ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Екстракт от Розмарин в Розмариа - за подпомагане на храносмилането и нервната система

Интересът към употребата на лечебни растения в световен мащаб нараства все повече. Благотворните ефекти на билките се преоткриват и благодарение на тях се разработват все по-иновативни лекарствени формули. Въз основа на обширните им фармакологични приложения, които вдъхновяват множество изследвания за откриването на нови лекарства, естествените лечебни растения могат да предоставят ценни основи за постигането на различни фармакологични ефекти. Rosmarinus officinalis L. е добре познатият ни розмарин, богат на биологично активни съединения, повлияващи редица функции и процеси в тялото. Действието му е споменавано и подробно описано в медицинската литература още от дълбока древност. Днес именно това изумително многогодишно тревисто растение попада в нашето полезрение, за да ви представим неговия състав и полезните му ефекти.

Какво има в розмарина 

R. officinalis L. (розмарин) е един от видовете в рода Rosmarinus, наименуван от Карл Линей и произлизащ от умерените страни на Средиземноморието. През последните 20 години се наблюдава повишаване на интереса към това растение. Това поражда провеждането на голям брой изследвания по темата, извършени от 2010 г. насам, като средно има по 100 нови проучвания всяка година.

За да се получат биологично активните съединения от розмарина, е необходимо да се извлекат растителни екстракти и/или етерични масла и да се извърши подробен анализ на фитохимичния състав на добитите естествени вещества. Методите за екстракция се прилагат към най-активните части на растението - листа, корени, стъбла и цветове, като за това се използват селективни разтворители и стандартизирани процедури.

Етеричните масла са сложни смеси, които съдържат стотици съединения, летливи вещества, монотерпени, сесквитерпени, ароматни съединения и други производни. Етеричното масло от розмарин, получено чрез парна дестилация на листата, е безцветно до светло жълто и неразтворимо във вода. Основните съставки на етеричното масло от розмарин са камфор, 1,8-цинеол, α-пинен, борнеол, камфен, β-пинен и лимонен. Те варират в зависимост от вегетативния стадий, в който се е намирало растението по време на добива и климатичните условия, в които е отгледано.

Що се отнася до екстрактите, фитохимикалите, присъстващи в розмарина, са: розмаринова киселина, камфор, кофеинова киселина, урсолова киселина, бетулинова киселина, карнозова киселина и карнозол. 

Следователно Розмаринът е богат главно на фенолни съединения, ди- и тритерпени и етерични масла.

Приложения

В традиционната медицина листата на R. officinalis се използват основно заради тяхната антибактериална активност. Освен това, розмаринът е широко употребяван и като карминативно (газогонно) средство и като аналгетик за облекчаване на мускулни и ставни болки. Също така, етеричните масла и екстракти от розмарин, получени от цвят и листа, се използват за лечение на кожни наранявания, обриви, главоболие, диспепсия, проблеми с кръвообращението, като отхрачващо, диуретично и спазмолитично средство при бъбречни колики и коремни.

Невероятно издръжливото и ароматно растение притежава и мощен антиоксидантен потенциал. Розмаринът е богат на полифенолни съединения, които предоставят множество ползи за здравето. Редица изследвания сочат, че редовната консумация на полифеноли подобрява храносмилането, има протективен ефект срещу развитие на сърдечно-съдови заболявания и оптимизира когнитивното здраве. В допълнение към своите антиоксидантни свойства, полифенолите играят много важна роля в защитата на растението срещу тревопасни животни и патогенни микроорганизми. От това следва, че могат да имат ефективно приложение и за контрол на инфекциозните агенти при хората. 

В розмарина най-често срещаните полифеноли са апигенин, диосмин, лутеолин, генкванин и фенолни киселини (3%), особено розмаринова киселина, хлорогенова киселина и кофеинова киселина.

Други основни съединения, често срещани в розмарина, са терпените, обикновено присъстващи в етерични масла и смоли, които включват над 10 000 съединения, разделени на моно-, ди-, три- и сесквитерпени, в зависимост от броя на въглеродните атоми и изопреновите групи (C5H8).

През 2014 г. бяха идентифицирани пет нови съединения, открити в етанолов екстракт от розмарин: официнотерпенозид А1 и А2 (дитерпеноидни гликозиди), официнотерпенозид В и С (тритерпеноидни гликозиди) и офинотерпенозид D (нормонотерпеноид), чиято полезност се изучава и в момента.

Биологични активности на съединенията в розмарина

Розмаринът е широко използван и познат не само в кулинарията, но и в традиционната медицина. Той е високо ценено лечебно растение за предотвратяване и лечение на настинки, ревматизъм, болки в мускулите и ставите. В днешно време, ароматното растение е един от най-популярните източници на естествени биоактивни съединения, притежаващи широкоспектърни фармакологични ефекти.

Антитуморна активност

През последните години усилено се работи за създаването на нови таргетни терапии за лечение на рак, които могат да модулират специфични пътища, които често мутират при ракови заболявания. Розмаринът и неговите полифеноли могат да се използват за насочване на специфичните пътища, водещи до индукция на апоптоза и намалена клетъчна преживяемост на някои видове ракови клетки. В допълнение на това, те могат да се използват и за усилване на противораковите ефекти на настоящите химиотерапевтици. Това може да позволи да се използват по-ниски дози и да се предизвика по-малко токсичност в здравата околна тъкан. Съществуващите към този момент проучвания предоставят подкрепящи доказателства за използването на тези съединения както самостоятелно, така и в комбинация с други терапии за лечение на рак.

Антиоксидантна активност

Естествените растителни антиоксиданти придобиват все по-голяма популярност не само в хранителната промишленост (за запазване и стабилизиране на хранителни продукти), но и в превантивната медицина. Семейство Lamiaceae, към което принадлежи розмаринът е във фокуса на изследванията, свързани с антиоксидантния потенциал на естествените полифеноли, съдържащи се в растението. Няколко проучвания доказват антиоксидантната активност на основните съединения, изолирани от розмарина, а етеричното масло от розмарин предотвратява индуцираното от въглеродния тетрахлорид повишаване на липидната пероксидация в чернодробните клетки.

Антиинфекциозна активност

Повечето растения произвеждат антимикробни вторични метаболити, които им служат за отговор при стрес или патогенна атака. Използването на етерични масла представлява нов начин за намаляване на разпространението на микроорганизми. Rosmarinus officinalis L. е добре известен със своята мощна антибактериална активност, а етеричните масла от благоуханното растение притежават инсектицидни, противопаразитни и противогъбични действия.

Противовъзпалителни и аналгетични активности

В народната медицина розмаринът е известен със своите терапевтични свойства срещу болки в корема и за лечение на респираторни възпалителни заболявания. Розмаринът е изключително богат на много витамини от група В, като фолиева киселина, пантотенова киселина, пиридоксин, рибофлавин и други. Това е една от билките, съдържащи най-високи нива на фолати. Както вече споменахме, розмаринът е богат източник на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които помагат за засилване на имунната система и подобряване на кръвообращението. Освен всичко останало, розмаринът се счита и за когнитивен стимулант и може да помогне за подобряване на производителността и качеството на паметта.

Ако искате да се възползвате от невероятните ползи на розмарина, добавете няколко стръка розмарин в ястието си или пък го приемайте под формата на Розмариа – натурални капсули, съдържащи етерично-маслен екстракт от розмарин, получен чрез студено пресоване.

Използвани ресурси

  1. Begum A, Sandhya S, Shaffath Ali S, Vinod KR, Reddy S, Banji D. An in-depth review on the medicinal flora Rosmarinus officinalis (Lamiaceae). Acta Sci Pol Technol Aliment. 2013 Jan-Mar;12(1):61-73. PMID: 24584866.
  2. al-Sereiti MR, Abu-Amer KM, Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian J Exp Biol. 1999 Feb;37(2):124-30. PMID: 10641130.
  3. Essential Medicines and Health Products Information Portal A World Health Organization resource 
  4. Ulbricht C, Abrams TR, Brigham A, Ceurvels J, Clubb J, Curtiss W, Kirkwood CD, Giese N, Hoehn K, Iovin R, Isaac R, Rusie E, Serrano JM, Varghese M, Weissner W, Windsor RC. An evidence-based systematic review of rosemary (Rosmarinus officinalis) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. 2010 Dec;7(4):351-413. doi: 10.3109/19390211.2010.525049. PMID: 22432564.
  5. Bozin B, Mimica-Dukic N, Samojlik I, Jovin E. Antimicrobial and antioxidant properties of rosemary and sage (Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L., Lamiaceae) essential oils. J Agric Food Chem. 2007 Sep 19;55(19):7879-85. doi: 10.1021/jf0715323. Epub 2007 Aug 21. PMID: 17708648.
  6. Lamponi S, Baratto MC, Miraldi E, Baini G, Biagi M. Chemical Profile, Antioxidant, Anti-Proliferative, Anticoagulant and Mutagenic Effects of a Hydroalcoholic Extract of Tuscan Rosmarinus officinalis. Plants (Basel). 2021 Jan 6;10(1):97. doi: 10.3390/plants10010097. PMID: 33418860; PMCID: PMC7825123

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ