ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Добре ли е да се потим?

Потенето е естествен и важен физиологичен процес, който помага на тялото ни да се охлади. Но някои хора сигурно се питат дали потенето е необходимо по причини, различни от тези за регулирането на телесната температура.

Защо потенето е важно?

При хората има два основни вида потни жлези: екринни потни жлези, които са пръснати из цялото тяло и апокринни потни жлези, разположени по скалпа, подмишниците и около слабините. И те имат много важни функции. Въпреки че потенето отвращава много хора, то всъщност притежава редица ползи за здравето и дори за красотата на човек:

  • Регулира телесната температура и предпазва от прегряване;
  • Извежда от тялото токсини, което пък от своя страна, подпомага функционирането на имунната система и предпазва от редица болести, свързани с интоксикацията на организма;
  • Убива вируси и бактерии, които не могат да оцелеят при повече от 37°С;
  • Изчиства порите на кожата, като по този начин се отстраняват черните точки и акнето.

Интересен факт е, че човек се ражда с между 2 и 4 млн. потни жлези и броят на тези жлези отчасти определя колко интензивно ще се поти той. Въпреки че по принцип жените имат повече на брой потни жлези, но мъжките очевидно са по-активни и произвеждат повече пот.

С покачването на телесната ви температура, тялото ви автоматично започва да отделя повече пот, за да се охлади. Това се контролира от автономната ви нервна система, която вие не можете съзнателно да управлявате. Обаче емоции като безпокойство, гняв или страх могат да предизвикат обилно потене.

Физическите упражнения също повишават телесната температура и съответно потенето, като в този случай вие извличате ползи за здравето си както от спорта, така и от самото потене.

Потенето се бори с кожни инфекции чрез антимикробните си функции и намалява камъните в бъбреците.

Дермцидинът е антимикробен пептид с широк спектър на активност, който се намира в екринните потни жлези и секретира пот. Изследванията показват, че при средностатистическия здрав човек потенето води до намаляване на жизнеспособните бактерии върху повърхността на кожата, което може да намали риска от кожни инфекции.

Едно проучване стига до извода, че хора с атопичен дерматит, които имат чести бактериални или вирусни кожни инфекции, всъщност страдат от липса на дермцидин в потта, което може да наруши естествената защитна система на човешката кожа.

Изследванията също сочат, че при хората, които тренират и следователно отделят повече пот, има по-малък риск от развитие на камъни в бъбреците. Една от възможните причини е, че чрез потта те изкарват от тялото си повече сол, вместо тя да се задържа в бъбреците, където може да образува камъни. Хора, които се потят повече също и пият повече вода, което допълнително снижава риска от образуването на бъбречни камъни.

Потенето помага за детоксикация на тялото.

Кожата е основен отделителен орган, но много хора не се потят редовно. Затова е препоръчително периодично да се правят сауни, което постепенно възстановява отделителните функции на организма, а това, от своя страна, значително намалява натрупванията на токсини в него.

Потенето помага на тялото да се освободи от бисфенол А и от фталатите.

Едно от най-големите и повсеместни химически замърсявания на 21-ви век е бисфенол А (ВРА). Той е пагубен за жлезите с вътрешна секреция или иначе казано въздейства върху хормоните ви и уврежда ендокринната ви система. Жлезите в ендокринната система и хормоните, които те отделят, контролират настроението, растежа и развитието на човек, функциите на органите, метаболизма, както и сексуалните функции и размножителния процес.

В тази връзка една от големите тревоги относно ранното развитие на човек е излагането му на ВРА още вътреутробно, което може да доведе до хормонални нарушения, а това пък би могло да бъде причина за спонтанни аборти и за генетични аномалии. Тези химикали вредят и на възрастните индивиди и причиняват ранен пубертет, намалено качество на спермата, стимулиране на развитие на млечните жлези, дисфункция на яйчниците, репродуктивни проблеми, рак, сърдечни заболявания и много други сериозни здравословни проблеми.

Медицинските изследвания показват, че ВРА се среща често в човешката пот, понякога дори когато не се засича от тестовете на кръв и урина. Проучването заключва, че не само че при следенето на биоакумулацияна на ВРА трябва да се изследва потта, но и че стимулирането на потенето е един от методите за елиминиране на този толкова разпространен токсин.

Потенето помага да се отървем тялото си и от други опасни химикали – фталатите, в частност Bis (2-ethylhexyl) phthalate (DEHP). И разбира се още много други токсини.

И още един интересен факт – противно на представите ни за потта, обилното потене всъщност може да намали неприятната телесна миризма. Лошият мирис реално се дължи на токсините, които потта изкарва от тялото. Това не е естественият телесен аромат. Ако водите „чист” начин на живот, което означава минимални нива на токсини в храната ви и в околната среда, вашата пот няма да мирише неприятно.

Как безопасно да се потим повече?

Всякакъв вид интензивни физически упражнения ще ви накарат да отделяте повече пот, а ако това се прави и в топло време и в по-топли помещения, ще имате още по-добри резултати (като в тези случаи обаче трябва да сте много внимателни, да приемате редовно малки количества вода и регулярно да си почивате). Може също да си правите сауни – класически или инфрачервени. Инфрачервените са една чудесна възможност – те засилват процеса на отделяне на токсини. Загряват органите в дълбочина от няколко сантиметра, което подобрява естествения метаболитен процес. Също така засилва циркулацията и помага на органите да се снабдят с кислород. Чрез инфрачервената сауна ще отделите 20% токсини срещу 3% от класическата сауна. Разликата между двете е, че класическата ви загрява отвън навътре, а инфрачервената отвътре навън, което води до отделянето на пот по-отдълбоко и съответно е по-прочистваща.

Имайте предвид, че обилното потене води до загубата на ценни течности и електролити. Направете така, че задължително да се хидратирате с обикновена вода, кокосова вода или вода с малко хималайска сол в нея (сложете четвърт чаена лъжичка хималайска сол в 3.5-4 л. пречистена, филтрирана вода).

Магнезият е един от важните минерали, които е добре да не губите. Може да го приемате във вид на хранителна добавка. Продуктът Magne Marine / Магне Марин е добър вариант, тъй като той е естествен източник на магнезий, извлечен от калцинирана дълбоководна морска вода, добита от недрата на северните морета. Приемът му допринася за намаляване на чувството на отпадналост и умора и за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ