ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Флекс Код Терапевтичен Гел /Flex Code/ - иновация в грижата за стави и мускули

Мускулите, ставите и костите са жизненоважни за движението. Те ни дават възможност да постигнем големи подвизи като ски спускане и прости задачи като изкачване на стълби или клякане. Костите осигуряват нашата основна структура на тялото, ставите позволяват гъвкавост на движенията, а мускулите ги държат заедно, за да направят всичко това възможно и лесно. Важно е да обръщаме внимание на тези компоненти на тялото през целия живот, а не само когато ни болят и да се грижим за тях с напредването на възрастта. Правилната грижа за мускулите, ставите и костите вече помага да се осигури сила и подвижност с напредването на възрастта и това може да означава грациозно остаряване.

Независимо от възрастта ви, грижата за костите и ставите е от решаващо значение за поддържане на вашата сила и мобилност през целия живот. Никога не е късно да помислите за тях, а когато проблемите вече са налице, за външно облекчение може да ви послужи иновативният терапевтичен гел Флекс Код. 

Лесни съвети за поддържане на здрави стави и силни кости

Въпросът с храната

Диета, богата на калций и витамин D, помага да се поддържа костната плътност. 

Витамин D също действа противовъзпалително по отношение на болки в ставите, както и омега-3 мастните киселини, открити в рибите като риба тон и сьомга. Поддържането на здравословно тегло намалява натиска върху ставите и предотвратява възпалението на ставната тъкан, тъй като тя се разгражда с течение на времето. 

Ограничаването на приема на мазнини от други източници също ще спомогне за поддържането на здравословно тегло, намалявайки тежестта върху опорно-двигателния апарат.

Ако сте пушач, откажете се от този навик

Пушенето и употребата на тютюн са рискови фактори за всичко - от сърдечно-съдови проблеми до рак. Пушенето може да попречи и на ставите ви да бъдат здрави.

Тъй като тютюнопушенето увеличава възпалението в тялото ви, това може да затрудни възстановяването на тъканите и лекуването на тялото от наранявания. Вероятно сте добре запознати и с другите потенциални вреди, които може да нанесе тютюнопушенето, но те не са предмет на днешната тема и затова няма да ги коментираме. По-важно е да запомните, че вредят на всички органи и системи, включително на ставите ви.

Значението на витамин Д

Витамин D е от съществено значение за здравите кости и зъби и основен елемент от нашата имунна система. Недостигът на витамин D нарушава усвояването на калций и фосфор в храната, което води до лоша минерализация на скелета. 

Малко храни естествено съдържат витамин D; основният източник е излагане на кожата на UVB лъчите от слънцето. Витамин D се произвежда чрез двустепенен процес на активиране, който първоначално се случва в черния дроб и след това в бъбреците. Този витамин е силно необходим на всички, а на уязвимите групи или хора с дефицит може да се препоръча прием на добавка с витамин D.

Значението на витамин К

Здравето на костите е свързано с наличието на калций и витамин D, като за усвояване на последния се нуждаете и от определени количества витамин К. Обикновено не получаваме достатъчно от МК-7 формата на витамин К чрез западната диета. Това може да е проблем за костите ни. MK-7 формата на K2 насочва калция далеч от отлагането му в меките тъкани, като кръвоносните съдове, за да остане в скелета.

Това са някои фундаментални неща, които определено ще подкрепят здравето на опорно-двигателната ви система. Има и някои по-специфични противовъзпалителни и успокояващи вещества, които могат да се прилагат външно за облекчаване на болки в ставите, мускулите и сухожилията, когато се появяват. Такива съставки се съдържат във Флекс Код Терапевтичен Гел.

Състав на Флекс Код Терапевтичен гел

Флекс Код Терапевтичен Гел е формула за бързо облекчаване на болката и противовъзпалително действие с лек охлаждащ ефект, която може да се прилага върху болезнена област с леки масажни движения.

В състава на Флекс Код Терапевтичен Гел има задължителните Глюкозамин, MSM, Хондроитин, които са част от формулите на всички Флекс Код продукти. Новото в гелообразния продукт са противовъзпалителните съставки Ментол и Камфор, както и Евгенол и Изоевгенол и Еугения кариофилус. Всички те заедно подпомагат здравето на ставите, лекотата на движение и облекчаване на мускулни спазми и болки в ставите.

Синергичното действие и по-висока ефективност на терапевтичния гел се дължат на следните активни съставки:

 • Глюкозамин, MSM, Хондроитин – глюкозаминът и хондроитинът са структурни компоненти на хрущяла, тъканта, която омекотява ставите. Те се произвеждат и вътре в тялото, но с течение на времето количествата им намаляват. Също така, глюкозамин сулфат е основният градивен елемент за протеогликаните, големи молекули в хрущяла, които му придават вискоеластични (буферни) свойства. Доказано е, че глюкозамин сулфатът има уникални противовъзпалителни ефекти и може да предотврати разпада на хрущялна тъкан. МСМ помага за разграждането на нездравословни отлагания на калций в организма, които се считат за първопричините за дегенеративни заболявания, включително артрит, ревматоиден артрит и остеоартрит. Той спомага за по-добра гъвкавост на ставите, намаляване на болката и сковаността;
 • Ментол и Камфор – и двата елемента имат охлаждащо и аналгетично действие, както и стимулират по-бързото възстановяване на тъканите. Ментол и камфор се влагат като активни съставки в много продукти за облекчаване на артритни болки, болки в гърба, навяхвания и други;
 • Евгенол и Изоевгенол – охлаждащо-загряващо и противовъзпалително действие. Евгенолът е естествено съединение, което има няколко фармакологични активности, в това число противовъзпалително и антиоксидантно действие. Изоевгенолът също има силна противовъзпалителна и антиоксидантна активност, помагайки за облекчаване на зачервяване, подуване и скованост на ставите;
 • Еугения кариофилус (масло от листата на карамфил) – осигурява противомикробно и противовъзпалително действие. Именно това масло съдържа евгенол, който е главната съставка на маслото. Това изключително растение има богат състав и доказани приложения във фармацевтичната практика. 

Рано или късно болките в ставите и сухожилията започват да ни навестяват. Има някои природни дарове, които могат да помогнат за облекчаването им и те се съдържат в терапевтичния гел Флекс Код. Противодействайки на възпалението в нервните окончания и ставите, активните съставки на гела осигуряват бързо облекчение на ставни болки и нервни възпаления.

Продуктът може да се прилага локално върху болезнената област с леки масажни движения, за да се втрие добре в кожата. Възможните му приложения са безброй – при мускулни спазми и разтежения, болки в ставите и сухожилията, възпалени стави и схващания, както и при спортни травми. За оптимален терапевтичен ефект може да се прилага в комбинация с течните форми Флекс Код, като например с Флекс Код Голд.

Използвани ресурси

 1. Jirovetz L, Buchbauer G, Stoilova I, Stoyanova A, Krastanov A, Schmidt E. Chemical composition and antioxidant properties of clove leaf essential oil. J Agric Food Chem. 2006 Aug 23;54(17):6303-7. doi: 10.1021/jf060608c. PMID: 16910723.
 2. Aljohani H, Senbanjo LT, Chellaiah MA. Methylsulfonylmethane increases osteogenesis and regulates the mineralization of the matrix by transglutaminase 2 in SHED cells. PLoS One. 2019;14(12):e0225598. Published 2019 Dec 5. doi:10.1371/journal.pone.0225598
 3. Ha SH, Choung PH. MSM promotes human periodontal ligament stem cells differentiation to osteoblast and bone regeneration. Biochem Biophys Res Commun. 2020 Jul 12;528(1):160-167. doi: 10.1016/j.bbrc.2020.05.097. Epub 2020 May 26. PMID: 32466845.
 4. Stuber K, Sajko S, Kristmanson K. Efficacy of glucosamine, chondroitin, and methylsulfonylmethane for spinal degenerative joint disease and degenerative disc disease: a systematic review. J Can Chiropr Assoc. 2011;55(1):47-55.
 5. Jerosch J. Effects of Glucosamine and Chondroitin Sulfate on Cartilage Metabolism in OA: Outlook on Other Nutrient Partners Especially Omega-3 Fatty Acids. Int J Rheumatol. 2011;2011:969012. doi:10.1155/2011/969012
 6. Vasiliadis HS, Tsikopoulos K. Glucosamine and chondroitin for the treatment of osteoarthritis. World J Orthop. 2017;8(1):1-11. Published 2017 Jan 18. doi:10.5312/wjo.v8.i1.1 
 7. Uğraş A, Güzel E, Korkusuz P, Kaya I, Dikici F, Demirbaş E, Çetinus E. Glucosamine-sulfate on fracture healing. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2013 Jan;19(1):8-12. doi: 10.5505/tjtes.2013.03256. PMID: 23588972.
 8. Henrotin Y, Chevalier X, Herrero-Beaumont G, et al. Physiological effects of oral glucosamine on joint health: current status and consensus on future research priorities. BMC Res Notes. 2013;6:115. Published 2013 Mar 26. doi:10.1186/1756-0500-6-115

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ