ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Етеричните масла – свойства и приложение

Противомикробно, антисептично, противовъзпалително, а в някои случаи и противовирусно, имуномоделиращо и антиоксидантно – тук споменаваме само част от въздействията на етеричните масла върху човешкия организъм. Освен това етеричните масла се използват успешно като регулатори на емоционалните състояния, влияят благоприятно върху нервната система и психиката и притежават изразени козметични и дерматологични достойнства.

Историята на приложението на етеричните масла започва от дълбока древност. Терапевтичните им свойства са били известни още 3 000 години пр. Хр. в Египет, а по-късно и на древни цивилизации като Индия, Китай и Гърция. Запазена е рецептата на Клеопатра срещу безсъние – листенца рози във възглавницата. Древните египтяни са използвали етерични масла при религиозните си ритуали. Те вярвали, че колкото по-силен аромат излъчват, толкова по-близо ще бъдат до боговете.

Какво представлява етеричното масло?
Етеричното масло е течна и летлива субстанция със силен аромат. Добива се от определена част от растението – листата, зърната, кората, стеблото или пък корена. Етеричното масло се състои от сложни химически съединения, а цветът му варира от безцветен до светлосин. В наши дни етерични масла се извличат от над 200 растения. Те съдържат витамини, хормони (които забавят стареенето), антибиотици, феромони, а също и вещества, регенериращи клетките.

Тъй като всяко едно етерично масло има уникална характеристика, от свойствата му зависи как ще го прилагаме. Част от маслата са подходящи за ароматерапия, други се добавят във ваната или пък се използват за инхалации. Трети са неразделна част от козметични средства. Това, което прави етеричните масла много търсени и приложими при различни здравословни състояния, е свойството им да влияят положително върху химическото равновесие на организма, настроението и общото самочувствие на човека. Те подобряват състоянието на кожата и косата и укрепват имунната система. Освен това могат да се използват в комбинация с предписани лекарства.

Много важно е да се знае, че ефективността на ароматерапията зависи от качествата и произхода на етеричното масло. Полезни свойства притежават само естествените и неподправени масла.

14 практически приложения на етеричните масла:
– като ароматизатор за стаи и гардероби.
– за почистване на дома и в борба с домашните акари.
– за здравословен и дълготраен тен.
– за подобряване на състоянието на кожата, в борба със стриите и целулита и при други козметични проблеми. Освен това определени етерични масла бързо отстраняват кожни дефекти след изгаряния и травми. Масло от праскова например се бори ефикасно с бръчките и прави кожата кадифена на допир.
– за премахване на стреса и умората – лимоново и портокалово масло. Портокаловото масло се използва широко и в борбата с целулита.
– като средство за извеждане на шлаките от организма.
– за възстановяване и повишаване на имунната защита на организма.
– като средство за укрепване на косата. Бадемовото масло е един от най-мощните стимулатори за растеж и укрепване на косата. То подхранва косата от корените, стимулира нейния растеж, увеличава блясъка и еластичността й. Характерно за това масло е, че не предизвиква алергии дори и при много чувствителна кожа. Това го прави честа съставка в детската козметика.
– репелент. Етерично масло от евкалипт помага след ухапване от насекомо.
– за отслабване. Част от етеричните масла притежават свойството да притъпяват чувството за глад, да ускоряват метаболизма и да овладяват стреса.
– за хигиена на устната кухина.
– като афродизиак. Можем да изброим редица етерични масла, но ще споменем маслото от бергамот, което засилва сексуалното влечение, а също и комбинацията на масло от иланг-иланг с масло от жасмин за романтична обстановка и масло от джинджифил отново за засилване на сексуалното влечение.
– за овладяване на ПМС (предменструален синдром).
– като средство за засилване на паметта. Розмариновото масло се прилага успешно при проблеми с паметта.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ