ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Добавки за кърмене: Какво работи и как да изберете продукти

Кърменето е сюблимен момент, който всяка бъдеща майка очаква с нетърпение. С настъпването му много от първоначалните представи за този период обаче не се припокриват с реалността. Особено ако жената става майка за първи път. По подобен начин стои въпросът с хранителните добавки. Оказва се, че за бременността жените са в пъти по-подготвени отколкото за кърменето. 

Да се приемат ли хранителни добавки при кърмене?

Хранителните добавки не са медикаменти, назначени от лекар с наложителна цел. Те биха могли да са съвети и негова препоръка, но повечето случаи не притежават този фактор на неотложност и задължителност. Хранителните добавки са по-скоро препоръчителни и могат да помогнат. Но невинаги…

В някои случаи, както е при кърменето, хранителните добавки са единствените средства, които майката може да приема, за да тушира даден здравословен проблем, да облекчи определен симптом. Точно както е по време на бременността, и сега са противопоказни каквито и да е тежки синтетични конвенционални лекарства. И при една настинка или болка идват именно хранителните добавки.

Извън подобни частни, добавките обаче продължават да са силно препоръчителни за бременни поради няколко съществени причини:

При износване на плода, хранителните вещества основно стигат до него. Но при кърменето процесът е много идентичен. Голяма част от нутриентите, приети от майката отиват за детето. По този начин тя е застрашена от развитие на сериозни дефицити. Използването на комбинирани витамини и минерали от типа на Витаминс Тотал (включително тези от периода на бременността) е напълно оправдано. 

Невъзможността да усвоява хранителните и полезните вещества от консумираните на трапезата продукти вече не се отразява само за жената, но и за детето. В тази връзка, ключови за неговото развитие минерали и витамини, включително които не могат да се набавят чрез храна, трябва да се доставят чрез хранителни добавки.

След раждане голяма част от майките отключват хронични заболявания, позабравени болежки и здравословни проблеми, страдат от косопад и влошаване на кожата, почти винаги имат известна форма на хормонален баланс. Всички тези проблеми на този етап могат да се редуцират чрез хранителни добавки. 

Най-надеждният начин да се ориентирате към конкретни типове витамини и минерали, полезни вещества и аминокиселини по време на кърмене, е като говорите с лекуващия си лекар и проследяващия бременността АГ. Същевременно, в практиката сме установили, че кърмачките обикновено търсят точно определени типове продукти. Нека ги разгледаме в редовете по-долу. 

Трябва ли да пия фолиева киселина и по време на кърмене?

Краткият отговор е: категорично да! Макар за това да се говори значително по-рядко и не толкова усилено, приемът на фолиева киселина по време на кърмене е не по-малко значимо отколкото по време на бременност. 

Между другото, тук е мястото да отбележим, че ролята на витамин В9 за раждането изобщо е толкова голяма, че според новите проучвания, той трябва да започне да се използва още по време на първите опити за зачеване. В някои страни дори на мъжете се препоръчва прием на фолиева киселина в този деликатен за цялото семейство период. 

По отношение на кърмаческия период, В9 тук е важен, защото продължава да има съществено значение за развитието на детето. Дори извън майчината утроба то продължава да има нужда от фолиева киселина.  Придържайте се към препоръката да се използва метил-фолат формата – Мега фолат-Фолиева киселина. 

Други важни витамини от В групата при кърмене

Всички витамини от групата на В комплекс разполагат с едновременно сходно и индивидуално значение за човешкото здраве. Това твърдение остава в сила и в периода на кърмене. Кой витамин от В групата обаче е от особено значение през първите месеци след раждане?

Скорошни проучвания сочат, че това са така нареченият биотин и В12. Причините са две. От една страна, след раждане именно при тях се отчитат дефицит. Липозомален В12 метилкобаламин редуцира риска от развитие на следродилна депресия. Нека не забравяме, че това е витаминът на стреса, но в същото време предпазва и бебето от проблеми в развитието. Липсата на В12 през първите месеци след раждането могат да доведат до сериозни забавяния в растежа и психичното развитие. 

Биотин, от друга страна, често се препоръчва поради способността му да редуцира косопада. А при повече от 80% от родителите такъв се наблюдава. Дали обаче този витамин е полезен за бебето? Всъщност, да. В7 отговаря за нормалното протичане на ензимните процеси в тялото. 

Рибено масло по време на кърмене – да или не?

Рибеното масло е една от най-често свързаните с отглеждането на бебета и малки деца хранителни добавки. Истината е, че десетилетия назад, когато не сме имали достъп до такива препарати, а в определена степен все още не сме имали такава нужда от тях или тя поне не е била осъзната, това природно средство е стояло нощното шкафче на кърмачката. 

Причината е, че педиатрите силно са препоръчвали даването на рибено масло на малките деца. И до днес се потвърждава, че то е важно за бебетата, защото подпомага  мозъчното развитие, подсилва все още слабата  имунна система, спомага за нормалното зрение и подсилва когнитивните способности. Не всяко новородено може да приема рибено масло и много често лекарите са на мнение, че то трябва да достигне през майчината кърма. За целта е задължително продуктът да отговаря на максимално високи критерии за качество и чист състав – Рибено масло от ферментирал дроб на бяла риба треска е чудесен пример в случая. 

Магнезият - един от най-важните минерали по време на кърмене 

Не е строго коректно да се определя като “най-важен”, но категорично магнезият е ключов в хранителния режим на всяка бременна, а следователно и на кърмещата жена. Според изследванията, през всеки 100 милилитра от майчиното мляко преминава около 3 милиграма от минерала. Това, от една страна, е достатъчно за бебето, но в даден момент може да се окаже проблем за майката. 

При дефифицит от минерала се стига до сериозни последици. Избегнете досадните мускулни крампи, проблеми с нервната система и със съня, който и така не стига по време на кърмене, както и с обмяната на веществата, като приемате ежедневно качествено магнезий Магне Треонат. 

Какво се пие за опорно-двигателния апарат по време на кърмене?

Опциите на пазара с хранителни добавки при проблеми със ставите по време на кърмене са много. Важно е да се отбележи, че тази част от тялото може да претърпи тежки поражения, включително склонност към травми и дори износване, непосредствено след раждането. Покачването на теглото, обездвижването в последните седмици, както и дефицит на някои ключови витамини и минерали, допълнително създават рискове от остеопороза и други подобни хронични състояния.

Тъканите при кърмещите жени се нуждаят също от общата профилактика. От една страна, те регенерират по-бавно и трудно. От друга, свободното време за спорт, качествен хранителен режим и почивка са малко. Приемът на АКТИ МСМ Органична Сяра може да бъде вашето индивидуално единствено решение за толкова много здравословни проблеми непосредствено след раждане и по време на кърмене. 

Моля, имайте в предвид, че така посочените хранителни добавки съвсем не са единствените подходящи за кърмаческия период. За вашите индивидуални нужди и потребности, както и тези на бебето, вие можете да разчитате и други допълнителни природни средства. Консултирайте се с вашия АГ и педиатър и потърсете препоръчаните продукти в нашия онлайн магазин. 

Използвани източници

More Folic Acid for Everyone, Division of Birth Defects and Developmental Disabilities, National Center for Environmental Health, Oakley Godfrey P. Jr., Adams Myron J., Dickinson Charlotte M., https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622017114

Maternal Diet and Nutrient Requirements in Pregnancy and Breastfeeding. An Italian Consensus Document by Franca Marangoni 1, https://www.mdpi.com/2072-6643/8/10/629

The importance of maternal nutrition during breastfeeding: Do breastfeeding mothers need nutritional supplements? Susana Ares Segura, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2341287916300643

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ