ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Двете лица на вашия холестерол – знаете ли всичко за него

Важен компонент от мембраните на клетките и съществен за структурата им, восъчната субстанция холестерол е свързана с множество жизненонеобходими функции в организма. По-голямата част от него е съсредоточена в състава на клетъчните стени и мембрани, както и в липидно-белтъчните обвивки. За да разберете колко важен е всъщност този елемент за здравето ще ви представим неговата същност и двойствена природа, както и техники за регулиране на нивата  чрез правилно хранене.

Какво представлява холестеролът

Той се намира по стените на клетките във всички важни системи като сърдечно-съдова, нервна, хранителна и други. Тялото го използва, за да произвежда хормони, жлъчни киселини и други вещества. Възможно е да сте срещали предположение, че човек може сам да произведе необходимия му холестерол. Това е вярно -  организмът може да синтезира около 80 % от нужния, като нормалната синтеза е около 10 mg дневно за 1 kg. телесна маса. Два са основните липопротеина, които спомагат за придвижване на холестерол в кръвта. Това са:
 • Липопротеин с ниска плътност (LDL) - той бива наричан лош холестерол, защото го насочва към тъканите и артериите и това увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания;
 • Липопротеин с висока плътност (HDL) - това е добрият холестерол, който го придвижва към тъканите на черния дроб и тогава бива изведен от организма.
От тук следва и презумпцията, че голямо количество холестерол може да затрудни придвижването му, защото се натрупва по стените на артериите. Ако това продължи прекалено много може да причини стесняване на съдовете и да завърши като атеросклероза. Най-често срещани са запушвания на коронарните артерии - тези на сърцето, които в това състояние не могат да позволят пренасяне на достатъчно кислород и вещества до сърцето. Защо и как да не доуснем това?

Биологични функции

Без него, животът е невъзможен – следните важни компоненти на човешкия организъм са изградени с участието на холестерол:
 • Естроген, тестостерон, прогестерон;
 • Кортизол, алдостерон;
 • Витамин D;
 • Мозъчни синапси – за обмяна на нервни импулси;
 • Миелинова обвивка – обвива и изолира нервните клетки.
Необходим за синтеза на тези и още метаболитно активни вещества, важни за правилна обмяна, с помощта на добрия холестерол се поддържа нормална  клетъчна структура. Количеството, което имаме в кръвта, зависими главно от гените. Затова голяма част от хората с високо ниво по наследство не се влияят от бедна на холестерол диета.

От какво зависят стойностите

Разнообразни фактори могат да повлияят нездравословно на нивата на холестерола. Върху някои от тях можем да влияем:
 • Храната, която приемаме – всички видове мазнини, без транс мазнините, могат да повишат нивата на добрия;
 • Телесното тегло – наднормените килограми са показател за по-високи нива на триглицериди и повишен риск от сърдечни проблеми;
 • Физическата активност – свързва се с прякото увеличение на добрия холестерол;
 • Алкохол и тютюнопушене.
Има и други, които не подлежат на овладяване – наличие на предразположеност заради наследствен фактор, както и възраст и пол.

Причини и усложнения при завишен холестерол

При увеличено ниво холестерол има реална опасност от развитие на плаки в кръвоносните съдове. След известно време тези плаки причиняват стесняване на съдовете и това затруднява кръвоотока, създавайки нарушения и водейки до атеросклероза. Също така стесняването коронарните артерии не позволява да достигне достатъчно кислород до сърцето, а това може да увеличи опасността от миокарден инфаркт. Отслабеното кръвоснабдяване на мозъка пък води до риск от мозъчен инсулт. Както сами разбирате, LDL въобще не е толкова невинен. Дори напротив – съществуват случаи на нестабилни плаки, които могат да се спукат и да освободят холестерол в кръвта. Резултатът може да е кръвен сирек, завършващ с инфаркт.

Изследвания и референтни стойности

Нивото трябва да се изследва поне веднъж на 5 години при всеки човек, навършил 20-годишна възраст. Самото изследване се осъществява чрез кръвна проба след 9-12 часов глад. Общоприетите референтни стойности включват следните показатели:
 • Общ холестерол – всичко над 200 mg/dL се счита за над нормалното;
 • Добър (HDL) – оптималните нива започват от 40 mg/dL;
 • Лош (LDL) – нормалните нива са под 130 mg/dL, като 100 е оптималното;
 • Триглицериди – мазнини, складирани в тялото. Нормално е да бъдат около 40 mg/dL.
При LDL над 160 mg/dL е задължителна консултацията с лекар.

Храни за понижаване на холестерол

Тук ще намерите кратък списък на храните, които помагат за намаляване на лошия холестерол.
 1. Мононенаситени и полиненаситени мастни киселини – зехтин, олио от рапица, фъстъчено олио, фъстъци, маслини, авокадо – до 18%;
 2. Трици, овесени ядки и кафяв ориз – 7-14%;
 3. Ленено семе - 8-14%;
 4. Добрият стар чесън – 9-12%;
 5. Бадеми – 7-10%;
 6. Домати и диня – 1-17%;
 7. Орехи и шам-фъстък – 10%;
 8. Черен шоколад, растителни стероли и зелен чай – 2-5%.
Вижте кои са хранителните добавки, които ще ви помогнат за регулиране на холестерола.

Да обобщим

Нещо, което трябва да запомните, защото важи за много здравословни проблеми на съвременния човек – високите нива на холестерол се дължат на наднормено тегло и нездравословен начин на живот. И три основни извода, които да ви водят занапред:
 • По-голямата част от холестерола в храната не се усвоява, освен ако в организма не е достатъчно;
 • Голяма част от вашия холестерол се произвежда в клетките на тялото;
 • Количеството консумиран холестерол почти не влияе на нивата му в организма.

Бонус съвет: на челно място в престижната класация на храните за смъкване на холестерол застават ябълките. Само две от тях дневно за половин година понижават LDL с 25% и поддържат тези нива.

Отивате ли вече за ябълки?

Препоръчани продукти

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ