ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Есенен детокс план: 6 суперхрани за детокс по Аюрведа

С наближаващите скоро празници и ние сме тук, за да ви напомним скромно, че диетата ви все още не е обречена. Есенният сезон е изключително подходящо време за детокс – на черния дроб, на бъбреците и като цяло на тялото ви. Освен това, трябва да внимавате за здравето на два жизненоважни органа през този сезон. Това са белите дробове и дебелото черво.

Богатите на хранителни вещества храни като джинджифил, зеле и цвекло имат потенциала да сътворят истински детокс в тялото. Те са и достатъчно вкусни, като може да ги използвате дори за смутита. Разберете кои са нашите 8 любими подходящи детоксикиращи храни, които ви помагат да отслабвате и да изглеждате по най-добрия начин.

Защо есенен детокс по Аюрведа

Философията в Аюрведа предполага, че цялата природа, включително и ние самите, сме свързани със взаимоотношенията чрез трите доши или първичните енергии.

Vata dosha (вата доша) се свързва с елементите въздух и етер, с движението. Тя управлява творчеството и промяната и има тенденция да се укротява и да намалява.

Управляван от огън и вода, pitta dosha (пита доша) е енергията на трансформацията, постигането и метаболитните процеси. Тя отговаря за храносмилането и телесната температура.

Kapha dosha или кафа доша, се свързва със земята и водата, тя отразява енергията. Кафа доша е свързана с хидратацията на тялото и неговата костна структура.

Всеки от нас съдържа уникална комбинация от трите вида доша, въпреки че понякога е възможно да бъдем доминирани от някоя. Сезоните също се управляват от дейността на различните доши.

Според аюрведическата теория, докато настъпи есента ние сме натрупали много горещина в нашите тъкани през лятото и това е огнената пита доша.

Тъй като листата изсъхват и вятърът започва да става все по-силен, вата доша поема щафетата - тази, която се управлява от въздуха и се характеризира с промяна, нестабилност и безпокойство.

Метафорично казано, какво се случва, когато се съчетаят въздух и огън? Огънят ще се разгори още повече от преди. Когато натрупаната топлина на пита се разпалва от вата, тя може да доведе до психически и физически бърнаут – сериозно натоварване и стрес, натрупани в организма.

Всичко това очевидно натоварва надбъбречните ни жлези и нервната система, както и затруднява някои от естествените процеси на детоксикация в тялото.

Вземете за пример черния дроб. Той е естественият детоксификатор на организма и един от основните органи, в които излишъкът на пита може да се натрупа и да причини проблеми. Черният дроб обработва не само храните и напитките, които приемаме, но и много от химикалите, с които се сблъскваме ежедневно.

Пренатовареният черен дроб може да бъде причина за мигрена, раздразнителност, обриви и други. Тъй като двете системи в организма, предназначени да ви изчистят от токсините, а именно черен дроб и храносмилателен тракт, стават претоварени, ние започваме да събираме нещо като токсична утайка. Тя е съставена от различни отпадъчни продукти, които тялото не е било в състояние да разгради правилно или да ги изхвърли от тялото.

Токсините, които тялото не може да обработва, си имат име в Аюрведа: ама (от санскрит за "това, което уврежда или отслабва"). Според привържениците на аюрведа, ама се характеризира не само като вид физическа утайка, но и като психосоматична утайка, която замърсява духа. Натрупаната ама е основа за много болести и емоционално неразположение, а от физическа гледна точка създава привлекателна среда за настинки и вируси, които са в своя вихър през есенния сезон.

Наистина ли се нуждаете от детоксикация

Мислите, че не трябва да се притеснявате за ама? А как се храните, наспивате ли се, търчите ли ежедневно с безкраен брой задачи – на работа, у дома и с децата? Както при повечето от нас, отговорът на поне 2 от въпросите ще е „да“, така че определено ще имате ама за изчистване. А как да стане това?

За да предпазите здравето си през всеки сезон, но по-специално през есента, науката за живота казва, че е важно да забавите темпото. На следващо място се опитайте да поддържате естествената способност на черния дроб да отстранява токсините от тялото и оценете влиянието на дейностите, с които се занимавате.

Началото се поставя с есенен детокс с храни и напитки.

Джинджифил

Имате ли бъбречни проблеми? Обърнете се към джинджифила. Не само, че този пикантен корен може да облекчи храносмилателната система, но е зареден с антиоксиданти и противовъзпалителни сили. Джинджифилът може също така да стимулира имунната система, като подпомага детоксикацията чрез насърчаване на изпотяването и изхвърлянето на токсини.

Цвекло

Доказано е, че цвеклото осигурява антиоксидантна, противовъзпалителна и детоксикационна подкрепа. Цвеклото също е богато на фолиева киселина, фибри и калий. За да извлечете максимума от цвеклото, насладете се на него в сурово състояние. При готвене, неговите хранителни качества може да намалеят.

Нар

Една любима есенна детокс храна, за нарът е известно, че се бори с някои видове ракови заболявания и допринася за диетата с много витамини. Семената от нар помагат за понижаване на холестерола, намаляват риска от инсулт и дори помагат за редуциране на теглото.

Брюкселско зеле

Богати на фибри и интересни за готвене, тези зеленчуци са суперзвезди в света на детокса. Заредени са с доволно количество антиоксиданти, така че смело ги използвайте във вашия есенен детокс, а защо не и след това?

Тиквички

Всички обичаме да ядем тиквички с ориз, но това не е най-детоксикиращата комбинация.

Пробвайте тиквички с домат на фурна или с млечен сос. Всъщност може да опитате да приготвите и кюфтета от тиквички на фурна, зависи дали ви се експериментира.

Най-вкусно ни се струват тиквички с босилеково песто и моцарела на фурна. Хм, усещате ли колко приятно ухаят вече?

Кейл

Перфектен избор за студените месеци, тази все по-известна суперхрана се появява на нашата трапеза. Кейлът се слави като доста богат на антиоксиданти и с много приятен вкус. Така че си струва да го опитате на салата, ако ви е омръзнало от добре познатите краставици и домати, марули и спанак. Заслужава си!

Аюрведа предрича, че сега е време да започнете да намалявате приема на охлаждащите храни и да приемате повече затоплящи храни в подготовка за зимата. Сега е сезонът за намаляване приема на плодове от три порции на две дневно, защото плодовете са особено охлаждащи за тялото. Сега имаме нужда от повече топлина, чай и ръце, които да ни прегърнат и стоплят.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ