хидратацията и запазването на целостта им, като междувременно се грижи за регенерацията и възстановяването. 

Още ползи за здравето осигурени от ДМСО

Други негови потенциални сфери на полезно действие включват:

  • Атеросклероза - В лабораторни тестове DMSO демонстрира способността си да забавя развитието на атеросклероза (стесняване на артериите), предизвикана от диетичния холестерол, както и да потиска натрупването на холестерол в тъканите, въпреки силно повишените нива.
  • Артрит - Със способността си да прониква в тъканите, DMSO показва способност за намаляване на болката и възпалението при остеоартрит, ревматоиден артрит и вероятно дори подагра.
  • Разтежения и навяхвания - DMSO осигурява бързо премахване на болката и повишена подвижност, когато се използва локално. Преминава през мастните мембрани на кожата и почти незабавно намалява отока и възпалението.


Използвани източници

  • Brayton CF. Dimethyl sulfoxide (DMSO): a review. Cornell Vet. 1986 Jan;76(1):61-90. PMID: 3510103.
  • Swanson BN. Medical use of dimethyl sulfoxide (DMSO). Rev Clin Basic Pharm. 1985 Jan-Jun;5(1-2):1-33. PMID: 3916302.
  • Elisia I, Nakamura H, Lam V, Hofs E, Cederberg R, Cait J, Hughes MR, Lee L, Jia W, Adomat HH, Guns ES, McNagny KM, Samudio I, Krystal G. DMSO Represses Inflammatory Cytokine Production from Human Blood Cells and Reduces Autoimmune Arthritis. PLoS One. 2016 Mar 31;11(3):e0152538. doi: 10.1371/journal.pone.0152538. PMID: 27031833; PMCID: PMC4816398.
  • Capriotti K, Capriotti JA. Dimethyl sulfoxide: history, chemistry, and clinical utility in dermatology. J Clin Aesthet Dermatol. 2012 Sep;5(9):24-6. PMID: 23050031; PMCID: PMC3460663.
  • Anzelc, M., & Burkhart, C. G. (2021). DMSO: an aid to combat pain and pruritus. Dermatology online journal, 27(11), 10.5070/D3271156086. https://doi.org/10.5070/D3271156086 


Свързани продукти

38.05 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ