ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ентера/Entera – нов продукт от Хербамедика за баланс на чревна флора

В продължение на години смятахме бактериите за организми, които трябва да избягваме. Човешкото тяло обаче приютява трилиони бактерии, някои от които зловредни, а други - с полезно действие. Последните помагат за смилането на храната и играят важна роля за работата на мозъчната и имунната функция. Освен това разполагаме с механизми, които непрестанно работят за поддържане на крехкия микробен чревен баланс, който е решаващ за доброто здраве. 

Знаете ли, например, че в червата ви живеят 300 до 500 различни вида бактерии, съдържащи почти 2 милиона гени? Сдвоени с други малки организми като вируси и гъбички, те образуват това, което наричаме “микробиота”. Подобно на пръстовия отпечатък, микробиотата на всеки човек е уникална: миксът от бактерии в тялото ви е различен от микса на всеки друг. Това се определя отчасти от микробиотата на майка ви – средата, на която сте изложени при раждането – и до голяма степен от вашата диета и начин на живот, от ежеденвни навици и избори, които правите.

Много неща могат да разстроят баланса на чревната флора, но пък има и начини това да се предотврати или коригира в други случаи. Защо може да изпитаме дисбаланс на чревната флора, какви са признаците, които подсказват за този проблем и защо ви препоръчваме Ентера/Entera за възстановяване на баланса, ще научите от статията.

Въздействие на чревните бактерии върху човешкото здраве

Чревните бактерии са важен компонент от екосистемата на микробиотата в човешките черва, която е колонизирана от внушителните на брой трилион микроби. Чревните бактерии играят важна роля за човешкото здраве, като доставят основни хранителни вещества, синтезират витамин К, подпомагат храносмилането на целулозата и насърчават ангиогенезата и чревната нервна функция. Те обаче могат да бъдат и потенциално вредни поради промяната на техния състав, когато чревната екосистема претърпява негативни промени. Това се случв апри употребата на антибиотици, при боледуване, стрес, стареене, лоши хранителни навици и начин на живот. Доказано е по научен път, че дисбиозата на чревните бактерии може да стои в основата на много хронични заболявания, като възпалително заболяване на червата, затлъстяване, рак и аутизъм.

Комменсалните бактерии (пробиотиците) са сред най-важните полезни бактерии, които обитават чревния микробиом. Те могат да насърчат целостта на чревната бариера и да предотвратят навлизането на антигени и патогени в тъканите на лигавицата. Освен това коменсалните бактерии допринасят за защитата на гостоприемника чрез регулиране на хомеостазата на имунната система на гостоприемника. Именно затова в началото посочихме, че бактериите могат да имат изключително полезни функции в организма и тези са част от тях.

Чревните бактерии не само са от полза за гостоприемника, като допринасят за защитната система на червата, но също така помагат на червата да поддържа нормални функции. Чревните бактерии са от полза за гостоприемника по още различни начини: 

 • Регулиране на чревната подвижност
 • Производство на витамини
 • Трансформиране на жлъчна киселина и стероиди
 • Метаболизиране на ксенобиотични вещества
 • Абсорбиране на минерали и активиране и унищожаване на токсини, генотоксини и мутагени

Какво става обаче, когато тези чревни бактерии в резултат на различни вътрешни и външни фактори биват дисбалансирани?

Симптоми за дисбаланс на чревната флора

Когато бактериите, дрождите и другите микроорганизми, които живеят в червата ви, са в баланс, останалата част от тялото ви също би следвало да е в хармония.

Въпреки това, когато възникне бактериален дисбаланс (недостатъчно разнообразие от полезните микроби и увеличаване броя на опортюнистичните), това може да доведе до нарушено здраве на червата. Нека видим какви са симптомите, които подсказват за дисбаланс на чревната флора:

 • Храносмилателен дискомфорт - Прояви като диария, подуване на корема, газове, стомашни спазми, киселинен рефлукс или киселини влизат в тази категория. Като цяло здравата храносмилателна система, която разполага с достатъчно ензими, ще има по-малко проблеми с обработката на храната и изхвърлянето на отпадъците. 
 • Неочаквана промяна на теглото - Загубата или наддаването на тегло без промяна на диетата или навиците може да сочи директно към нездравословно състояние на червата или заболявания, свързани с това. При чревна дисбактериоза може да имате проблеми с усвояването на хранителни вещества, регулирането на кръвната захар, сигнализирането, че сте сити и складирането на мазнини.
 • Постоянна умора - Постоянната умора може да е индикация, че червата ви работят неефективно. Липсата на разнообразие в чревните бактерии е пряко свързана с липса на енергия, хронична умора и нарушения на съня като безсъние. Серотонин - хормонът, който влияе върху съня и настроението, се произвежда в червата. А черва, които не функционират правилно, може да не успяват да произведат или регулират серотонина. От тук съответно тръгват и проблемите със съня.
 • Различни кожни състояния - Здравето на червата засяга силно състоянието на кожата. Състояния като екзема и акне са свързани с възпаление в червата, причинено от хранителни алергии, дисбалансирана диета и липса на пробиотици. 
 • Хранителни непоносимости - Причината определена храна да причинява стомашен дистрес може да е в дисбалансирания микробиом или в липсата на необходимите ензими за преработка в организма (например, лактаза за млечни продукти, съдържащи лактоза). Липсата на полезни бактериални щамове може да наруши хомеостазата на червата, предразполагайки гостоприемника да развие хранителна непоносимост. Установено е също, че чревната микробиота взаимодейства с хранителните компоненти по начин, който може да повлияе на тежестта на хранителната чувствителност. При цьолиакия, например, е открито, че бактерии Lactobacillus разграждат глутеновия протеин и могат да увеличат или намалят неговата токсичност.

Диарията като симптом на чревна дисбактериоза

Един особено значим симптом, на който искаме да обърнем по-голямо внимание предвид естеството на проблема, е диарията. Диарията е свързана с промени в чревната микробиота, а балансираната чревна микробиота е устойчива на колонизацията на патогени на диарията. Фактите сочат, че диарията е често срещан проблем за целия свят и появата на диария е силно свързана с чревната микробиота. 

От голямо значение е това, че препрограмирането на общностите на чревната микробиота чрез диетични пробиотици или фекална трансплантация на микробиота (или FMT) са широко прилагани методи за лечение или предотвратяване на диария. Към първата категория решения може да се причисли употребата на Saccharomyces Boulardii. Това са  пробиотични дрожби широко използвани за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, включително симптоми на диария. Отличителната пробиотична активност на Saccharomyces Boulardii е изяснена като комбинация от множество механизми, вариращи от подобряване на чревната бариерна функция, конкурентно изключване на патогени, производство на антимикробни пептиди, имунна модулация и други ефекти.

Повече за щама Saccharomyces Boulardii в Ентера

От откриването си Saccharomyces boulardii CNCM I-745 е използван повече от 56 години за лечение на над 460 милиона души (и този брой продължава да расте). Този уникален щам е открит за първи път в джунглите на Индокитай. 

През 1923 г., докато е на експедиция в Югоизточна Азия, френският микробиолог Анри Булар прави случайно откритие. Той наблюдава местните жители да пият смес, направена от корите на два тропически плода, личи и мангостин, за облекчаване на стомашни проблеми, включително диария. Установено е, че специалната съставка в тази напитка против диария е един щам дрожди и Анри Булар го нарича Saccharomyces boulardii. Към днешна дата това е i единствената мая, използвана като пробиотик.

Множество клинични изпитвания и експериментални проучвания отреждат място на Saccharomyces boulardii като биотерапевтичен агент за превенция и лечение на няколко стомашно-чревни заболявания. S. boulardii медиира реакции, наподобяващи защитните ефекти на нормалната здрава чревна флора, което е от голяма полза за предотвратяване на диария от различен тип.  

Модулирането на нормалния микробиом може да бъде благоприятствано директно от пробиотици, които произвеждат антимикробни вещества, или индиректно да допринесе за имунната модулация или функцията на чревната бариера. Използването на пробиотици широко се прилага за възстановяване на нормалния чревен микробиом при дисбактериоза. 

Стана ясно, че при нея има промени в количествения и качествен състав на микробиома в полза на неприятелските или патогенни бактерии. Тези промени могат да допринесат за болестно състояние, често свързано с възпаление и могат да бъдат резултат от свързана с прием на антибиотици диария, остра инфекциозна диария или IBD синдром. Лечението, което включва пробиотици като Saccharomyces boulardii, помага за стабилизиране на чревната микробна общност и води до подобряване на общото състояние.

Различните клинични изпитвания са изследвали ефикасността на S. boulardii за подобряване на резултатите от няколко стомашно-чревни състояния. Установено е, че този щам подобрява изхода от няколко диарични заболявания, включително педиатрична диария; антибиотик асоциирана диария; остра диария, диария на туриста, причинена от бактерии, вируси или паразити; други видове.

Ентера/Entera е нов продукт в портфолиото ни, който осигурява оптимални количества от Saccharomyces boulardii. Имайте предвид също, че Saccharomyces boulardii CNCM I-745 е класифициран като пробиотично лекарство, което означава, че е преминал през най-стриктните клинични оценки, произвеждащи най-високо качество клинични доказателства. Това е и най-доброто, което може да изберете в случаи, че ви сполети диария или имате здравословен проблем, който е довел до чревен дисбаланс. 

Формулата Ентера може да се прилага за модулиране на чревния имунитет, поддържане баланса на чревната флора, обезвреждане на различни патогенни микроорганизми в червата и за подкрепа защитните функции на чревната мукоза. Продуктът е подходящ за прием и при антибиотично лечение.

Използвани източници

 1. Gut microbiota in healthy and unhealthy long-living people https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378111921001049 
 2. Zhang, Y. J., Li, S., Gan, R. Y., Zhou, T., Xu, D. P., & Li, H. B. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. International journal of molecular sciences, 16(4), 7493–7519. https://doi.org/10.3390/ijms16047493 
 3. ПРОБИОТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ. СЪВРЕМЕННИ АСПЕКТИ https://www.medinfo.bg/spisanie/2016/11/statii/probiotichno-lechenie-syvremenni-aspekti-2417 
 4. Caminero, A., Meisel, M., Jabri, B., & Verdu, E. F. (2019). Mechanisms by which gut microorganisms influence food sensitivities. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology, 16(1), 7–18. https://doi.org/10.1038/s41575-018-0064-z 
 5. FMT (трансплантация на фекален микробиом) като една от алтернативите на антибиотичното лечение при хора и продуктивни животни с цел справяне с антимикробната резистентност  https://bit.ly/3T9kg0w 
 6. Pais, P., Almeida, V., Yılmaz, M., & Teixeira, M. C. (2020). Saccharomyces boulardii: What Makes It Tick as Successful Probiotic?. Journal of fungi (Basel, Switzerland), 6(2), 78. https://doi.org/10.3390/jof6020078 
 7. Kelesidis, T., & Pothoulakis, C. (2012). Efficacy and safety of the probiotic Saccharomyces boulardii for the prevention and therapy of gastrointestinal disorders. Therapeutic advances in gastroenterology, 5(2), 111–125. https://doi.org/10.1177/1756283X11428502 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ