ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  02 818 48 70

Фолиева киселина и зачеване – какво трябва да знаем

Folieva_kiselina_zachevane

Под наименованието фолиева киселина се крие витамин В9 от група В, който има решаваща роля за балансирана и равновесна нервна система. Този витамин е сред най-важните за здравето, защото помага на клетките да се възпроизвеждат и участва в изграждането на плацентата и костния мозък на ембриона.

На какво още е способна полезната фолиева киселина ще разберете от тази статия, както и от къде да си я набавите в достатъчни количества.

За какво е необходима

Ако фолиева киселина се съдържа в необходимите дози в организма, тя намалява риска от вродени увреждания на плода до 70%. В изграждането на мозъка и гръбначния стълб, за фолиевата киселина има специално място, както и в образуването на РНК и ДНК.

Друга роля, която се изпълнява от фолиева киселина, е на превръщането на цистеин в метионин. Тя участва и в образуването на червени кръвни клетки, намалява стресовите хормони и спомага за усвояване на други витамини от В група.

Може би не сте очаквали толкова различни свойства на витамин В9, но е факт, че има съществено място в ежедневният прием на вещества. Не по-малко важно е това, че с помощта на фолиева киселина се формира хемоглобин в черния дроб след  свързването ѝ с желязо.

За съжаление човешкият организъм не може да произвежда фолиева киселина сам и затова се налага да си я набави от хранителни продукти или хранителни добавки. Особено важна е за жени, които планират зачеване, както и от бременни жени.

Фолиева киселина и бременността

Едно от малкото вещества,  нужни на женския организъм в удвоено количество по време на бременност, е именно фолиева киселина. Тя е изключително важна още в първите седмици на бременността, както и за сформиране на ключови органи като мозъка.

Някои лекари съветват да се започне ранен прием на фолиева киселина поне два месеца преди зачеване, като това не е единствената препоръка. Тютюнопушенето, алкохолът и кофеиновите напитки и не биха оказали положително влияние нито на майката, нито на плода.

Приемът на фолиева киселина спомага за правилно оформяне на мозъка и гръбнака, като същевременно минимизира риска от малформации и заболявания. Обикновено препоръчителното количество е 400 микрограма дневно и това е оптималната доза фолиева киселина за нормална бременност. Това е и препоръката на CDC Centers for Disease Control and Prevention за всички жени между 15-45 години.

Ако има недостиг на фолиева киселина по време на бременността, това може да причини дефекти на невралната тръба. С нейна помощ се развиват гръбначният мозък, стълб и черепа на плода.

Не бива да се стига до това, защото човешкото тяло не произвежда само фолиева киселина и не можа да я съхранява под формата на запаси за дълго време. Освен това, тя е нестабилна и бързо губи свойствата си при обработката ѝ.

Ако бременна жена не приема достатъчно фолиева киселина, то могат да се появят дефекти през първите четири седмици. Такива дефекти са неправилно развитие на костния канал и тогава говорим за spina bifida.

Аненцефалия и спина бифида са сред тежките вродени дефекти на мозъка и гръбначния стълб. Съвместно проучване[1], проведено от специалисти от Университет Еймъри и европейски учени показва, че голяма част от случаите с тези дефекти се дължат на изискване за задължителен прием на фолиева киселина.

Последиците от липсата ѝ при деца с тези дефекти са негативни и променят цялостната им двигателна активност и психическо състояние. През 1998 г. Американската администрация по храните и лекарствата изисква да се добавя фолиева киселина към обогатени зърнени продукти като хляб, ориз, тестени изделия и зърнени храни.

Как да си набавим фолиева киселина и други елементи

Някои от най-добрите източници са листните зеленчуци – зелени салати, зеле, спанак, магданоз. Освен тях, броколите и карфиолът, доматите, кълновете, лещата, оризът и овесените ядки също са богати на фолиева киселина. Плодове с най-високо съдържание са папая, портокали, ягоди и авокадо.

Освен тези храни, богати на фолиева киселина, съществуват и хранителни добавки, които могат да осигурят необходимото количество. Нутри Есеншълс е чудесно решение, тъй като това е хранителна добавка с богат витаминен и минерален комплекс. Тя включва необходимите 400 µg фолиева киселина в 2 таблетки дневно.

Освен това, Нутри Есеншълс е богат на цинк, витамини от група В, манган, мед, хром пиколинат, йод, бетаин и още много други полезни елементи в напълно естествена форма.

Някои важни изводи

Всяка жена в детеродна възраст има нужда от ежедневен прием на фолиева киселина.

С помощта на фолиева киселина се формира правилното развитие на ембриона, неговите ДНК клетки, мозък и гръбнак.

Няма как да предозирате с фолиева киселина дори да приемете повече от дневното минимално количество.

Важно е да знаете, че е нестабилно химично съединение и ако не се съхранява правилно може да се разпадне. Това ще рече, че ако имате таблетки фолиева киселина или флакон, то не трябва да ги излагате на топлина, светлина, ултравиолетово лъчение и други.

Държави като Аржентина, Чили и Бразилия са въвели програма за задължителен прием на фолиева киселина. Те отбелязват 55-процентов спад в случаите на вродени дефекти като спина бифида и аненцефалия.

Смело може да се твърди, че това е невероятна промяна в полза на бъдещите деца на тези държави. Докато в България такава програма все още няма, всичко е в ръцете на бъдещите майки и на вас, мили дами.

Защото трябва да се погрижим сами за здравето си и за здравето на децата си.

Препоръчани продукти

0 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*