ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Есенната депресия. Как да я преодолеем?

Наскоро Ви запознахме с едно от предизвикателствата на края на почивния сезон – завръщането на работа и свикването с работния ритъм на живот. Случва се преходът от почивка към работа да не мине толкова гладко, колкото на някои ни се иска. Случва се и да не сме отпочинали добре. И за двата случая ви предложихме възможни решения. С връщането на работа обаче предизвикателствата не свършват – идва следващото, този път от страна на природата. Настъпва есента и първите неразположения, за които всеки може да се досети, са студът, мокрото време, леките вирусни неразположения, „обаждането” на някое хронично заболяване и есенната депресия. Ще разгледаме именното депресията.

Есенната депресия представлява особено психо-емоционално състояние, което се характеризира с неустойчивост на настроението, по-често в негативна посока, затруднения на мисловния процес и дори двигателна затормозеност. Когато човек изпадне в есенна депресия, той не може да си намери място в живота, сдържа потребностите си и губи чувство за удовлетвореност.

Каква е причината за депресията през иначе романтичния и топъл с багрите си сезон?

Всъщност причините могат да бъдат най-различни. Намаляването на продължителността на деня и сивото небе са сякаш сами по себе си достатъчни, за да изпаднем в мрачно настроение, да не ни се работи и да гледаме апатично във всички посоки.

Съществува и физиологично обяснение на феномена. Намаляването на слънчевата активност води до засилено образуване на хормона меланин в човешкото тяло – той става фактор за развитието на депресивни състояния. Образуването му се засилва през нощта и в тъмните часове на деня, а под въздействие на слънчевите лъчи количеството му намалява. Следователно малкото светли часове през есента обуславят депресията.

Друг фактор, който води до развитие на есенно неразположение, е психологическият. Есента се свързва с края на годината. Започва масово преосмисляне на случилото се през годината и случващото се тук и сега. Невинаги констатациите са положителни. Усещането за нереализираност на поставените задачи, съпроводено от чувството за неудовлетвореност и невъзвратимост, са предпоставка за негативна промяна в настройката към живота.

Есенната депресия може да Ви връхлети и поради социален фактор. Например много стрес на работното място, повишени изисквания на околните към Вас, нарушение на трудовия процес и почивката, непълноценен сън и др.
Дотук изброихме различни причини да „хванете” есенна депресия. В никакъв случай не се чувствайте обречени. Не всеки човек се повлиява сериозно, но има и такива, които са наследствено предразположени към някои емоционални състояния. Трябва да споменем и че дамите, заради своята по-голяма емоционална лабилност, по-често изпитват на гърба си сезонното разстройство.

Възможни решения:

1. Ако сте от хората, които страдат от заболявания, изострящи се в преходните сезони, като пролетта и есента, бъдете нащрек. Предприемете навреме действия за стабилизиране на здравословното си състояние.

2. Отделете внимание на начина си на хранене. Балансираното хранене прави есенната депресия съвсем невинна. Пийте повече течности, редовно консумирайте богати на протеини храни (пилешко месо, риба, нискомаслени млечни продукти), зърнени храни и плодове. Приемайте витамини.

3. Отделете време за разходки на въздух. Дори и времето да не ви се струва подходящо за разходка, не се крийте. Нищо не може да замени недостига на кислород. В случай че упорито отказвате да излезете навън, отворете широко прозореца и изпълнете няколко физически упражнения.

4. Старайте се да бъдете на места, където има ярка светлина. Тя активира в организма механизми, които отблъскват депресията.

5. Намерете си нещо интересно за правене – кръстословици, четене, пътуване, театър, кино, курс по чужд език. Всяко едно от тези занимания ще успее да Ви отдалечи от апатията.

6. Общувайте. Комуникацията с хората е много важна в моменти, когато усещате емоционална и психическа натовареност. За депресивните състояния е характерна самовглъбеността. Общуването с близки и важни за вас хора е отличен начин да се заредите с положителни емоции.

7. Внимавайте с антидепресантите. Многобройни изследвания са доказали, че те не влияят върху състояния като есенната депресия. По-добре заложете на натурални антидепресанти и средства, които нормализират съня. Можете да пиете вечер чай с мента, да взимате вана с етерично масло лавандула и др. Решения има много!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ