ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Флекс Код Терапевтичен Гел /Flex Code/ - иновация в грижата за стави и мускули

Поддържането на здрави мускули, стави и кости е жизненоважно за движението. Те ни дават възможност както за екстремни подвизи като ски спускане, така и за изпълнение на прости задачи като изкачване на стълби или клякане. Костите осигуряват основната структура на тялото, ставите позволяват различен обхват на движенията, а мускулите и връзките държат всичко заедно, за да направят движението възможно и лесно. Важно е да обръщаме внимание на здравето на опорно-двигателния апарат през целия живот, а не само когато усещаме болка. Правилната грижа за мускулите, ставите и костите вече помага да се осигури сила и подвижност с напредването на възрастта.

Независимо от възрастта, грижата за костите и ставите е от решаващо значение за поддържане на гъвкавост и мобилност през целия живот. Никога не е късно да помислите за тях, а когато проблемите вече са налице, за външно облекчение може да ви послужи иновативният терапевтичен гел Флекс Код. 

Лесни съвети за поддържане на здрави стави и силни кости

Хранене

Диета, богата на калций и витамин D, помага да се поддържа оптимално ниво на костната плътност. 

Витамин D действа и противовъзпалително по отношение на болки в ставите, както и омега-3 мастните киселини, открити в мазните риби като риба тон и сьомга. Поддържането на здравословно тегло намалява натоварването върху ставите и предотвратява възпалението на ставната тъкан. 

Ограничаването на приема на мазнини от други източници също ще спомогне за поддържането на здравословно тегло, намалявайки тежестта върху опорно-двигателния апарат.

Ако сте пушач, откажете се от този вреден навик

Пушенето и употребата на тютюн са рисков фактор за отключването на редица здравословни проблеми- от сърдечно-съдови заболявания до рак. Пушенето може да влоши общото ви състояния като провокира възпалителни процеси.

Тъй като тютюнопушенето увеличава възпалението в организма, това може да затрудни възстановяването на тъканите и лекуването на тялото от наранявания. Вероятно сте добре запознати и с другите потенциални вреди, които може да нанесе тютюнопушенето, но те не са предмет на днешната тема и затова няма да ги коментираме. По-важно е да запомните, тютюнопушенето вреди на всички органи и системи, включително на ставите.

Значението на витамин Д

Витамин D е от съществено значение за здравите кости и зъби и основен елемент от нашата имунна система. Недостигът на витамин D нарушава усвояването на калций и фосфор от храната, което води до лоша минерализация на скелетната структура. 

Малко храни естествено съдържат витамин D. Тялото синтезира самостоятелно този ценен витамин под въздействието на UVB лъчите на слънцето. Витамин D се произвежда чрез двустепенен процес на активиране, който първоначално се случва в черния дроб и след това в бъбреците. Този витамин е жизнено необходим за всеки, а на хората с дефицит може да се препоръча прием на хранителна добавка с витамин D.

Значението на витамин К

Здравето на костите е пряко свързано с количествата на калция и витамин D, като за усвояване на последния, тялото има нужда от определени количества витамин К. Обикновено чрез диетата не получаваме достатъчно от МК-7 формата на витамин К, а това може да се превърне в проблем за костите и ставите. 

Съществуват и някои по-специфични противовъзпалителни и успокояващи вещества, които могат да се прилагат външно за облекчаване на болки в ставите, мускулите и сухожилията. Именно на тях е базиран съставът на иновативния Флекс Код Терапевтичен Гел.

Състав на Флекс Код Терапевтичен гел

Флекс Код Терапевтичен Гел е формула за бързо облекчаване на болката и противовъзпалително действие с лек охлаждащ ефект, която може да се прилага върху болезнена област с леки масажни движения или по време на физиотерапевтични процедури.

В състава на Флекс Код Терапевтичен Гел има задължителните хондропротектори: глюкозамин и хондроитин, които са част от формулите на всички Флекс Код продукти. Новото в гелообразния продукт са противовъзпалителните и болкоуспокояващи билкови екстракти от: ментол, камфор, евгенол и карамфил. Синергичното действие на комплекса от подбрани съставки подпомага здравето на ставите, лекотата на движение и облекчаването на мускулни спазми и болки в ставите.

 • Глюкозамин и хондроитин – глюкозаминът и хондроитинът са структурни компоненти на хрущяла - тъканта, която предпазва ставите от триене. Те се произвеждат самостоятелно от организма, но с напредване на годините количествата им намаляват. Също така, глюкозамин сулфат е основният градивен елемент за протеогликаните - големи молекули в хрущяла, които му придават вискоеластични (буферни) свойства. Доказано е, че глюкозамин сулфатът има уникални противовъзпалителни ефекти и може да предотврати дегенерацията на хрущялна тъкан. 
 • Ментол и камфор – и двата екстракта имат охлаждащо и аналгетично действие, както и стимулират по-бързото възстановяване на тъканите. Ментол и камфор се влагат като активни съставки заради силното им противовъзпалително действие.
 • Евгенол и изоевгенол - естествени съединения, които имат редица фармакологични активности, в това число противовъзпалително и антиоксидантно действие. Изоевгенолът помага за облекчаване на зачервяване, подуване и скованост на ставите;
 • Еугения кариофилус (масло от листата на карамфил) – осигурява противомикробно и противовъзпалително действие. Това изключително растение има богат състав и доказани приложения във фармацевтичната практика за облекчаване на болките и сковаността от различен произход.

Рано или късно болките в ставите и сухожилията започват да оказват негативно влияние върху всеки активен човек. Има някои природни дарове, които могат да помогнат за облекчаването им и те се съдържат в терапевтичния гел Флекс Код. Противодействайки на възпалението в мускулите и ставите, активните съставки на гела осигуряват бързо облекчение на ставни болки и възпаления.

Продуктът може да се прилага локално върху болезнената област с леки масажни движения, за да се втрие добре в кожата. Възможните му приложения са безброй – при мускулни спазми и разтежения, болки в ставите и сухожилията, възпаления, схващания, спортни травми и други. За оптимален терапевтичен ефект може да се прилага в комбинация с течните форми Флекс Код, като например с Флекс Код Голд.

Използвани ресурси

 1. Jirovetz L, Buchbauer G, Stoilova I, Stoyanova A, Krastanov A, Schmidt E. Chemical composition and antioxidant properties of clove leaf essential oil. J Agric Food Chem. 2006 Aug 23;54(17):6303-7. doi: 10.1021/jf060608c. PMID: 16910723.
 2. Aljohani H, Senbanjo LT, Chellaiah MA. Methylsulfonylmethane increases osteogenesis and regulates the mineralization of the matrix by transglutaminase 2 in SHED cells. PLoS One. 2019;14(12):e0225598. Published 2019 Dec 5. doi:10.1371/journal.pone.0225598
 3. Ha SH, Choung PH. MSM promotes human periodontal ligament stem cells differentiation to osteoblast and bone regeneration. Biochem Biophys Res Commun. 2020 Jul 12;528(1):160-167. doi: 10.1016/j.bbrc.2020.05.097. Epub 2020 May 26. PMID: 32466845.
 4. Stuber K, Sajko S, Kristmanson K. Efficacy of glucosamine, chondroitin, and methylsulfonylmethane for spinal degenerative joint disease and degenerative disc disease: a systematic review. J Can Chiropr Assoc. 2011;55(1):47-55.
 5. Jerosch J. Effects of Glucosamine and Chondroitin Sulfate on Cartilage Metabolism in OA: Outlook on Other Nutrient Partners Especially Omega-3 Fatty Acids. Int J Rheumatol. 2011;2011:969012. doi:10.1155/2011/969012
 6. Vasiliadis HS, Tsikopoulos K. Glucosamine and chondroitin for the treatment of osteoarthritis. World J Orthop. 2017;8(1):1-11. Published 2017 Jan 18. doi:10.5312/wjo.v8.i1.1 
 7. Uğraş A, Güzel E, Korkusuz P, Kaya I, Dikici F, Demirbaş E, Çetinus E. Glucosamine-sulfate on fracture healing. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2013 Jan;19(1):8-12. doi: 10.5505/tjtes.2013.03256. PMID: 23588972.
 8. Henrotin Y, Chevalier X, Herrero-Beaumont G, et al. Physiological effects of oral glucosamine on joint health: current status and consensus on future research priorities. BMC Res Notes. 2013;6:115. Published 2013 Mar 26. doi:10.1186/1756-0500-6-115

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ