ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Добавки при тиреоидит на Хашимото - какви са доводите за или против

Когато човек е здрав, рядко се замисля за необходимостта от провеждане на кръвни изследвания. Именно те са един от най-достоверните начини за проверка на здравословното състояние и следене на остри или хронични заболявания. В случая, при тиреоидит на Хашимото изследванията са задължителни, за да се проследяват  нивата на хормоните и ефективността на терапията, ако има такава.

Това автоимунно заболяване изисква по-подробно познаване на функциите на ендокринната система, както и връзката на различните ендокринни жлези с различни хормони, витамини и минерали в организма.

В първата част на темата обърнахме внимание на това какви са причините  за дефицит на микронутриенти при лица с тиреоидит на Хашимото. В най-общ план, изтощаващите земеделски практики, непълноценната и бедна диета и някои медикаменти усложняват състоянието или го задълбочават. 

Хранителни добавки за щитовидната жлеза: План за начинаещи

Следните 5 на брой добавки могат да помогнат за подобряване на здравето и функционирането на щитовидната жлеза. Те могат да се приемат самостоятелно или в комбинация помежду си, като съгласувате дозите със своя лекар ендокринолог. 

Не е проблем да се използват заедно с лекарства за щитовидната жлеза за хипотиреоидизъм или за Хашимото, но е важно да работите в тясно сътрудничество с вашия лекар, защото ако здравето на щитовидната жлеза започне да се подобрява, може да имате нужда от по-малка доза и така да достигнете оптималните нива.

В някои случаи, особено при бременни жени и майки или при хора с големи лабораторни отклонения или значими симптоми на щитовидната жлеза, все още е необходимо лечение с тиреоидни хормони - и това не е нещо лошо. Трябва да решите дали традиционната хормонална терапия със синтетични хормони е вашият избор или предпочитате да опитате био-идентична хормоно-заместителна терапия.

В описанието по-долу ще уточним за всяка добавка дали е безопасна по време на бременност и кърмене. Няколко добре подбрани билки и хранителни добавки могат да дадат значителен принос при тиреоидит на Хашимото,  но трябва да се действа внимателно. Лечението е чрез интегративен подход - обединява най-доброто от конвенционалните и традиционните методи

Цинк

Цинкът участва в превръщането на Т4 в Т3. Това е важно хранително вещество, ако имате проблеми с превръщането на тиреоидния хормон. 

В едно проучване участниците, които са приемали цинков сулфат в продължение на 12 месеца, са имали нива на Т3 в нормалните граници. Те също са имали понижение в обратния Т3 хормон и са имали по-добра комуникация между хипоталамуса и щитовидната жлеза (хипоталамусът освобождава тиреотропин-освобождаващ хормон, който казва на щитовидната жлеза да освободи TSH). 

Освен това, изследванията установяват дефицит на цинк с намалени нива на тиреоидни хормони и по-нисък метаболизъм в покой. 

Препоръчителна доза: 30 мг. / ден (приемайте с храна, за да предотвратите гаденето). Цинкът е безопасен при бременност и кърмене.

АКТИ ЦИНК 15 МГ / ACTI ZINC 15 MG - 60 КАПСУЛИ – под формата  на цинков хелат за най-добра усвоимост от организма.

Пробиотици

Пробиотиците подпомагат здравето на червата и подсилват имунитета, като балансират микрофлората в храносмилателния тракт. Чрез възстановяване на чревната лигавица се намалява възпалението, което също помага на щитовидната жлеза да работи по-добре.

Често използваме антибиотици, за да унищожим лошите бактерии и да лекуваме инфекции, но за съжаление, антибиотиците унищожават и добрите бактерии в червата. Ако няма достатъчно полезни бактерии, които да държат лошите в граници, те започват да увреждат стените на червата, което води до пропускливост и по-голяма опасност от възпаление. 

Суплементирането с пробиотици е естествен начин да се сдобиете с добри бактерии и да се възстанови баланса. Доказано е, че пробиотиците помагат при тревожност, чревни симптоми, абсорбиране на хранителни вещества от храната и балансиране на имунната система.

Те могат също така да помогнат при лечението на бактериален свръхрастеж на чревния тракт, който присъства в над 50% от пациентите с тиреоидит на Хашимото и причинява пропускливост на червата.

Магнезий 

Магнезият все по-често се споменава, когато стане дума за сън, депресия или мускулна треска. Но той има участие в много други процеси - необходим е за над 300 биохимични реакции в тялото. Той поддържа имунната система, нормалната нервна и мускулна функция, регулира сърдечния ритъм, укрепва костите, поддържа нивата на кръвната глюкоза стабилно и играе роля в производството на енергия.

За облекчаване на тежък ПМС и менструални крампи, магнезият може да се окаже много подходящ. Освен това, проучванията показват, че магнезият е от първостепенно значение за щитовидната жлеза, защото:

  • Щитовидната жлеза не може да функционира без магнезий. Той е отговорен за превръщането на неактивния Т4 тироиден хормон в активна форма на Т3. Това е изключително важно, защото метаболизмът на клетките на тялото ви се засилва от Т3, а не неактивен Т4;
  • Недостигът на магнезий се свързва с гуша или с увеличена щитовидна жлеза;
  • Магнезият ви помага да произведете повече Т4 в щитовидната жлеза. Без магнезий много от щитовидните ензими, които правят тиреоиден хормон, просто не могат да функционират.

Препоръчителна доза: 100-400 мг. дневно преди лягане (не превишавайте 400 мг. на ден).

МАГНЕМАРИН Б6 / MAGNEMARINE B6 - МАГНЕЗИЙ С Б6 - 30 ТАБЛЕТКИ

МАГНЕ МАРИН ТЕЧЕН / MAGNE MARINE LIQUID - 250 ML

Бетаин и Пепсин 

Бетаин и Пепсин представлява естествена стомашна киселина, която помага за абсорбцията на калций, витамин В12, протеин и желязо. Тя помага за разграждането на храната, която тялото може да абсорбира. Това е особено важно при хора с Хашимото, тъй като много от тях имат недостиг на стомашна киселина. Р

Разграждането и усвояването на протеините изисква да има достатъчно стомашна киселина. Ако не усвоявате храната си правилно, може да имате по-голяма чувствителност към храната и симптоми на киселинен рефлукс. 

БЕТАИН КОМПЛЕКС / BETAIN COMPLEX - 120 КАПСУЛИ 400MG – формула, която съдържа бетаин хидрохлорид (естествената солна киселина, която се намира в стомашните сокове).

Правилното количество протеин 

Протеините са от съществено значение за доброто здраве. Самият произход на думата - от гръцкото протос, което означава „първо“ - отразява статута на белтъка в човешкото хранене. Често спортистите и бодибилдърите приемат допълнително протеини, за да натрупат повече мускулна маса. Но дали количествата трябва да са различни и защо?

Препоръчителната дневна доза е скромното количество от 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло. ПДД е количеството хранително вещество, от което се нуждаете, за да покриете основните си хранителни нужди. В известен смисъл, това е минималното количество, от която се нуждаете, за да не се разболеете - не конкретното количество, което ви е необходимо всеки ден.

За да определите ПДД за белтъчините може да умножите теглото си в килограми по 1-1.2 грама при заседнал начин на живот,  1.2-1.4 грама за активни хора и при чести тренировки ще са нужни 1.4-1.6 грама протеин на телесно тегло.

Според д-р Изабела Уенц, която направи истински фурор със своите експертно написани книги за тиреоидит на Хашимото, има няколко добри варианта за протеинови източници:

  • Конопен протеин 

Веган, без глутен, млечни и соеви продукти, но има силен вкус, който не се смесва добре с повечето храни и може да бъде неподходящ за хора с естрогенни проблеми. 

  • Грахов протеин 

Вегетариански, без глутен, млечни и соеви продукти, с мек и приятен вкус. Въпреки това, той не е съвместим с автоимунния протокол, който популяризира доктор Уенц. 

  • Телешки протеин

Ето този вид вече е подходящ за палео хранене, както и  за автоимунния палео протокол. Без съдържание на глутен, без соя и без казеин и суроватка (два много реактивни протеина, открити в млечните продукти, които са противопоказни при тиреоидит на Хашимото). Телешкият протеин е комплексен, което означава, че съдържа есенциалните аминокиселини, от които се нуждаем, за да работи добре тялото. 

Хидролизираният протеин от говеждо месо има специално предимство, тъй като е по-малко вероятно да предизвика стомашен дискомфорт. Това е така, защото при процеса на хидролиза се разграждат протеините на малки пептиди и това ги прави лесно усвоими от организма.

Няколко скромни препоръки за подходящи продукти от онлайн магазин Lifestore.bg:

Конопен протеин био Dragon Superfoods - 200 гр

Грахов протеин изолат 85% Oh! Goods - 1 кг

И два страхотни продукта, които много биха се харесали на вегетарианци и вегани:

ПАЛЕО ПРОТЕИНОВ ШЕЙК NATURES PLUS - 675 Г

ВЕГАН ПРОТЕИНОВ ШЕЙК NATURES PLUS - 630 Г

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ