ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Фактори за подобряване на синдрома на хроничната умора и как да се справим с нея

Синдромът на хроничната умора е заболяване, което се характеризира с много силна умора, която продължава повече от шест месеца. Факторите, които предизвикват това състояние, са комплексни и е невъзможно да се диагностицират в лабораторни условия. Въпреки това, някои учени смятат, че това заболяване е вследствие на дисбаланс на надбъбречната жлеза или възпаления в тялото. Ако хроничната умора не се лекува на време, тя може да има следните последствия: намаляване на издръжливостта, паметта и концентрацията.

СИМПТОМИ НА ХРОНИЧНАТА УМОРА

Въпреки че терминът „хронична умора” е много описателен за тази негативна болест, той не споделя цялата истина. Хроничната умора често започва внезапно, със симптоми подобни на настинка. Но за разлика от настинката, ако умората не се лекува, може да продължи цял живот. Този вид синдром, освен със силна умора се характеризира още с:

  • ставни болки
  • мускулни болки
  • лоша концентрация
  • загуба на памет
  • възпаление на лимфните възли
  • главоболие
  • втрисане
  • нощно изпотяване
  • храносмилателни разстройства

ПРИЧИНИ ЗА СИНДРОМА НА ХРОНИЧНАТА УМОРА

До момента е известна твърде малко информация, относно хроничната умора и причината за нейната поява е все още неизвестна. По предварителни констатации, умората е вследствие на няколко основни фактора, като: хормонален дисбаланс, грешен отговор на имунната система, вирусни инфекции, хронично ниско кръвно налягане и дефицит в хранителния режим.

В допълнение, изследванията показват, че синдрома на хроничната умора може да бъде свързан с оксидативния стрес, цьолиакия и чувствителност към храни или хранителни алергии.

СТЪПКИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА СИНДРОМА НА ХРОНИЧНАТА УМОРА

Конвенционалните методи за лечение на синдрома, често засягат само симптомите, като не се обръща достатъчно внимание на първоизточника. На индивидите, които страдат от тази диагноза, често се предписват антидепресанти или приспивателни. В много случаи, страничните ефекти от тези лекарства, са действително по-лоши от симптомите на хроничната умора.

Вместо това, се препоръчва добавяне на витамини В комплекс, алтернативни здравни практики, добре балансиран хранителен режим, богат на калий и магнезий, и отстраняване на хранителните алергени.

Стъпка 1: Премахнете храната, към която имате непоносимост или алергия

Все повече и повече изследвания сочат връзката между хранителните алергии и непоносимостта към някои продукти със синдрома на хроничната умора. Алергиите към определени храни (глутен, лактоза, казеин, фъстъци, мляко и млечни продукти, соя, ракообразни, мая и др.), полени, метали и химикали в околната среда, могат да причинят нарастващия брой на хората с хронична умора.

Според проучване фибромиалгията (хронична болка, напрежение и умора в мускулите, сухожилията и ставите, без да има наличие на възпаление), е тясно свързана с хроничната умора. Учените достигат до заключението, че фибромиалгията е вследствие на лошото храносмилане и чувствителността към определени хранителни продукти, като по този начин значително се утежнява хроничната умора.

Стъпка 2: Увеличете приема си на витамин В

Изследванията се фокусират върху ползите на витамин В6, рибофлавин и тиамин, като учените смятат, че В6 (пиридоксин) е от особено значение за лекуване на хроничната умора. Витамин В6 се намира в природата в следните храни: сьомга, банани, екологично отглеждано говеждо месо, сладки картофи, пуешко месо, лешници, чесън и варен спанак.

Витамин В6 спомага за преодоляване и облекчаване симптомите на хроничната умора, и подпомагане дейността на имунната система. В6 подпомага дейността на белите кръвни клетки, като по този начин организма се бори по-ефективно с инфекциите и се симулира самолечението.

Витамин В12 увеличава енергията, намалява депресията, предотвратява неврологичната дегенерация и предпазва от раковите образования. В12 е важно средство за подобряване на настроението, увеличаване на работоспособността и стимулиране на когнитивната функция.

Храните, които са богати на витамин В12 са: черен дроб от екологично отглеждани говеда, сардини, риба тон, прясно сирене, извара, агнешко месо, сурово мляко, яйца и дива сьомга.

Ако спазвате определен режим, който не включва изброените храни, може да си набавите нужните витамини чрез хранителни добавки. Организмът ви се нуждае от

тези добавки, защото те подпомагат функционирането на метаболизма, производството на хормони и повишаването на нивата на енергия в тялото.

Акти В12 е един превъзходен продукт за повишаване на нивата на витамин В12 в кръвта. Витамин В12 (кобаламин) е жизненоважен за няколко процеса, протичащи в клетките на нашето тяло. Той допринася за намаляване на умората, за нормалното функциониране на имунната ни система и за нормализирането на работата на нервната ни система.

Стъпка 3: Увеличете приема на магнезий и калий

Според проучване, занижените нива на магнезий, влияят не само за понижаването на броя на червените кръвни телца в организма, а и за отключване на синдрома на хроничната умора. Ако искате да се предпазите от синдрома на хроничната умора е хубаво да добавите следните храни към менюто си: спанак, къдраво зеле, тиквени семки, кисело мляко и кефир, бадеми, черен боб, авокадо, смокини, тъмен шоколад и банани. Магнезият помага да се преодолее хроничната умора, поддържа нервната функция, регулира нивата на кръвната захар и кръвното налягане.

Калият е отговорен за електролитния баланс в организма. Храните, богати на калий са: авокадо, спанак, сладки картофи, кокосова вода, кефир и йогурт, бял боб, банани, тиква, сушени кайсии и гъби. Симптомите на недостиг на калий, съвпадат с тези на синдрома на хроничната умора: умора, раздразнителност и мускулни спазми. Приемането на храни или добавки, богати на калий, може да облекчат горепосочените симптоми.

Стъпка 4: Оставете си време за почивка и спокойствие

Синдромът на хроничната умора причинява както физически, така и ментални проблеми. Страдащите от периодично изтощение, намалена мозъчна активност, хронична мускулна и ставна болка, стрес и дори вина, често имат големи последствия върху здравето си. Дългосрочното контролиране на стреса и релаксацията са в основата за преодоляване на този вид заболяване. Може и да е невъзможно на пръв поглед, но страдащите трябва да направят всичко възможно, за да овладеят ефективно стреса и да си дадат почивка от всички дразнители.

Стъпка 5: Намалете количеството на стимулантите

Трябва да се избягва приема на кофеин, алкохол и тютюневи изделия, защото те могат да причинят допълнително безпокойство. Правете упражнения най-малко четири часа преди лягане, защото по-усилените упражнения, увеличават адреналина и водят до неспокоен сън.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ