ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Етикет на масата - златни правила по време на хранене

Едно от основните неща, на които ни учат от малки като част от възпитателния процес, е какъв етикет на масата трябва да спазваме. С други думи, как да поставим правилно прибори, посуда, как да ги използваме и подредим – всички тези умения могат да бъдат полезни на всеки човек, за да избегне неприятни ситуации и да се чувства уверен на официални и неофициални поводи.

В зависимост от това какъв е броят на ястията, броят на гостите, видът на порцелана или друг материал, от който са изработени някои прибори, от вида на чашите, се определя и конкретният етикет на масата и подредбата на всички нужни прибори.

Освен приготовленията за това е добре да знаете какви правила по време на хранене трябва да спазвате. Всичко това е признак за добра култура, по която хората си съставят мнение и влияе на оценката им за вас.

За какво ни служи етикетът на масата

Има храни, за които е необходимо да се използват прибори – нож, вилица, лъжица, докато други храни могат да се консумират и без тях.

Има определен начин, по който се подреждат въпросните прибори, чиниите, чашите и останалите съдове, които са част от официалния етикет на масата.

Има и различни комбинации от поставяне на приборите в чинията, с които символизирате, че сте доволни от храната или пък не.

Да познавате правилата за етикет на масата и правилно подреждане е необходимо умение, което всеки възпитан човек трябва да усвои. Значително по-лесно ще ви бъде на официални или неофициални поводи да знаете как да държите нож и вилица и как да ги използвате, ако познавате правилата за етикет на масата.

Всичко това влияе пряко на оценката, която околните си съставят за вас, както и за бъдещите ви взаимоотношения. Може да не се замислете за това, но на кого му е приятно да слуша мляскане по време на хранене или джвакане с дъвка?

В първата илюстрация са поместени всички подробни правила за подредба и етикет на масата при вечеря, които са общоприети за официални поводи.

Ето и акцентите накратко:

 • Солта и черният пипер са горе в ляво и винаги се дават заедно дори да е поискано само едното, поставят се над малка чинийка за масло или хляб със сервизен нож
 • Табелка с посочени имената на хората, които ще седнат на съответните места, а под нея има десертни вилица и лъжица
 • В дясно виждаме чаша за вода, чаша за червено и бяло вино и чаша за шампанско
 • От лявата страна на чинията се поставят вилици – за салата, за риба и за месо, а от дясната страна в огледален ред и се поставя лъжица за супа
 • Проява на добър вкус е поставянето на сгъната салфетка по този начин, а при вземането ѝ от страна на домакина това е сигнал за останалите да го последват
 • Броят на съдовете за хранене трябва да съответства на броят ястия, включени в менюто

Другите важни правила за етикет на масата се отнасят до начина на поставяне на приборите, чистенето на месо, вдигането на тост и храненето със супа. Точно под тях са посочени и храните, които може да се хапват с ръце – аспержи, артишок, хляб, чипс, бисквитки, сандвичи и още няколко.

В неформална обстановка обаче нещата не са толкова изисквани. При по-неангажиращи ситуации, подредбата на масата зависи от това кое хранене за деня следва. Ето и илюстрация с различните варианти:

Основни правила за протокол и етикет на масата при хранене

На обяд в ресторанта, на вечеря с роднини или на официален прием или фирмено мероприятие – това са случаите, в които е добре да познавате протокола за поведение и хранене. Като важни съвети за етикет на масата и поведение по време на мероприятието можем да ви предложим следното:

 • Не сменяйте мястото си, което са ви определили домакините, за да не проявите неуважение към тях
 • Когато сте между двама души е редно да разговаряте както със седналия в ляво, така и със седналия в дясно
 • По време на вечеря в ресторант започнете да се храните едва когато се сервира храната на всички или поне след като домакинът е започнал
 • Не поставяйте телефона си на масата – това може да е трудно в днешно време, но е проява на уважение към останалите
 • Колкото и да се изкушавате, това не е обяд в столова и не трябва да искате от храната на другите или да им предлагате своята
 • Изключително неприемливо е протягането през масата
 • Когато дойде време за сметката, всичко се разделя по равно между присъстващите

Европейският начин на хранене изисква да държите вилицата в лява ръка, а ножа в дясната. Според етикета на масата паузата по време на хранене се показва с кръстосване на приборите, а при приключване се поставят в дясно един до друг.

Добри маниери при мероприятия – защо са ви необходими

Самите вие бихте се удивили от красотата на тази подредба и движенията, когато те станат естествена част от културата ви на хранене.

За да се чувствате по-уверени и спокойни във всяка ситуация научете тези основни правила за етикет на масата и протокол по време на хранене.

Те ще ви осигурят добро впечатление където и да отидете по света, защото са признак на елегантност, възпитание и култура.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ