ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Естествени начини за понижаване нивата на триглицеридите

Триглицеридите са молекули, съдържащи три мастни киселини, свързани с молекула глицерол. Те са често срещана форма на липиди (мазнини) в растителното и животинското царство. Като цяло, повечето мазнини, които хората консумират, съдържат триглицериди - включително животински мазнини, растителни масла, ненаситени мазнини и трансмазнини. Когато хапвате безразборно и приемате повече калории, отколкото изгаряте, тялото започва да съхранява триглицеридите като запаси в мастните клетки или адипоцитите.

Някои фактори, които водят до високи нива на триглицериди, включват неконтролиран диабет, редовен прием на алкохол, уседнал начин на живот и твърде много консумация на преработени и богати на захар храни. Всичко това също повлиява здравето на храносмилателната, ендокринната и нервната система, като допринася за нарушаване на алкално-киселинния и хормоналния баланс и прави тялото предразположено към затлъстяване и други болестни състояния.

Защо триглицеридите са важни за човешкия организъм, какви роли изпълняват и как могат да се поддържат в норма? Ще търсим научно обосновани отговори на тези въпроси в следващите редове.

Ролята на триглицеридите

Двете най-често срещани причини за високи нива на триглицериди са наднорменото тегло и придържането към диета с високо съдържание на мазнини, особено животински. Други фактори, които могат да причинят завишени стойности на триглицеридите, са диабет тип 2, заболявания на черния дроб, щитовидната жлеза или бъбреците и други.

Подобно на холестерола, триглицеридите са форма на мазнини или липиди - всъщност те са най-често срещаната форма на мазнини в човешкото тяло. След като приемете някаква храна, мазнините и калориите, които не се използват веднага от метаболизма, се съхраняват като триглицериди в мастните клетки на тялото. 

Триглицеридите и холестеролът служат за протичането на основни процеси в организма: триглицеридите осигуряват енергия, докато холестеролът се използва за изграждане на клетки и хормони. Холестеролът се произвежда от черния дроб и също идва от животински протеини (месо, сирене, мляко и яйца). Триглицеридите могат да се набавят от храната и се произвеждат в черния дроб, а когато приемате повече калории (особено въглехидрати), черният дроб произвежда и повече триглицериди. Както при холестерола, когато нивата на триглицеридите са твърде високи, това може да доведе до здравословни проблеми от различно естество. Един от тях е метаболитният синдром. 

Метаболитен синдром - кои са рисковите фактори

Високите нива на триглицериди са свързани с набор от нарушения, известни като „метаболитен синдром“. Хората с метаболитен синдром имат повишен риск от развитие на диабет, инсулт или сърдечно-съдови заболявания.

Когато са налице следните фактори може да се каже, че има метаболитен синдром:

 • Затлъстяване в областта на корема - излишни мазнини в и около коремната област
 • Високи нива на триглицериди в кръвта
 • Високо кръвно налягане (хипертония)
 • По-високи от нормалните нива на кръвната захар
 • Нисък HDL (липопротеин с висока плътност) холестерол

Триглицеридите се измерват в mmol/L и е препоръчително да се изследват и нивата на холестерола заедно с тях. По скалата за измерване при лабораторно изследване резултатите може да попаднат в някое от следните нива:

 • Много високо - над 6 mmol/L
 • Високо - между 2 и 6 mmol/L
 • Гранично високо между 1,7 и 2 mmol/L
 • Нормално - до 1,7 mmol/L

Ключът за понижаване на триглицеридите: спорт

Съветът е същият, който чуваме най-често от здравните специалисти, от реклами и други места, а именно: “спортът е здраве”. Можете да се качвате по стълбите вместо да ползвате асансьор, да удължите разходката с кучето, може да посещавате фитнес зала, да участвате в групови тренировки или да карате колело. Всичко, което ви поддържа активни, понижава нивото на триглицеридите, изразходва калории, подпомага изхвърлянето на токсини и контрола на теглото.

Когато тренирате, мускулите ви използват триглицеридите в кръвта като източник на енергия. Колкото повече тренирате, толкова повече мускулите ви ще ги използват. И да - има лекарствени медикаменти, с които може да се постигне намаляване на триглицеридите, но няма по-добър подход от естественото движение на човешкото тяло за поддържане на нормално тегло и нормални нива на кръвно налягане, холестерол и триглицериди.

Други средства за понижаване нивата на триглицеридите

Диета за отслабване

Отслабването е доказано ефективен начин за решаване на много здравословни проблеми, включително за намаляване нивата на триглицеридите. Проучванията показват, че загубата само на 5- 10 % от общото телесно тегло може да помогне за намаляване нивото на триглицеридите с 40 mg/dL. Отслабването може да има траен ефект върху нивата на триглицеридите. Разбира се, би било чудесно, ако опитате да поддържате нормално тегло в дългосрочен план - както за сърцето, мозъка и костите ви, така и за самочувствието ви.

Ограничете захарта

Ограничаването или дори премахването изцяло на захарта от диетата (включително естествени подсладители като агаве, мед или кленов сироп) - може да намали значително нивата на триглицеридите. Ако все пак обичате да хапвате сладки неща, изберете алтернативи с естествена захар (фруктоза) като пресни и замразени плодове, вместо към подсладени със захар храни.

Откажете се от хляба и тестените изделия 

Белият хляб, тестените изделия и картофите съдържат нишесте - вид въглехидрати с висок гликемичен индекс, които могат да повишат кръвната захар и нивата на триглицеридите. Елиминирането на тези храни може да помогне за понижаване на триглицеридите значително. По-здравословният избор са пълнозърнести храни, като див ориз, ечемик или киноа, и разнообразие от зеленчуци, ядки и семена, които осигуряват бавноусвоими въглехидрати и фибри. А като споменахме фибрите…

Повече фибри в диетата

Фибрите ни помагат за поддържането на нормална стомашно-чревна функция и засищане на апетита, като могат да се осигурят от разнообразни храни - ядки, зърнени храни и бобови растения. Наличието на повече фибри забавя абсорбцията на мазнини и захар в тънките черва, което също спомага за понижаване нивата на триглицеридите в кръвта.

Изберете храни, които понижават триглицеридите

Чрез промени в диетата може да се подобрят много процеси, включително да се регулира натрупването на мазнини и да се понижат нивата на триглицеридите. Ако обичате овесена каша за закуска, това е чудесна новина за вас. Освен овеса, авокадото, бобовите и зърнените храни са отлични източници на белтъчини, фибри и полезни мазнини. Всички те ще благоприятстват регулацията на триглицеридите, ще доставят на организма пълноценна енергия и няма да предизвикат извънредно високи скокове на инсулина, които всъщност подтикват към често похапване.

“Да” на здравословни мазнини 

Заменете нездравословните мазнини от джънк и пържени храни с мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини, богати на омега 3 и омега 6 мастни киселини. За да консумирате повече омега 3 мазнини, включете в диетата си мазна риба, ленено семе и орехи. Маслата, които съдържат омега 3 мазнини, са маслинови и рапични масла. Здравните специалисти препоръчват да се консумират две порции богата на омега 3 риба (сьомга, пъстърва, скумрия, херинга, сардини, риба тон) седмично. Ограничавайки порциите до две се ограничава и евентуалният прием на токсини, които може да се съдържат в рибата. И на последно място, маслата с високо съдържание на омега 6 мазнини са царевично, соево и слънчогледово масло.

В онлайн магазина на Herbamedica също може да откриете интересни продукти, които да подпомогнат организма да се изправи срещу патогени, да възвърне алкално-киселинния баланс, да се освободи от токсините. Например, имаме натурални продукти за подпомагане нормалните нива на холестерол и триглицериди като Холестерол Контрол, Акти Витекс, Форслийн, Диабекс, Метабол Контрол, Апетит Контрол и други. 

Използвани източници

 1. Hermans MP, Valensi P. Elevated triglycerides and low high-density lipoprotein cholesterol level as marker of very high risk in type 2 diabetes. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2018 Apr;25(2):118-129. doi: 10.1097/MED.0000000000000398. PMID: 29493554.
 2. Langsted A, Jensen AMR, Varbo A, Nordestgaard BG. Low High-Density Lipoprotein Cholesterol to Monitor Long-Term Average Increased Triglycerides. J Clin Endocrinol Metab. 2020 Apr 1;105(4):dgz265. doi: 10.1210/clinem/dgz265. PMID: 31822888.
 3. Wang TY, Haddad M, Wang TS. Low triglyceride levels affect calculation of low-density lipoprotein cholesterol values. Arch Pathol Lab Med. 2001 Mar;125(3):404-5. doi: 10.5858/2001-125-0404-LTLACO. PMID: 11231492.
 4. Liu J, Wang W, Wang M, Sun J, Liu J, Li Y, Qi Y, Wu Z, Zhao D. Impact of diabetes, high triglycerides and low HDL cholesterol on risk for ischemic cardiovascular disease varies by LDL cholesterol level: a 15-year follow-up of the Chinese Multi-provincial Cohort Study. Diabetes Res Clin Pract. 2012 May;96(2):217-24. doi: 10.1016/j.diabres.2011.12.018. Epub 2012 Jan 12. PMID: 22244364.
 5. Laufs U, Parhofer KG, Ginsberg HN, Hegele RA. Clinical review on triglycerides. Eur Heart J. 2020;41(1):99-109c. doi:10.1093/eurheartj/ehz785
 6. Gharipour M, Sadeghi M, Nezafati P, Dianatkhah M, Sarrafzadegan N. Cardiovascular Disease Risk Assessment: Triglyceride/High-Density Lipoprotein versus Metabolic Syndrome Criteria. J Res Health Sci. 2019 May 13;19(2):e00442. PMID: 31278212; PMCID: PMC7183547. 
 7. Sultani R, Tong DC, Peverelle M, Lee YS, Baradi A, Wilson AM. Elevated Triglycerides to High-Density Lipoprotein Cholesterol (TG/HDL-C) Ratio Predicts Long-Term Mortality in High-Risk Patients. Heart Lung Circ. 2020 Mar;29(3):414-421. doi: 10.1016/j.hlc.2019.03.019. Epub 2019 Apr 16. PMID: 31014557.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ