ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ембрио: Екстракт от пшеничен зародиш богат на витамини, минерали и омега мазнини

Пшеничният зародиш е част от пшеничното ядро, което е основополагащо за възпроизвеждане на растението. Напълно естествено, зародишът съдържа всички хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на здраво, ново растение. Оказва се, че тези биологично активни вещества са изключително разнообразни и полезни - както за растителния, така и за човешкия организъм.

Пшеничният зародиш е изумителен хранителен център на пшеничното ядро. Съдържа огромно разнообразие от полезни елементи, а представлява само около 2,5% от теглото на ядката.

Това е най-богатата на витамини и минерали част от пшеничното ядро. Всъщност това е ембрионът на пшеничното растение. Именно това е причината нашият продукт, който съдържа маслен екстракт от пшеничен зародиш да е именуван по този начин - Ембрио. Защото пшеничният зародиш е символ на живот, растеж и сила благодарение на ценните нутриенти, които носи в себе си.

Екстракт от пшеничен зародиш – защо е полезен

Тъй като основното предназначение на задориша е да изхрани новото растение, той изобилства от полезни хранителни вещества. Две супени лъжици суров пшеничен зародиш съдържат около 1,5 грама ненаситени мазнини, 9 грама въглехидрати, 4 грама протеини, 2 грама диетични фибри и 2 грама захари, което се равнява на около 60 калории. Това е огромно количество протеини и фибри за растителен източник!

Важни витамини, от които всеки човек се нуждае ежедневно, като: фолат, витамин Е и витамини от група В (ниацин, тиамин и В6) също могат да бъдат намерени във високи дози в пшеничния зародиш. 

По отношение на минералите, пшеничните зародиши осигуряват оптимални количества калий, желязо, цинк, калций, фосфор и селен.

Изненадващо, но факт: пшеничният зародиш съдържа голямо количество полиненаситени мастни киселини омега-3, които са есенциални за човешкото тяло. Това означава, че отганизмът не може да ги синтезира самостоятелно, а разчита на тяхното набавяне от хранителни източници и/или хранителни добавки.  Омега-3 полиненаситените мастни киселини притежават мощно противовъзпалително действие, имат кардиопротективен ефект, допринасят за оптималната работа на мозъка и нервната система и оказват благоприятно въздействие върху зрението и предотвратяването на безпокойство и депресивни състояния.

Освен всичко това, пшенияният зародиш съдържа и редица други здравословни, биологично активни вещества, които допринасят за подобряване и оптимизация на здравето и виталността на човешкото тяло.

Фитостероли

Пшеничният зародиш е богат на фитостероли, които всъщност са стероидни съединения, подобни на холестерола. Тези фитостероли могат да понижат нивата на "лошия" холестерол и да подобрят състоянието на цялата сърдечно-съдова система.

Френско проучване от 1992 г. установява, че приемът на 30 грама суров пшеничен зародиш на ден в продължение на 14 седмици понижава общия холестерол с 7,2%. Той също така понижава LDL или „лошия“ холестерол с 15,4%, а триглицеридите - със средно 11,3%. 

Друго проучване от American Journal of Clinical Nutrition от 2003 г. показва, че ако фитостеролите от пшеничния зародиш бъдат премахнати, няма да се получи същият ефект на понижаване на холестерола. Това означава, че именно фитостеролите са съединението, необходимо за регулиране нивата на холестерола. В това проучване, учените откриват, че редовният прием на пшеничен зародиш намалява абсорбцията на холестерол от червата с невероятните 42,8%.

Минерали – имунитет и здрави кости

Пшеничните зародиши съдържат разнообразие от минерали, които помагат на тялото в изпълнението на множество функции и процеси. Цинкът, манганът, фосфорът и магнезият представляват само част от състава на зародиша. Цинкът спомага за укрепване на имунната система и борбата с вируси, подсилвайки естествените защитни сили. Магнезият също помага за засилване на имунната система, както и допринася за здравето на сърцето, костите и пълноценния сън. 

Витамини от В група – повече енергия

Едно от най-важните предимства на пшеничния зародиш е, че съдържа много ценни витамини. Някои от тях са витамини от група В като фолат, тиамин и В6. Те помагат на тялото да превърща въглехидратите, протеините и мазнините в енергия. Освен това, витамините от група В подкрепят нормалното клетъчно делене, растеж и развитие; допринасят за нормална мускулна и мозъчна функция; участват в поддържането на нормални нива на хомоцистеин и играят роля в производството на червени кръвни телца. 

Естествен витамин Е – ползи за здравето

Най-важното свойство на витамин Е е неговият антиоксидантен ефект. Тялото го използва, за да неутрализира свободните радикали. Свободните радикали са изключително реактивни и притежават способността да увреждат клетките и генетичния материал.

Витамин Е изпълнява следните функции в организма:

  • Стабилизира клетъчните мембрани
  • Подобрява метаболизма на протеините и нервната система
  • Инхибира натрупването на тромбоцити
  • Укрепва имунната система
  • Има противовъзпалителен ефект
В натуралната хранителна добавка Ембрио витамин Е се съдържа под формата на D-алфа-токоферол.

Холин

Холинът е от ключово значение за няколко жизненоважни телесни функции, като: подобряване на паметта и когнитивните процеси; подкрепа на чернодробната функция; важна роля за пренасянето на нервните импулси; поддържането на стабилен сърдечен ритъм и други. Като цяло холинът има важна роля за нормално функциониращ мозък и силна памет.

Инозитол

Инозитолът поддържа нормалните механизми за обработка на инсулин в тялото ви. Инсулинът е хормон, произведен от панкреаса, който позволява на клетките да поемат глюкоза (захар) и да произвеждат енергия.

Също така, инозитолът функционира като вторичен пратеник на серотонина и допамина. Тези невротрансмитери са жизненоважни за психичното здраве. Точно както инозитолът насърчава нормалното инсулиново сигнализиране в тялото, той може да подпомогне запазването на здравословни нива на серотонин и допамин. А това допринася за добро настроение и добра концентрация.

Фибри

Пшеничният зародиш е богат на фибри, които са важни за храносмилането. Фибрите могат да бъдат полезни и за балансиране на кръвната захар, поддържане на редовно изхождане и контрол на холестерола.

Внимание – алергични реакции

Пшеничният зародиш съдържа аглутинин от пшеничен зародиш. Това е един вид протеин, който е свързан с пшеничната алергия. Ако ви е известно, че имате такава, то по-добре да не приемате продукти, съдържащи пшеничен зародиш и производни на пшеницата като цяло.

Заключение

Пшеничният зародиш е богат на хранителни вещества и витамини и може да окаже значителен анти-ейдж ефект и положително въздействие върху състоянието на кожата, ноктите и косата. Пшеничните зародиши са естествен начин за получаване на ценни витамини, минерали, омега мастни киселини и други елементи. Изключително богатият профил от благотворни хранителни вещества прави пшеничния зародиш силен съюзник на имунната система и може да окаже превантивен ефект срещу сърдечно-съдови заболявания. 

За да се докоснете до изобилието от полезни вещества, опитайте Ембрио – натурален екстракт от пшеничен зародиш в меки желатинови капсули.  

Използвани ресурси

  1. Brandolini A, Hidalgo A. Wheat germ: not only a by-product. Int J Food Sci Nutr. 2012 Mar;63 Suppl 1:71-4. doi: 10.3109/09637486.2011.633898. Epub 2011 Nov 11. PMID: 22077851.


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ