ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Добавката от витамин D и калций може да понижи риска от рак на кожата при жените

Автор: Стивън Даниълс, 28 юни 2011
Източник: Journal of Clinical Oncology
Публикувано онлайн: 10.1200/JCO.2011.34.5967
Заглавие: “Calcium Plus Vitamin D Supplementation and the Risk of Nonmelanoma and Melanoma Skin Cancer: Post Hoc Analyses of the Women's Health Initiative Randomized Controlled Trial”

Жени, които приемат като добавка витамин D и калций, може би понижават риска си от развиване на рак на кожата, сочи ново изследване. „Слънчевият” витамин и калцият явно носят ползи за кожата.

Витамин D и калцият се свързват с 50% намаляване на риска от меланома при жени с висока вероятност от развиването на животозастрашаващ рак – това се твърди в доклад на Станфордския университет пред Journal of Clinical Oncology (списание за клинична онкология).

Водени от доктор Джейн Танг, учените са анализирали данни от Инициатива за женско здраве (Women's Health Initiative). Данните са от рандомизирано клинично проучване, обхващащо 36 282 жени след менопауза, които са получили плацебо или 400 единици витамин D и1000 милиграма калциев карбонат на ден.

„Нашите резултати показват за първи път намаляване на риска от рак, вследствие на приемането на витамин D и калций”, казва д-р Тереза Фу, съавтор на изследването.

Нека хвърлим светлина върху „слънчевия” витамин

Витамин D се свързва с два биологично неактивни предшественика – D3, познат също като холекалциферол, и D2, познат като ергокалциферол. И двата предшественика – D2 и D3, биват преработени в черния дроб и бъбреците в 25-хидроксивитамин D (25(OH)D) и в 1,25-дихидроксивитамин D (1,25(OH)2D) – биологично активни форми, които са строго контролирани от организма.

Връзката между приемането на витамин D и предпазването от рак е направена за първи път през 1940 год., когато Франк Апърли демонстрира зависимост между географската ширина и броя починали от рак. Той предполага, че слънчевата светлина дава „известен имунитет срещу рака”.

Оттогава до днес са проведени множество изследвания, които предполагат връзка между витамин D и понижаването на риска от определени видове рак.

Съществуват все повече доказателства, че 1,25(OH)2D има антираков ефект. Откритието, че небъбречни клетки могат също да хидроксилират 25(OH)D доведе до сериозни приложения, показващи, че по-високите нива на 25(OH)D могат да предпазят от рак на определени места.

Настоящото изследване показва ролята на витаминно-минералната добавка при третирането на рака на кожата.

Д-р Танг и нейните колеги се фокусирали върху немеланомния рак на кожата, тъй като хора с това по принцип несмъртоносно заболяване, е по-вероятно да развият меланома (заболяване, застрашаващо живота). Немеланомният рак на кожата, каквито са базалноклетъчният и плоскоклетъчният карцином, е най-често срещаният вид рак на кожата.

Резултатите показали, че жени, които са имали немеланомен рак и са приемали комбинацията калций+витамин D, за развили с 57% по-малко меланоми, в сравнение с групата жени, приемали плацебо.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ